Türkiye’yi de etkileyen aşırı hava olayları son 40 yılda Avrupa’da 195 bin can aldı. Uzmanlar, İç Anadolu ve Orta Karadeniz’de etkili aşırı yağışları küresel ısınmaya bağlarken, Orta Karadeniz’e dikkat çeken AFAD, Artvin, Giresun, Rize ve Trabzon’a yağış uyarısı yaptı.
TRABZON-GÜMÜŞHANE KARAYOLU ULAŞIMA KAPANDI
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde dün geceden bu yana şiddetli yağışlar etkili olmayı sürdürdü. Yağışlar nedeniyle Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerinde yamaçlardan gelen çok sayıda küçük dere taş, çamur ve ağaç parçalarının oluşturduğu teresubatları yola taşıdı.
Bu nedenle yol bugün sabah saatlerinde Maçka ilçesi Yazılıtaş mevkiinde çift yönlü ulaşıma kapanırken, yolda uzun araç kuyrukları oluştu. Karayolları ekipleri yola gelen teresubatları temizlemeye çalışırken, yol yapılan çalışmaların ardından ulaşım Gümüşhane’den Trabzon istikametine kontrollü olarak verilmeye başlandı.
BATI ISINIYOR, DOĞU’DA YAĞIŞ VAR
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Yurt genelinin parçalı ve çok bulutlu, Doğu Akdeniz, İç Anadolu’nun doğusu, Orta ve Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ile Sinop çevrelerinin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların: Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu’nun kuzeyinde yerel olmak üzere kuvvetli olması bekleniyor.
HAVA SICAKLIĞI
Batı kesimlerde 2 ila 4 derece artacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor.
RÜZGAR
Genellikle kuzey, Akdeniz kıyıları ile doğu kesimlerde güney yönlerden hafif ara sıra orta kuvvette, yağış alan yerlerde yağış anında kısa süreli kuvvetli olarak esmesi bekleniyor.
KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI
Yağışların: Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu’nun kuzeyinde yerel olmak üzere kuvvetli olması beklendiğinden ani sel, yerel su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı ve yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.
AFAD’DAN VATANDAŞLARA: DİKKATLİ OLMASINI ÖNEMLE HATIRLATIYORUZ
Öte yandan 13 kent için Meteoroloji Genel Müdürlüğü sarı ve turuncu kodlu uyarı yayınladı. Uyarıda iller şu şekilde sıralandı;
Meteoroloji’den alınan son bilgilere göre; 15 Haziran Perşembe günü;
* Ordu, Gümüşhane, Bayburt, Kars, Ardahan, Ağrı, Iğdır, Erzurum ve Erzincan çevrelerinde yerel kuvvetli;
* Giresun ve Trabzon çevrelerinde kuvvetli yer yer çok kuvvetli; Rize ve Artvin çevrelerinde çok kuvvetli yer yer şiddetli gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.
– Turuncu yağış uyarısı verilen illerimizdeki vatandaşlarımıza #AFAD tarafından SMS ile bilgilendirme yapılmıştır.
Vatandaşlarımızın ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, ani kuvvetli rüzgar, kısa süreli fırtına ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olmasını önemle hatırlatıyoruz.
32 YILIN REKORU
Günlerdir etkili olan sağanak yağışlar sonrası uzmanlar, küresel iklim değişliğinin Türkiye’de de etkili olduğunu vurguladı. Küresel ısınmanın yağış rejimini değiştirdiğini, can ve mal kayıplarıyla sonuçlanan sel ve heyelanı beraberinde getirdiğini belirten uzmanlar, olası ani ve lokal yağışların yanı sıra meteorolojik uyarıların dikkate alınmasını önerdi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün dün yayımladığı Mayıs 2023 raporuna göre, son yıllarda kuraklık sinyalleri veren Türkiye’de mayıs ayında yağışlarda rekor düzeye ulaştı. Güneydoğu haricindeki 6 bölgede, 1991-2020 normali ve geçen yıla göre en yüksek yağış seviyelerine ulaşıldı. Mayısta Türkiye genelinde metrekareye ortalama 66.8 kilogram yağış düştü. Yağışlar normaline göre yüzde 27, geçen yıl mayıs ayına göre yüzde 51 artış gösterdi. İl geneli yağışlarda en fazla yağış 150,8 kilogram ile Uşak’ta yaşanırken, en az yağış alan il ise 14.5 kilogram ile Mardin oldu.
DÖRT KENT, DİKKAT
AFAD, Artvin, Giresun, Rize ve Trabzon için yağış uyarısı yapan AFAD açıklamasında “Perşembe (bugün) akşam saatlerine kadar beklenen gök gürültülü sağanak yağışların Gümüşhane çevrelerinde yerel kuvvetli metrekareye 21-50 kilogram, Giresun ve Trabzon çevrelerinde kuvvetli yer yer çok kuvvetli metrekareye 40-75 kilogram Rize ve Artvin çevrelerinde yer yer şiddetli metrekareye 51-100 kilogram olacağı tahmin ediliyor. Ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgâr, kısa süreli fırtına, heyelan gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olunmalıdır” dendi.