Liralaşma sürecek ‘iyileşme’ yayılıyor

EKONOMİ SERVİSİ – Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, fiyat istikrarının kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması için ‘Liralaşma Stratejisi’nin tüm unsurlarıyla uygulanmaya devam edeceğini söyledi. TCMB’nin “Finansal İstikrar Raporu” yayınlandı. Raporda değerlendirmelerde bulunan Kavcıoğlu, “Liralaşma Stratejimiz çerçevesinde 2022 yılı başından itibaren attığımız tüm adımlar kalıcı fiyat istikrarını finansal istikrarla bir arada sağlayacak bir perspektifle oluşturulmaktadır. Bu kapsamda, finansal sistemde Türk lirasının payını kalıcı şekilde arttırmaya ve yurt içinde tüm yatırım ve ticaret işlemlerinin Türk lirası etrafında şekillenmesini temin etmeye yönelik politikalar uygulanmaktadır. Nitekim attığımız adımlar sonuçlarını vermeye başlamıştır” dedi.

Merkez Bankası, Liralaşma Stratejisi çerçevesinde alınan kararlar ve uygulamalar ile kamu, hanehalkı, reel sektör ve banka bilançolarındaki TL’nin ağırlığının artmaya devam ettiğine vurgu yaptı.

Hanehalkı borçluluğu kaynaklı düşük risk seviyesinin korunduğu belirtilen raporda, reel sektörün borç/varlık oranı ile döviz açık pozisyonundaki iyileşmenin sürdüğü not edildi. Hedefli kredi politikaları sonrasında TL ticari kredilerde KOBİ, ihracat ve yatırım kredilerinin payı artarken, KOBİ’lerin ve ihracatçı firmaların finansmana erişiminin güçlendiği kaydedildi.

Bankacılıkta güçlü seyir

Bankacılık sektörünün aktif kalitesindeki iyileşmenin tüm kredi riski göstergelerine yayıldığı, bankaların likidite şoklarına karşı yeterli ve güçlü likidite tamponlarına sahip olduğu vurgulanırken; raporda, “Bankaların uluslararası piyasalardan borçlanma potansiyeli yüksek olup, dış borçlar ihtiyaçlar nispetinde yenilenmektedir. Bankalar yasal oranlar dahilinde ve sınırlı düzeyde yabancı para pozisyonu taşımaktadır” ifadelerine yer verildi.

7 maddede özet bilgiler

Hanehalkı borçluluğu kaynaklı düşük risk seviyesi korunuyor.

Reel sektörün borç/varlık oranı ile döviz açık pozisyonundaki iyileşme sürüyor.

Hedefli kredi politikaları sonrasında TL ticari kredilerde KOBİ, ihracat ve yatırım kredilerinin payı artarken, KOBİ’lerin ve ihracatçı firmaların finansmana erişimi güçlenmekte.

Bankacılık sektörünün aktif kalitesindeki iyileşme tüm kredi riski göstergelerine yayılıyor.

Bankalar likidite şoklarına karşı yeterli ve güçlü likidite tamponlarına sahip.

Bankaların uluslararası piyasalardan borçlanma potansiyeli yüksek; dış borçlar ihtiyaçlar nispetinde yenilenmekte.

Bankalar yasal oranlar dahilinde ve sınırlı düzeyde yabancı para pozisyonu taşımakta.

‘Hedefli kredi’ politikası sürecek

“Potansiyel büyüme ve cari dengenin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı olarak desteklemesi amacıyla hayata geçirilen hedefli kredi politikası sonucunda, kredi kompozisyonunda hedeflenen yönde değişim gerçekleşmekte” denilen raporda; KOBİ, esnaf, tarım, ihracat ve yatırım gibi hedefli kredilerin TL ticari kredilerdeki payının artmaya devam ettiği ifade edildi. Raporda, “Kredilerin yatırım, ihracat ve potansiyel büyümeyi destekleyecek şekilde iktisadi faaliyetle buluşması büyük önem arz etmekte olup, alınan tedbirlerin etkileri yakından takip edilmekte” ifadelerine yer verilirken, şu not düşüldü: “Parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini desteklemek amacıyla atılan adımlar sonucunda TL ticari kredi faiz oranları belirgin biçimde politika faizine (yüzde 8.5) yakınsamıştır.”

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir