Antalya’da CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Burdur ve Isparta’da Tayyip Erdoğan

Oktay Pirim – 1 milyon 907 bin seçmenin bulunduğu Antalya’da çok yüksek bir katılım oldu seçimlere.

On bine yakın kolluk gücünün görev yaptığı seçimler olaysız sonuçlandı ve cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan ile Kemal Kılıçdaroğlu arasında yarışı Kılıçdaroğlu önde bitirdi.

Kesin olmayan verilere göre, Kılıçdaroğlu oyların yaklaşık yüzde 52’sini aldı, Recep Tayyip Erdoğan ise, yüzde 42 dolayında kaldı. Sinan Oğan da, yüzde 6.5 düzeyinde oy topladı.

Parlamento seçiminde ise 17 milletvekilliğinden 7’sini CHP, 6’sını AK Parti kazandı.

İYİ Parti ve MHP ikişer milletvekili çıkardı.

Pek çok özellikleri var

Kılıçdaroğlu’nun ipi önde göğüslediği Antalya’da seçmenlerin büyük çoğunluğunun bulunduğu Kepez, Muratpaşa, Alanya, Manavgat, Konyaaltı ve Serik gibi ilçelerde oylar Kılıçdaroğlu ve CHP’ye verildi.

Bu ilçeler kendi içinde pek çok özellik barındırıyor.

Örneğin Konyaaltı belediye olarak CHP’de ve kentte oturanların büyük çoğunluğu ya emekli ya da yerleşik olarak yaşayan Rus vatandaşları.

Öteden beri Konyaaltı adeta bir CHP kalesi durumunda ve dün de bu eğilim değişmedi.

Kentin ikinci büyük ilçesi Muratpaşa da kendine özgü, daha çok satın alma gücü yüksek gelirli insanların yaşadığı, tarihi ve kültürüyle deniz kıyısı bir ilçe.

Muratpaşa CHP’li belediye başkanı tarafından yönetiliyor ve hemen her seçimde CHP’nin oylarını kolaylıkla kazanabiliyor.

Nitekim dünkü seçimlerde de böyle oldu.

Kentin en büyük ilçesi konumundaki Kepez ise aslında AK Parti’nin kalesi sayılabilir, ki belediye başkanı da AK Partili.

Ancak dünkü seçimlerde CHP burada birinci parti konumuna yükselirken, Cumhur İttifakı ipi göğüsledi.

Serik-Manavgat’ta birinci

Türkiye’nin sera cenneti olarak bilinen ve tarım kesimini temsil eden Kumluca, Finike, Demre gibi ilçelerde de oylar ağırlıklı olarak Cumhur İttifakı için kullanıldı.

Ki, tarım kesiminin yaşadığı sıkıntılar nedeniyle oylarını muhalefete kaydıracağı yönünde bir beklenti hakimdi ancak kesin olmayan sonuçlara göre böyle bir eğilim ortaya konulmadı.

Hem tarım hem de turizm ilçesi Serik ile Manavgat’ta da CHP birinci parti olarak çıktı parlamento seçiminde.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun AK Parti 1. sıradan aday olduğu Alanya’da oyların büyük bölümünü Cumhur İttifakı aldı.

Dağlık kesimde yer alan seçmen sayısı düşük Gündoğmuş, Akseki, İbradı gibi ilçelerde de Cumhur İttifakı seçimleri önde tamamladı.

Genel anlamıyla bakıldığında Antalya’da seçim sonuçlarını belirleyici kitlelerin Türkiye’nin sebze ve meyve üretiminin lideri konumundaki tarım kesimiyle, 400 bin dolayındaki emekli ve otelcilik sektöründe çalışanları olduğu söylenebilir

Isparta ve Burdur farkı

Akdeniz Bölgesi’nin bir diğer kenti Isparta’ya gelince…

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Isparta tercihini Recep Tayyip Erdoğan’dan yana yaptı. Parlamento seçiminde ise Isparta’da seçmenlerin yüzde 60’a yakını Cumhur İttifakı lehine oy kullandı.

AK Parti dört milletvekilliğinden ikisini kazandı, CHP ve MHP’de birer milletvekili çıkardı.

Burdur’da ise Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanlığı seçimini önde tamamladı. Parlamento seçiminde ise AK Parti 2, CHP ise bir milletvekili çıkardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir