ÖNDER YILMAZ Ankara – Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması nedeniyle Meclis’te ant içme, TBMM Başkanı’nın seçilmesi, cumhurbaşkanlığı ve bakanların yemin etmesi konusundaki takvim masaya yatırıldı. En yaşlı üye sıfatıyla MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Meclis’i açması gerekiyor. Ancak Bahçeli’nin geçen dönemde olduğu gibi bu dönemde de bu hakkından mazeret göstererek feragat etmesi ve ikinci sırada gelen 1948 doğumlu Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Cengiz Çandar’ın, Geçici Meclis Başkanlığı görevini üstlenmesi bekleniyor. Meclis yönetimi, bakanların ne zaman yemin edeceği konusunda ise YSK’nın kesin sonuçları açıklayacağı tarihi bekliyor.
TBMM’de netleşmesi merakla beklenen konuların başında ise Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması nedeniyle milletvekili seçilen eski bakanların ne zaman yemin edeceği konusu geliyor. Milletvekili seçilen bakanların, seçildiğinde mi, mazbatayı aldığında mı, Meclis’te kayıt yaptırdığında mı, yoksa yemin ettiğinde mi? görevlerinin sona ereceği konusunda da mevzuatta herhangi bir açık ifade bulunmuyor.
Meclis’te, YSK’nın kesin sonuçları açıklamasını geciktirerek Meclis’in ant içme sürecini cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tur oylamasının hemen ertesi günü başlatabileceği değerlendirmeleri yapılıyor. Bu konuda en uygun tarihin 26 Mayıs olduğu, 28 Mayıs’ta ikinci tur oylama sonrası 29 Mayıs’ta yemin sürecinin başlatılabileceği konuşuluyor. Başka bir alternatifin ise YSK’nın ilk tura ilişkin kesin sonuçları açıklamasıyla birlikte Erdoğan’ın kısa süreliğine geçici bir kabine kurması olduğu ifade ediliyor. Bakanların görevini sonlandıracak bu girişimin uygulanabilirliğinin ise zayıf olduğu belirtiliyor.
8 genel başkan milletvekili oldu
14 Mayıs’ta gerçekleştirilen 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nin kesin olmayan sonuçlarına göre yeni dönemde TBMM’de yer alacak partiler ile 600 milletvekili belli oldu.
Resmi olmayan sonuçlara göre yeni parlamentoda AKP, CHP, Yeşil Sol Parti, MHP, İYİ Parti, DEVA, Gelecek, Saadet Partisi, Yeniden Refah Partisi, Türkiye İşçi Partisi (TİP), Hüda-Par, Demokrat Parti (DP), Türkiye Değişim Partisi (TDP), DSP ve HDP olmak üzere 15 parti temsil edilecek.
Yeni dönemde TBMM’de, cumhurbaşkanı adayları AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, milletvekili olarak yer almayacak.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile DEVA, Gelecek ve Saadet partilerinin genel başkanları da TBMM’de görev yapamayacak. 27. Dönem’de partilerini parlamentoda temsil eden BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, aday oldukları illerden seçilemedikleri için bu dönemde parlamenter olarak görev alamayacak.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yanı sıra TİP Genel Başkanı Erkan Baş, yeni dönemde de Meclis’te görev yapacak. Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Muhammed Fatih Erbakan, Hüda-Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ve DSP Genel Başkanı Önder Aksakal da yeni dönemde Meclis’te yer alacak.