Gülden Çoktan – İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin olası İstanbul depremine ilişkin yıkım senaryosunun detayları ortaya çıktı. Buna göre, kentte olası depremde kentte, 207 bin bina ağır hasar riskiyle karşı karşıya ve bu binaların yüzde 95’i Avrupa yakasında.
Hasarlı yapıların en yoğun olacağı 3 ilçe; Esenyurt, Büyükçekmece ve Küçükçekmece. Belediyenin analizi, 2000 yılı yani Marmara depreminden sonra yapılan binalarda da yıkım tehlikesinin olduğunu ortaya koyuyor. Hasar görmesi beklenen toplam bina sayısının yüzde 30’u 2000 yılı sonrasında inşa edilen yapılar.
Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin ardından gözler İstanbul’a çevrildi. Beklenen büyük İstanbul depreminde 207 bin yapı risk altında. Uzmanlar, depreme dayanıksız yapıların ivedilikle dönüştürülmesi çağrısında bulunurken megakentte en fazla yapı ise Avrupa Yakası’nda yer alıyor. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, beklenen İstanbul depremine ilişkin olası hasar çalışmalarının ayrıntılarını paylaştı.
EN RİSKLİ 3 İLÇE
Çalışma, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesine ilişkin kanun uyarınca İBB’nin bu alanlardaki yapılara yönelik analizlerine dayanıyor. Çalışmanın çıktılarını duyuran Gökce, depremde kentte 207 bin binanın hasar göreceğini belirterek, bu binaların yüzde 95’inin Avrupa yakasında yer aldığını, deprem sonrası yol kapanma, yangın ve doğalgaz hattı hasar riskinin de Avrupa yakasında yoğunlaştığını kaydetti. Çalışmaya göre, hasarlı yapıların en yoğun olacağı 3 ilçe, Esenyurt, Büyükçekmece ve Küçükçekmece.
60 BİN 969 BİNA
Gökce, olası bir depremde İstanbul’da hasar görmesi beklenen binaların yapım yılına ilişkin verileri de paylaştı. Buna göre, bu binaların yüzde 30’unun 1980 öncesi yapılan 61 bin 733 yapı. Yüzde 40’ı ise 1980-2000 yılları arasında inşa edilen 84 bin 315 bina. Yüzde 30’u da 2000 sonrası yani Ağustos 1999 depreminin ardından inşa edilen 60 bin 969 bina. Öte yandan Esenyurt’ta 32 bin 989, Büyükçekmece’de 25 bin 584, Küçükçekmece’de ise 19 bin 980 riskli yapı bulunuyor.
3 İLÇEYE ÖZEL ÇALIŞMA
İstanbul genelinde yapı stoğu verileri incelendiğinde, hasar görmesi olası 207 bin binanın yüzde 95’ini oluşturan 196 bin 227 binanın Avrupa yakasında olduğunu aktaran Gökce, bunun önemli bir rakam olduğunu söyledi. İTÜ ile yürüttükleri işbirliği kapsamında riskli binaların en yoğun olduğu üç ilçenin Esenyurt, Büyükçekmece ve Küçükçekmece olduğunu tespit edildiğini ifade eden Gökçe,”İstanbul’un deprem direncini arttırmak için tüm batı koridoru ve yoğun yapılaşma olan bölgelerde özel bir ilgiye ihtiyaç olduğu görülüyor” dedi.