Sürdürülebilir tarım için ‘akıllı’ adım şart

AYLİN RANA AYDİN – Sürdürülebilir tarıma yönelik açıklamalarda bulunan AKİTEK Proje Yürütücüsü Dr. Barış Samim Nesimioğlu, sürdürülebilir tarımın en önemli amaçlarından bir tanesinin verimliliğin artmasının sağlanması yanında, tarım yapılan tarlaya ve çevreye verilen zararların azaltılması ile su kaynaklarının çok daha verimli kullanılması olduğunu belirterek, “Tarım 4.0 kapsamında AKİTEK’te geliştirilecek olan projeler ile ihtiyaç olan alana daha az oranda, daha etkili ilaçlama yapılabilecek ve dolayısıyla ilaçlı maddenin toprağa bulaşması engellenebilecektir. Ayrıca, küresel ısınma, iklim değişikliği gibi nedenler kuraklığın artmasına ve azalan yağışlarla birlikte yer altı su kaynaklarının hızla tükenmesine sebep olmaktadır” dedi.

Yüzde 70’i tarımdan

Tarımda su kullanımının toplam su tüketiminin yaklaşık yüzde 70’ine tekabül ettiğini kaydeden Nesimioğlu, “Günümüz dünyasında, yetersiz yağışlarla birlikte gelen kuraklık, çiftçimizin mücadele etmesi gereken en önemli sorunların başında gelmektedir. Uygun bitkinin uygun bölgede üretilmesinin yanında, gelişmiş sulama tekniklerinin kullanıldığı bir arazide önemli oranlarda su tasarrufuna gitmek mümkün gözükmektedir. Tarlanın suya olan ihtiyacının takip edilmesinin yanında bitkinin sağlığı hakkında bilgiler sunan GPS, drone görüntüleri ile geçmiş yıllara ait yağış verileri ve hasat kayıtlarının gelişmiş yapay zekâ modülü ile analiz edildiği akıllı tarım teknolojileri daha sürdürülebilir sulama yapmaya olanak sağlayacaktır” ifadelerini kullandı. Bu kapsamda AKİTEK olarak sektör ve akademisyenlerle birlikte projeler geliştirerek çözümler üreteceklerinin de altını çizen Nesimioğlu, “Halihazırda, KOBİ’ler ile yaptığımız pilot projelerden bir tanesi daha verimli sulama yapmak için bir araç olarak kullanılabilecektir” dedi.

Girdi maliyetleri

AKİTEK Teknik Lideri Doç. Dr. Hulusi Açıkgöz ise, yapay zekadaki gelişmelerden tarım makinelerinin de etkilendiğini dile getirdi. Yapay zekâ modüllerinin sensör, veri işleme birimleri gibi donanımlarla desteklenen toprak işleme, ekim-dikim, ilaçlama gibi tarım robotları daha hassas bir şekilde yapılabildiğini belirten Açıkgöz, “Nesnelerin interneti ve büyük veri işleme kapasitesi yüksek olan yapay zekâ modülleri ile donatılmış tarım aletleri ile verim tahmini yapılabilmekte, nereye ne zaman ne kadar ilaçlama veya gübreleme yapılması gerektiğine otonom olarak karar verilebilmektedir. Bu sayede, çiftçi kaynaklı hatalar en aza indirilerek tarımsal verim artmaktadır” dedi. Çeşitli algılayıcılar ile elde edilen tarımsal verilerin yapay zekâ ile işlendiği bir sistem sayesinde çiftçinin tarlasını ne zaman, hangi sıklıkta sulayacağına, ilaçlayacağına ve gübreleyeceğini karar vererek girdi maliyetlerinde tasarruf edileceğini söyleyen Açıkgöz, şöyle konuştu: “Geleceğin tarım uygulamalarını şu şekilde ifade edebiliriz: Barındırdıkları sensörler vasıtasıyla etrafını algılayabilen, elde ettikleri verileri gelişmiş yapay zekâ tabanlı işlemciler sayesinde anlamlandırabilen ve daha yüksek verim, az fakat daha verimli su/ilaç/gübre kullanımı sağlayacak şekilde eyleme dönüştürebilen tüm uygulamalar geleceğin tarım uygulamalarında yer alacaktır. Yapay zekâ ile desteklenmiş, yeni nesil haberleşme teknolojileri, bulut bilişim, büyük veri gibi teknolojiler toprak işleme, ilaçlama, sulama, ekim ve hasat gibi konularda gelecek vaat etmektedir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir