Kapatılan Taraf gazetesi çalışanlarının davasında birleştirme kararı

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, başka suçtan Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu bulunan Mehmet Baransu Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Diğer sanıklar ise duruşmaya katılmadı. Baransu’nun avukatı, birleştirilmesi istenen dosya ile mevcut dosya arasında herhangi bir fiili irtibat olmadığını bu nedenle birleştirmenin yasaya ve hukuka aykırı olduğunu söyledi. Diğer sanıkların avukatları da birleştirme kararı verilemeyeceğini belirtti.

DAVA ANADOLU 2. AĞIR CEZA MAHKEMESİNE GÖNDERİLECEK

Mahkeme heyeti, dava dosyasının hukuki ve fiili irtibat bulunduğu gerekçesiyle İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki davayla birleştirilmesine karar verdi. Mehmet Baransu hakkındaki adli kontrol kararının devamına karar vererek dosyanın Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine hükmedildi.

İSTİNAF MAHKEMESİ KARARI BOZMUŞTU

Kapatılan Taraf Gazetesi çalışanlarının yargılandığı davada, 4 Mart 2022 tarihinde karar çıkmıştı. Davanın tek tutuklu sanığı Mehmet Baransu “Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme” ve “Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama” suçlarından toplam 13 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Yasemin Çongar, Ahmet Altan, Yıldıray Oğur ise “Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme” suçundan 3 yıl 4’er ay hapis cezasına çarptırılmışlardı. Firari sanık Tuncay Opçin’in dosyası ise ayrılmıştı. Tarafların istinaf başvurusu üzerine İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 27. Ceza Dairesi yerel mahkemenin kararını 10 Ekim 2022 tarihinde bozdu. Üst mahkeme, bazı suçlardan sanıklara beraat verilmesi yönünden itirazda bulunan Milli Savunma Bakanlığı, Dursun Çiçek, İzzet Ocak ve Suat Aytın’ın avukatlarının suçlardan açılan davada zarar gören sıfatı bulunmadıkları için istinaf yoluna başvurma hakları bulunmadığından bu başvurularını reddedilmesine karar verdi. İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesinde iki ayrı davası bulunan Mehmet Baransu’nun eylemlerinin zincirleme suç kapsamında kalıp kalmadığının, eylemlerinin bir bütün halinde değerlendirilmesi gerektiği ve yerel mahkemenin gerekçeli kararında suç tarihinin yanlış gösterilmesi nedeniyle kararın bozuldu. Bozma ile birlikte 2 Mart 2015 tarihinden beri tutuklu olan Baransu’nun tutuklulukta geçirdiği süre nedeniyle tahliyesine ve hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmasına karar verildi. Baransu başka suçlardan tutuklu bulunması nedeniyle cezaevinden çıkamadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir