Bu görüşmeye ilişkin bir analiz yayımlayan Alman Bild gazetesi, NATO şemsiyesi altında yer almalarına rağmen Atina ile Ankara’nın gergin bir ilişkiye sahip olduğunu, ancak iki ülke liderlerinin görüşmesinin, diplomatları şaşırttığını belirtti. Erdoğan ile Miçotakis’in, daha uzun sürecek sükunete ve iletişim kanalı kurulmasına yol açan siyasi bir anlaşmaya vardıklarını vurgulayan gazete, “İki isim ve heyetleri arasındaki görüşmenin yarım saatten fazla sürmemesi gerekiyordu, ancak bir saat beş dakika sürdü” dedi, görüşmenin atmosferinin pozitif olduğunun altını çizdi.
“Bir felaket her şeyi değiştirdi” diyen Bild, ikili ilişkilerdeki yumuşamanın depremden sonra başladığına vurgu yaparken, iki ülke arasındaki ilişkinin normalleşmesinin tüm Avrupa’yı etkilediğine vurgu yaptı. Bild, “Eski düşmanlar arasındaki ani aşk artık iki ülkenin liderleri tarafından resmen imzalandı ve bu yeni dönem sadece iki ülkeyi değil, tüm Avrupa’yı etkiliyor. Bunun nedeni de göç krizi” ifadelerini kullandı. Bild Yunanistan ulusal güvenlik eski danışmanı Alexandros Diakopoulos’un görüşlerine de yer verdi. Diakopoulos, özellikle göçmenler konusunda “Türkiye’nin iyi niyeti çok yardımcı oluyor” dedi.
Arap medyası da yazdı
“Arab News” ise “Türkiye ve Erdoğan NATO zirvesi sonrası yükselişte” başlığıyla bir haber yayımladı. Haberde “Son seçim zaferinden yeni çıkmış olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, her yerde ve toplantıda, herkesle buluşuyor gibiydi. Yeni dış politika ekibi de işe koyuldu. Türkiye’nin nihayet İsveç’in NATO’ya katılımını destekleyeceği duyurulduğu zirvenin başından itibaren doğru tonu belirledi” ifadelerine yer verildi.