Merkez Bankası’nın açıklamasında en önemli vurgu! Uzman isimler değerlendirdi

TCMB’den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu’nun (PPK), politika faizinin yüzde 17,5’e çıkarılmasına karar verdiği belirtildi. Peki Merkez Bankası’nın açıklamasında en önemli kısım ne? Uzman isimler alınan karar için ne dedi? İşte detaylar…

FAİZ ARTIŞI BEKLENTİLERİ KARŞILADI MI?

Ekonomist Mustafa Aşkın açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Ben yüzde 20’nin altında beklediğimi söylemiştim. 17.5 geldi, ilk metinde yorum olarak Merkez Bankası fazlasıyla çekimser davranıyor. Faizin neden 17.5’e çıktığını anlatması gerekiyor. Metinden gördüğüm kadarıyla yurt dışından gelecek fon Merkez Bankası’nın işine yarar gibi algıladım.

Enflasyon ile faiz arasında negatif fark var. Piyasa Merkez Bankası’na Maliye Bakanlığı’na prim vermeye çalışıyor. Bu süreç içinde tutarlı politikaların açıklanması, finansal iletişimin iyi yapılması gerekiyor.

BAE İLE 50.7 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA TÜRKİYE EKONOMİSİNİ NASIL ETKİLER?

Bugünkü metinde de görebiliyoruz. Oradan gelebilecek fon Merkez Bankası’nın faiz artışının nedenlerinden biriymiş gibi görünüyor. Fon girişi sağlanacaktır, bu da olumlu olarak adlandırılabilir. Farklı ülkelerden de benzer anlaşmalar yapılabilir.”

Emtia Piyasaları Uzmanı Zafer Ergezen ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Şu an baktığımızda piyasalar için sürpriz olduğunu söyleyebiliriz. Beklenti yaklaşık 500 baz puandı. Piyasa beklentisinin altında gerçekleşti.

Metin konusunda ve yapılan vurgular konusunda iki tane noktanın altını çizmek gerekir. Bir tanesi doğrudan yabancı yatırımlar, küresel konjonktüre referansta bulunuyorlar. Risk iştahının artacağı bir döneme giriyor olabilir. Doğrudan yabancı yatırımlarının, gelişmekte olan para birimlerine beklenti olduğunu söyleyebiliriz.

Faiz artışının bir miktar daha sınırlı kaldığı anlaşılıyor. Maliye politikalarının etkin kullanılacağı, yabancı para girişi olacağına yönelik beklenti olduğunu söyleyebiliriz.

Yabancı para girişlerinden bahsederken enflasyonu tetikleyen unsurlardan bir tanesi kurlardaki artış. Küresel enflasyon tarafında katılık giderilmeye başlanmış durumda.

TÜRKİYE İLE BAE ARASINDAKİ 50.7 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMANIN ETKİSİ NE OLUR?

Pozitif etkileyecektir. Daha fazla yabancı para girişleri, yatırımların olacağını düşünüyorum. Türkiye’de son dönemde bazı sektörlerde iyi şirketler oluştu. Bazı sektörlerin küresel anlamda önemli oyuncu olduğunu gördük.

Sadece BAE ile yapılan anlaşmanın sınırlı kalmayacağı faizlerdeki artışla birlikte ekonomide yaşanan dengelenme ile birlikte bazı sektörlerde yabancı yatırımcı ilgisinin çok daha fazla olacağını düşünüyorum.

METİNDEKİ EN ÖNEMLİ VURGU ‘TALEP’

Metindeki en önemli vurgulardan bir tanesi talep tarafı olarak görülüyor. Enflasyonu tetikleyen unsurlardan birisi olduğu söyleniyor. Merkez Bankası’nın talebi azaltıcı planlamalarda bulunacağını gösteriyor bize. Tüketim harcamalarının bir miktar daha azaltılacağı bir politika uygulanmasının beklendiğini söyleyebiliriz.

Yabancı yatırımcılara nasıl bir mesaj var. Burada net bir şekilde beklendiği gözüküyor. Yabancı yatırımcının hangi dengelerde geleceği önemli, döviz kurlarının belli bir seviyeye geldiği artık TL’nin ilgi çekici hale gelmeye başladığını açıklanan raporlarda görmeye başladık. Faiz artışının yabancı yatırımcılar tarafından nasıl algılandığına bakmamız lazım.

‘YABANCI GİRİŞİ OLDUĞU AÇIK’

Faiz kararından önce yabancı yatırımcı dip seviyedeydi, o seviyeden yukarıdayız, bir yabancı girişi olduğu açık. Son dönemde özellikle faizlerdeki artışla birlikte para piyasalarında yabancı ilgisinin olduğu gözüküyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir