Temmuz ayının başından bu yana yapılan uyarıların ardından sıcak hava dalgası Türkiye’de etkili olmaya başladı. Adana’da termometreler 47’yi, Manisa’da 45’i, İstanbul’da 39.7’yi, Antalya’da 42’yi, İzmir ve Aydın’da 40’ı, Çanakkale’de ise 38’i gördü. Karadeniz Bölgesi’nde ise sellere neden olan yağışlı hava yerini sıcak havaya bıraktı. Afrika üzerinden gelen çöl sıcaklıklarının dün olduğu gibi bugün de en yüksek seviyelere ulaşması bekleniyor. On gün sürmesi beklenen aşırı sıcaklarda termometrelerin 50 dereceyi bulacağı tahmin ediliyor. Sağlık Bakanlığı “Aşırı sıcak havada mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın” uyarısı yaptı. Hava sıcaklığının 50 dereceye ulaşmasıyla Sağlık Bakanlığı Twitter hesabından hava sıcaklığının 50 dereceye ulaştığını gösteren “Aşırı sıcak havada mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın” mesajı yazılı termometre fotoğrafı paylaşıldı. Açıklamada, “Mecburen dışarı çıktığınız durumlarda gölge yerleri tercih edin ve dışarıda uzun süre kalmamaya dikkat edin” uyarısı yapıldı. Sağlık uzmanları ise kamuya “sıcak sağlık eylem planı” hazırlanması çağrısı yaptı.
En sıcak ilçe Sancaktepe
İstanbul’da da dün hava sıcaklığı hissedilir derecede arttı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, hava sıcaklığını saat 14.30 sıralarında Sancaktepe’de 39.7 derece olarak ölçüldü. Sıcaklık Sarıyer’de 38.1 derece, Sancaktepe-Samandıra 37.7, Pendik 37.3, Ümraniye’de ise 36.1 derece ölçüldü. İstanbul’da sıcaklık artışını laboratuvarda adım adım takip eden Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, “22-23 Temmuz gibi tekrar sıcaklıklarda artış gözlüyoruz. Sıcaklık rekorları veya egaleleri, aynı sıcaklık değerlerinin tekrarları görülebilir” dedi.
Tatil kentleri rekora koşuyor
Meteoroloji 2’nci Bölge Müdürlüğü değerlendirmesine göre, hava sıcaklıkları mevsim normallerinin 5-8 derece üzerine çıktı. Rekor değerlerin beklendiği Manisa’da termometreler 45, İzmir ve Aydın’da 40, Çanakkale ve Muğla’da 38, Balıkesir’de ise 37 dereceyi gösterdi. İzmirlilerin buluşma noktalarından biri olan Alsancak Kordon Boyu boş kaldı. Antalya’da da benzer hava etkili oldu. Hava sıcaklığın 42 derece ölçüldüğü Antalya’da serinlemek için denize girmeyi tercih edenler sahillerde yoğunluğa neden oldu. Nemin yüzde 5’e düştüğü kentte, en son Temmuz 2000’de sıcaklık 45 dereceyi bulmuştu.
Başlarını buzlu kovaya soktular
Yaz mevsiminde kavurucu sıcakların etkisini gösterdiği Adana’da termometreler önceki gün 40 dereceyi gösterirken, dün ise 47 dereceye dayandı. Nemle hissedilen sıcaklığın 50 dereceyi geçtiği kentte vatandaşlar ağaçların gölgesine sığındı. Çocuklar ise sulama kanallarında yüzerek serinledi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü yetkilileri ise kentte sıcakların hafta sonu etkisini artıracağı konusunda uyarıda bulundu. Adana’da 250 dereceye ulaşan fırında ekmek pişiren ustalar ise başlarını buzlu suya sokup hortumla serinlemeye çalıştı.
Sıcağa karşı eylem planı önerisi
HANDE ATILGAN Ankara – Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey, TTB Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu Yürütme Kurulu, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği ve Türk Toraks Derneği, Sağlık Bakanlığı ile ilgili kurumları “Sıcak Sağlık Eylem Planı” hazırlamaya çağırdı. Yapılan ortak çağrıda, “Aşırı sıcaklar açısından coğrafik konumu nedeniyle hayli risk altında olan ülkemizde halkımızın bu duruma hazırlıklı olması ve toplumsal önlemlerin alınması çok önemlidir” denildi.
Kent nüfusunun çok daha büyük risk altında olduğuna işaret edilirken, “sıcak çarpması, ısı senkopu, ısı krampları” gibi hastalıkların yanı sıra bulaşıcı olmayan hastalıkların (BOH) kontrolünü zorlaştıracağı vurgulandı. Bu çerçevede Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Sebahat Genç, risk altındaki kesimi, “Yaşlılar, kadınlara nazaran erkekler, bebekler ve 5 yaş altı çocuklar, kalp damar hastaları, Parkinson, demans, obezite, diyabet, astım, bronşektazi veya KOAH, ishal, kistik fibrozis, skleroderma gibi hastalığı olanlar, yatağa bağımlı hastalar ve daha önce sıcak çarpması geçirmiş olanlar, hipertansiyon ilaçları, idrar söktürücüler, depresyon ve psikoz ilaçları kullananlar” diye sıraladı. İklim krizinin etkileriyle riskin katlandığı BOH’a karşı Sağlık Bakanlığı teyakkuzda. Yurt içinde koruyucu sağlık hizmetlerine ayrılan bütçedeki artışın yanı sıra yaşlı ve gebelere dönük sağlık hizmeti sunan birimlerin artırılmasına öncelik veriliyor.
Acilciler ne öneriyor?
Türkiye Acil Tıp Derneği DOĞA Çalışma Grubu Başkanı Dr. Öğr. Üyesi. M. Ferudun Çelikmen, korunma için şu önerileri öne çıkardı:
Geleneksel yaylacılık yükseldikçe ısının düşmesiyle yaşam kalitesini olumlu yönde etkiler.
Öğlen 10-14 civarı dışında olmak kaydı ile deniz, göl ve akarsularda yüzülebilir.
İşçilere vücut sıcaklığını düşürmeye yardımcı, teri dışarı atan, ince malzemeden yapılmış ekipmanlar verilmeli.
Yüksek ısılı ortamlarda mola süreleri yeniden düzenlenmeli.
Dışardayken gölgede kalınmalı, geniş kenarlı şapka, güneş gözlüğü kullanılmalı.
Sıcak çarpmasında koltuk altları, kasıklar, dirsek içi ıslatılmalı.
Programı bir şişe suyla kapattı
Sıcak hava dalgası, önceki gün Avusturya’da da bunaltıcı bir gün yaşanmasına neden oldu. 37.2 derecelik bir sıcaklığın ölçüldüğü ülkede bir televizyon kanalında gece haberlerini sunan Armin Wolf, programı kapatırken serinlemek amacıyla başından aşağı bir şişe su döktü.