Emekli ve memur zammı, refah payı, taban beklentisi… Gözler TÜİK ve Meclis’te olacak

MİTHAT YURDAKUL Ankara – TÜİK’in 5 Temmuz’da yapacağı açıklama ile memur enflasyon farkı kesinleşecek. Asgari ücretteki yüzde 34’lük artışın ardından; memur ve emeklilerde de enflasyon rakamlarının üzerine refah payı ile yüzde 30 civarında zam beklentisi oluşurken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en düşük memur maaşının 22 bin TL olacağına ilişkin açıklaması doğrultusunda yine bu hafta içinde TBMM’ye sunulması ve 15 Temmuz öncesinde yasalaştırılması beklenen düzenleme refah payı ve seyyanen artış konusunıu netleştirecek.

İlk beş ayın enflasyon oranı, yüzde 15.26 olmuştu. Enflasyonda yüzde 8’in üzerindeki fark, memur ve memur emeklilerinin zamlarına eklenecek. 5 Temmuz’da açıklanacak altı aylık enflasyon farkıyla, memur ve emekliye ara zam için kesin oranlar belli olacak. Beş aylık enflasyon rakamlarına göre, memur ve memur emeklilerine en az yüzde 7.13’lük enflasyon farkı ortaya çıkmıştı. Memurların 5 Temmuz’da belli olacak enflasyon farkına refah payı da ilave edilecek. SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına ise enflasyon oranında zam yapılacak. Beş aylık verilere göre SSK ve Bağkur emeklilerinin zammı en az yüzde 15.26 oldu. Emekli aylıklarına yapılacak zammın da refah payıyla yükseltilmesi öngörülüyor. Asgari ücrete temmuz ayından geçerli olmak üzere yapılan yüzde 34’lük artışın ardından; memurlarda ve bütün emeklilerde refah payıyla birlikte yüzde 30 civarında zam beklentisi oluştu.

Tüm memur ücretleri artacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da en düşük memur maaşının 22 bin TL’ye çıkarılacağını açıklamıştı. Bu hafta içinde TBMM’ye sunulması beklenen düzenlemenin yasalaşmasıyla en düşük memur maaşı 22 bin TL’ye yükseltilecek. En düşük memur aylığının yukarı çekilmesinin ardından da unvana, göreve, dereceye göre tüm memur ücretlerinde kademeli artış bekleniyor.

Refah payı ve taban beklentisi

En düşük emekli aylığının 7 bin 500 liraya çıkarılmasına yönelik düzenlemenin ardından, önemli bir emekli kesimi zam alamayacak. Enflasyon farkıyla temel aylığı 7 bin 500 TL’nin altında kalan aylıklar, 7 bin 500 liraya tamamlanmaya devam edecek. Bu durumdaki aylıklara reel artış yansımamış olacak. 7 bin 500 liranın üzerindeki emekli aylıklara da kademeli artış beklentisi var. Milliyet’e konuşan Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün de emeklilerde refah payı beklentisi oluştuğunu belirterek, “Oranlı zamlar farklı aylıklar arasında makası açıyor. Emekliye seyyanen zam yapılmalı. Emekliye, işçiye, memura verilen para yurt dışına kaçmaz” dedi. Ergün, emeklilerde en düşük taban aylığının, asgari ücret kadar olması gerektiğini kaydetti. Bayram ikramiyelerine de güncelleme yapılması gerektiğini dile getiren Ergün, “2018 yılında ikramiyeyle kurbanlık alınıyordu. Şimdi bir koçun üçte biri alınmıyor” ifadelerini kullandı.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir