Homeros’un “İlyada ve Odysseia” destanında da adı geçen Aeneas’ın resmedildiği mozaiğin dünyada bir örneği daha olmadığı belirtildi. Mozaiğin MS. 1 ve 2’inci yüzyılda yapıldığı ve dönemin bir villasının tabanını süslediğinin düşünüldüğü kaydedildi.
Ortaya çıkan Aeneas mozaiği için “Dünyada bir benzeri daha yok” diyen araştırmacı tarihçi yazar Cezmi Yurtsever, “2015 yılında Kadirli şehir merkezinde bir binanın zemininde tarihî eserler ve mozaiklerin bulunduğu haber alındı. Arkeologlar geldi ve kazılar yaptılar. Bu kazılarda binanın zemin kısmında mozaik sahneleri bulundu. Bir sahnede bir savaşçı ata binmiş bir hâlde elinde mızrakla aslan avına gidiyor. Yanında da bir kadın var. O kadının ismi yazılarda Dido olarak geçiyor. Kahramanın ismi ise Aeneas. Aeneas, Troya Savaşı’na katılan büyük bir kahramandı” diye konuştu.
Yurtsever bu bölgenin Romalılar zamanında yapılan antik Flaviapolis kenti olduğunu söyleyerek “Bu mozaik dünyada eşi benzeri olmayan muhteşem bir eser. Kazılar tamamlanıp burası turizme kazandırılırsa Kadirli ve Osmaniye dünya turizminin de gündemine gelecektir. Çünkü dünyanın en kıymetli Troya Savaşı kahramanının mozaiği burada bulunuyor” dedi.