Önder Yılmaz – Otizm Federasyonu’nun Urla’da yürüttüğü “Bizim Ora Otistik Köy” projesi, otistik çocuklar için istihdam umudu oldu.
2012 yılında ABD’den Türkiye’ye gelen ve otizmli oğlu Ege’nin iyi eğitim alması ve sosyal yaşama uyum sağlaması için araştırmalar yapan Veysel Şahin, kısa sürede Otizm Federasyonu Başkanlığı’nı üstlendi. Urla sahilinde otizmli çocukların alışabileceği “Bizim Ora” adlı bir tesis kuran Şahin’in bu girişimi gün geçtikçe ilgi gördü, büyüdü ve köy halini aldı. Milliyet’e konuşan Şahin, otizmli çocukları öğretmenleri eşliğinde çalışan ve sosyal hayata karıştığını, günün büyük bölümünü de denize girerek, oyun oynayarak, takı yapmayı öğrenerek, trambolinde zıplayarak ve şarkılar söyleyerek geçirdiğini söyledi. Şahin, otizmli bireylerin ailelerinin de ön yargılı bakışlara maruz kalmadan ve dışlanma endişesi duymadan tatil özlemi gidermek için “Bizim Ora” macerasına katıldıklarını vurguluyor. Otizmli bireylerin aileleriyle birlikte kalabileceği Yörük çadırlarının da bulunduğuna dikkat çeken Şahin, sıcak bir yuva olduğu için “Bizim Ora” adını verdiklerini kaydetti. Şahin şöyle devam etti:
“Öğretmenlerimizle çocukları istihdama hazırlamak istiyoruz. Her aile çocuklarına küçük yaşta eğitim verir ve bu yetişkinliğe kadar da devam eder. Sonunda bir istihdam için eğitim verilir ama bizim otizmli çocuklarımız maalesef 24 yaşına kadar eğitim alsa da evde tıkılı kalıyorlar. Eğitim almış bireyleri evden çıkarmayı, istihdam yaratmayı ve projeleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Onlara şans verilmeli, tüketici konumundan üretici konumuna geçirmeliyiz, bu projeyi hayata geçirirken de amacımız bunu göstermekti.”
Hedef otizm okulu açmak
İstanbul, Hatay, İzmir, Manisa, Tekirdağ gibi Türkiye’nin birçok yerinden ailelerinin Bizim Ora’ya otizmli bireyleriyle geldiklerini belirten Şahin, “Şimdi çalışanlar eşliğinde çocukları istihdama hazırlıyor, eğitiyoruz. Hedefimiz okullaşmak. Otizm okulu açarak daha donanımlı bir yapı oluşturmayı arzuluyoruz” diye konuştu. Şahin, bu amaçla “Bizim Ora” köyünde 3 ay da olsa çocukları eğitim ve doğal yaşamın içine aldıklarını belirterek, şöyle devam etti: “Çiçek suluyorlar, havuzu temizliyorlar, tabak taşıyıp bulaşık yıkıyorlar, mutfakta gözleme yapan ailelerine yardımcı oluyorlar, resim, takı tasarım, seramik eğitimleri alıyorlar hocalarının eşliğinde. Şimdi iş hayatına yönelik umutlu hazırlıklara odaklandık. Burada aldıkları eğitimle istihdam edilmelerini sağlamayı amaçlıyoruz.”
Daha hızlı ve verimli oldular
Şahin, işyerlerinin kanun gereği engelli çalıştırmak zorunda olduğuna dikkati çekerek, ünlü bir yoğurt firmasının 11 otizmli çocuğu belirli eğitimlerden geçirerek ürün paketlemede çalıştırmaya başladığını açıkladı. Paketleme servisinde otizmli bireylerin çok başarılı oldukları tespiti yapıldığını belirten Şahin, “Tekrar eden hareketler oldukları için normal çalışanlardan daha hızlı ve daha verimli oldukları fabrika yönetimince tespit edildi. Otizmli çalışan sayısı 11’den 30’a çıkarılacak” dedi.