‘İstismar istismardır, basit ve niteliklisi olmaz’

ÖNDER YILMAZ Ankara – Komisyon raporunda özetle şu tespit ve öneriler yer aldı:

Çocukların sağlık hizmetlerinden faydalanmasının engellenmesi çocukların sağlık ihmalidir ve ölümcül sonuçları olabilir. Bu nedenle aşı reddi, sağlık izlemi reddi, tarama testlerinin yapılmasına engel olma gibi durumlarla mücadele edebilmek için yasal altyapı güçlendirilmeli.

Okul öncesinden başlamak üzere her bir çocuğa yönelik “hayır deme becerisi”, “güvenli mesafe”, “mahremiyet”, “güvenli ilişkiler”, “iyi dokunuş-kötü dokunuş” eksenli eğitimler yaygınlaştırılmalı.

Adli sınırları içerisinde çocuk izlem merkezi bulunmayan Cumhuriyet savcılarının kendi dosyalarında soruşturma işlemlerini yürütebilmeleri için çocuk izlem merkezlerine SEGBİS kurulması sağlanmalı.

Tedbir mahkemeleri

Çocuğun ikincil örselenmesinin önlenmesi amacıyla kural olarak ifadesinin bir kez alınmasına yönelik politika ve uygulamalar güçlendirilmeli. Çocuk Adalet Merkezleri yaygınlaştırılmalı. Ülke genelinde çocuk mahkemelerinin sayısı artırılmalı.

Çocuklarla ilgili adli süreçler hızlandırılmalı, fail ile karşılaşmaması için tedbirler güçlendirilmeli. Adli Tıp Kurumu’nca mağdur, fail ya da tanığın çocuk olduğu dosyalara öncelik verilmeli.

Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) kapsamında zorunlu müdafii atandığı zaman, ikincil örselenmesinin önüne geçilmesi için tayin olan avukata karakola varması için bir süre sınırlaması getirilmeli. CMK’da düzenleme yapılarak sosyal inceleme raporu ve eylemin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayıp algılayamadığı yönünde düzenlenen raporların alınmaması iddianamenin iade sebebi sayılmalı.

CMK’nın 236’ncı maddesi ile çocuk izlem merkezlerinde yalnızca “nitelikli cinsel istismar” suçundan mağdur olan çocukların beyanlarının alınması zorunlu tutulduğundan, maddede değişiklik yapılarak çocuklar yönünden basit veya nitelikli cinsel istismar ayrımı kaldırılarak, çocuklara yönelik tüm cinsel istismar eylemlerinde çocuk izlem merkezlerinde muayene ve beyan işlemlerinin yerine getirilmesi sağlanmalı. CMK 236’ıncı maddedeki “merkez ve özel ortam” ifadesi açılarak, merkezlerin çocuk izlem merkezi, özel ortamların adli görüşme odası olduğu belirtilmeli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir