Bir garip sözleşme! Sponsorluk anlaşmasının detayları ortaya çıktı

Galatasaray, Ali Sami Yen Spor Kompleksi’nin isim hakkı için yaptığı açıklama çok konuşuldu, “Rams Global Stadı” için 213 milyon 600 bin lira alacağı duyuruldu. Ancak, yeni yapılan sözleşmenin, mevzuata aykırı olduğu ortaya çıktı.

Aslında bu olaya gelmeden önce, “Nef Stadı” anlaşmasına ve tabelasının yasa dışı olarak statta tutulmasına bir bakalım. Çünkü bu durum, Sayıştay raporlarına kadar yansıdı. Bu raporda durum son derece basit ve açık bir şekilde özetleniyordu:

Spor Kulübü Derneği’ne devredilen spor kompleksinin adının, Bakan oluru bulunmaksızın sponsorluk sözleşmesi kapsamında değiştirildiği ve bu sözleşme ile spor kompleksine ilişkin kullanım hakkı bulunmayan üçüncü kişi lehine sınırlı ayni hak tesis edildiği görülmüştür.

Mevzuat ve sözleşme hükümlerine göre; kullanım hakkı … Spor Kulübü Derneği’ne devredilen spor kompleksinin üçüncü kişilere hiçbir surette devredilemeyeceği, tesisin adının ancak Genel Müdürün teklifi ve Bakan oluru ile değiştirilebileceği açıktır. Yapılan incelemede; spor kompleksi üzerinde kullanım hakkı bulunmayan … Sportif Sınai ve Ticari Yat. A.Ş.’nin sponsorluk sözleşmesine taraf olması ve elde edilecek gelirden pay alması yukarıda ifade edilen mevzuat ve ek sözleşme hükümleri çerçevesinde mümkün değildir.”

BAKANLIK DA UYARDI

Raporda ayrıca Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın, 17 Mayıs 2022 tarihinde, talebin … Spor Kulübü Derneği tarafından yapılması gerektiğinin ve buna göre Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar A.Ş.’nin dilekçesine istinaden isim değişikliği talebinin değerlendirilemediğinin dernek ve şirkete bildirildiği cevabı da aktarıldı.

Gerçekten de Galatasaray, bu kez dernek olarak 28 Eylül 2022 tarihinde İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne hitaben gönderdiği yazıda, isim değişikliği talebini bu kez dernek olarak iletti. Ama bu süre içerisinde ve sonrasında da “Nef Stadı” tabelası devamlı olarak asılı kaldı.

GELELİM BUGÜNE;

Galatasaray, Nef’te yaşadığı sıkıntılara rağmen, yine onay alınmadan Sportif AŞ olarak Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) şöyle bir bildirim yaptı: “Şirketimiz ve Galatasaray Spor Kulübü ile Rams Global İnşaat Sağlık Dış Ticaret Anonim Şirketi arasında 2023-2024 sezonundan başlamak üzere 5 sezon için geçerli olmak üzere yeni bir stadyum isim hakkı ve sponsorluk sözleşmesi imzalanmıştır. 2023-2024 Futbol Sezonu için stadyum isim ve sponsorluk bedeli 213 milyon 600 yüz bin lira + KDV olarak belirlenmiştir. Bedelin % 36’sı, 77 milyon 420 bin lira +KDV Galatasaray Spor Kulübü’ne, % 64’ü 136 milyon 180 bin lira +KDV şirketimize ödenecektir.

BU DA AVRUPA SPONSORU

Galatasaray, Avrupa maçlarında göğsünde Socar markasını taşıyacak. Galatasaray bu sözleşmeden dolayı yıllık 5 milyon dolar kasasına koyacak. Aslan’ın Sixt Rent A Car ile yaptığı anlaşmanın sadece yurt içi olduğu ifade edildi.

BU GELİRLER NASIL GÖSTERİLDİ?

Hukukçular, mevzuata aykırı olmasından dolayı gerçekleşen bir sözleşme değişikliğinde neden tekrar aynı yolun izlendiği konusunda bir yorum getirmedi. Sözleşmeyi görmedikleri ve yazışmaları bilmedikleri için bu konuyu yorumlayamayacağını ifade eden uzmanlar şu soruları sordu:

Nef ile yapılan ilk sözleşme ve sonrasındaki durumda niye bakanlığın olur yazısı beklenmedi?

Bakanlıktan gelen uyarı sonrasında Sportif AŞ’nin kazanç sağlayamayacağı belli olmasına rağmen, bu miktar Finansal Fair Play dosyasına gelir olarak kaydedildi mi?

Sözleşmeler, harcama limitleri hesaplanırken gelir olarak gösterildi mi?

Tüm sözleşmeler, UEFA Kulüp Lisansı alınırken, gelir hanesinde sunuldu mu? Tüm bunlar, Galatasaray’ın vereceği cevaplar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir