Beşiktaş-Giresunspor maçında Aboubakar’ın tartışma yaratan pozisyonu! ‘VAR için çok net kanıt var’

Beşiktaş, Spor Toto Süper Lig’in 28’inci haftasında Giresunspor ile karşı karşıya geldi. Heyecan dolu mücadelede Atilla Karaoğlan düdük çaldı. Atilla Karaoğlan’ın yardımcılıklarını Ceyhun Sesigüzel ile Bora Özkara üstlendi. VAR hakemi olarak Özgür Yankaya, AVAR’da ise Volkan Bayarslan görev aldı.

Beşiktaş – Giresunspor maçının tartışmalı kararlarını eski hakemler değerlendirdi. beIN Sports’un hakem programı beIN Trio’da eski hakemler Deniz Çoban, Bülent Yıldırım ve Seçim Demirel yorumlarda bulundu.

Vincent Aboubakar’ın topsuz alanda Görkem Sağlam ile girdiği ikili mücadele ve Beşiktaş’ın kazandığı penaltı tartışma yarattı.

İşte Beşiktaş – Giresunspor mücadelesindeki tartışmalı kararlar hakkında yapılan yorumlar…

“Perez’in Aboubakar’a faulünde kart gerekir mi?”

Seçim Demirel: Aboubakar’a yapılan bir müdahale var. Sonuçta yaptığı hareketler sarı kartı gerektiren hareketlerdi. Sarı kart gerekirdi.

Deniz Çoban: Oyunun başı. Hakemin kişiliğini, otoritesini hissettireceği pozisyon eline geliyor. Bu tür pozisyonlar şanstır hakem adına. Oyuncular, ‘Ayağımızı denk alalım’ diyecekler. Ortada bir gerginlik var. İki oyuncu da olayı orada bırakmayıp götürüyorlar. Beyazlı oyuncu arkadan vurmaya çalışıyor. Çok silik bir şekilde sözlü şekilde oyuncuları uyarıyor. Bundan sonra yaşananlara sebep hakemin bu tavrı oluyor. Burada hakem yeşilli oyuncuya, beyazlı oyuncuya sarı kart gösterse kabul edeceğim. Hakem bunların hiçbirini yapmıyor. Buradaki mesajı her iki oyuncuya da birer sarı kart gösterebileceğini düşünüyorum. Stadyumda bulunan herkese ‘ben buradayım’ mesajını asla bu şekilde verebileceğini düşünüyorum.

Bülent Yıldırım: Alexis Perez arkadan topla oynasa da bacağı da kıstırdığı için bir makas söz konusu orada. Sarı kart kabul görürdü. Topa böyle giremezsiniz. Aboubakar yerden kalkarken ayağını savuruyor. Bu beden dili çok soft kaldı burada. Çok sert bir beden dili kullanmalıydınız. Bunu başaramadığını için maç kontrolü 10’uncu dakikada gitti. Sarı kart gerekirdi.

“Beşiktaş’ın lehine verilen penaltı kararı doğru mu?”

Deniz Çoban: Giresunlu oyuncuların faul yönünde itirazları var ama orada faulü gerektiren bir durum yok. İki oyuncunun nizami mücadelesi var. Mücadele neticesinde kazanılmış bir top var. Topun önüne elle bariyer koymaya örnek gösterilebilecek bir pozisyon. Kaleye atılan şutu engelliyor. Bu bir umut vadeden atak olarak yorumlanıyor, kaleye atılan şut olduğu için. Sarı kart da doğru, penaltı kararı da doğru. Bu penaltıda eleştirilecek bir şey yok.

Seçim Demirel: Elle oynamadan hemen önceki pozisyonda bir ihlal göremedim ben de. Burada bir tutma var ama her iki oyuncu da birbirini tutuyor. Etkili bir tutma değil, sadece ikili bir mücadele. Topu kazanıyor, devamında da topu bloklayan bir defans oyuncusu var. Çok açık bir penaltı. Kaleye çekilen bir şut olduğu için de sarı kart kararı doğru.

Bülent Yıldırım: Kaleye atılan şut, kol açılmış. Neredeyse bir kaleci gibi blokluyor. Çok net bir penaltı. Verilen sarı kart da yüzde 100 doğru görünüyor.

“Perez’in penaltı beklediği pozisyonda devam kararı doğru mu?”

Seçim Demirel: Burada sadece ikili bir mücadeleden bahsedebiliriz. Etkili bir tutma, çekme, rakibin hareketlerini kısıtlayan herhangi bir hareket göremiyorum. Rakibinin gitmesini engelleyecek herhangi bir müdahale yok o yüzden devam kararının doğru olduğunu düşünüyorum.

Deniz Çoban: Bir pozisyonda da yeşilli oyuncu beyazlı oyuncuya sarılıyor. Bu futbolun doğasında olan bir mücadele. Yeşilli oyuncunun hareketlerini kısıtlayan bir hamle yok. Hakemin verdiği aut kararı doğru, penaltı beklentileri yersiz.

Bülent Yıldırım: İkili mücadele anında Alexis Perez, Colley’i tutuyor. Karşılıklı tutma devam ediyor. Topa ulaşma şansı kalmayınca kendini yere bıraktı. Sizlerle hemfikirim. Böyle penaltı olmaz.

“Aboubakar’ın topsuz alanda Görkem Sağlam’a müdahalesi var mı?”

Deniz Çoban: İtiraz gelen oyuncu sarı kart görüyor. Oyuncular bir şey görmüşler onun için itiraz ediyorlar hakemlere.

Bülent Yıldırım: İzleyicilerimize şunu hatırlatalım. Topsuz alan ihlalleri hakem için ne kadar zorsa, kameralar için de o kadar zordur. Çünkü kameralar fokus olarak topa bakar, aynen hakemin yaptığı gibi. İhlallerin yüzde 99’u topun olduğu bölgede olur. Dolayısıyla elinizde kaç kamera olursa olsun geniş bir açı olmadığı sürece bu tarz pozisyonlar yakından yakalanamaz. Yönetmenin de işi zor, hakemin zor olduğu gibi.

Bülent Yıldırım: Bu iki oyuncu daha önce kornerde bir münakaşa oldu ordan beri atışıyorlardı.

Deniz Çoban: Topsuz alanda beyazlı oyuncu, yeşilli oyuncuyu taciz ediyor. Bir, iki defa kafasını öne çıkararak. Kafa atıyor desem karşılayamaz. Fakat yokluyor oyuncuyu. Sonrasında top başka bir bölgede oynanırken, beyazlı oyuncunun kolunu rakibinin yüzüne doğru açıkça savurduğunu görüyoruz. Biz bunu bu şekilde büyüttük. VAR odasında da böyle bir teknoloji var. Onlar da böyle bakabiliyorlar. Bu bir kırmızı kart! Ve kırmızı kartı daha net hale getiren konu şu. Burada top yok, top başka bir yerde. Top için mücadele ederken yaşanmış bir şey değil. Top için mücadele ederken yaşanmayan olaylara “şiddetli hareket” diyor kural kitabı. O kadar güzel tarif yapmış ki, buradan okumak istiyorum. ‘Şiddetli hareket temas olup olmadığına bakılmadan; top için mücadele etmezken bir oyuncunun rakibine, takım arkadaşına, maç görevlisine, seyirciye veya bir diğer kişiye karşı aşırı güç kullanması veya kullanmaya teşebbüs etmesidir. Buna ek olarak top için mücadele edilmeyen durumlarda, rakip oyuncunun veya diğer herhangi bir kişinin; kafasına, yüzüne, eliyle veya koluyla bilerek vuran bir oyuncu kullanılan güç gözardı edilebilir olmadığı sürece şiddetli hareketten suçludur.’ Yani bir tarif yapmış, buna uyuyor. Üstüne ayrıntıya girmiş; eliyle veya koluyla. Eliyle veya koluyla mı? Evet. Rakibinin kafasına veya yüzüne. Kafasına veya yüzüne mi? Evet. Şiddetti gözardı edilebilecek kadar düşük mü? Değil. Bu darbenin küçük bir darbe olmadığını görüyoruz. Top orada olsaydı, o oyuncu alan açmaya çalışırken bu darbe gelseydi, bu kadar uzak açıdan biz bunu görseydik, derdik ki ‘burada top için bir mücadele var. Oyuncular alan kazanmaya çalışıyor. Alan kazanmaya çalışırken de yapılan bu hamle rakibin yüzüne gelmiş olabilir. Bu bir ciddi faullü oyun değil’ diyebilirdik. Ama bizim oyun kurallarındaki referans yeri şiddetli hareket. Tam bu kitabın, 106’ncı sayfasında yazdığı şeklinde açık, net, bariz bir kırmızı kart. VAR’ın mutlaka karışması gereken bir kırmızı kart. Özgür Yankaya’nın son zamanlarda performansının yeterli olmadığını söyleyebiliriz. Galatasaray – Başakşehir maçındaydı. Sonra da bu maça çıktı. VAR’ın burada devreye girip, hakeme bu pozisyonu izlettirmesi gerekirdi. Evet topsuz alanda, evet hakemin ilgisinin olmadığı bir bölgede ama maçın hakemi daha oyunun en başında problemli oyuncuları tespit edip, onlarla yaşanabilecek münasebetleri öngörmüş olsaydı bir şekilde kontrolünde tutardı. Dördüncü hakemini uyarırdı, yardımcı hakemini uyarırdı. Topun olmadığı bölgelerde yaşanacak olaylara karşı onları hazır tutardı. Bunları da yapmadı. Orada münasebet devam ederken ekipden de bir şey gelmiyor demek ki. Oyun normal akışında devam ediyor. Oyun durduktan sonra etrafına bakıyor, ‘ne oldu, bu niye yerde yatıyor gibi’ işin içinden çıkamıyor.

Seçim Demirel: Aboubakar, Beşiktaş’ın etkili oyuncularından bir tanesi. Alexis Perez de doğal olarak onu oynatmamaya, durdurmaya çalışıyor. Maç içerisinde eşleşmeler de hep bu şekildeydi. Hakemlikte şöyle bir şey vardır. Eşgüdüm toplantısı yapılır. Bu tarz oyuncular çok didişme yaşıyorlarsa, dördüncü hakemler, yardımcı hakemler bir feedback almak isterler. Bu tarz eşleşmelerde ‘lütfen dikkat edin’ diye. Ama bu maç için gözden kaçmış. Alexis Perez, Aboubakar’ı durdurmak istiyor ısrarlı bir şekilde ama bir ihlalde bulunmuyor. Buna sinirlenen Aboubakar önce kafa atma teşebbüsü var. Arkasından da yüzüne eliyle net bir şekilde vuruyor. Deniz hocamın kuralı anlattığı gibi çok açık net bir şiddetli harekettir bu. Mutlaka kırmızı kartla cezalandırılması gerekiyordu. VAR için de çok net bir kanıt var. Bunu hakeme sunması gerekiyordu. Gözden kaçan çok ciddi bir olay yaşanmış maalesef.

Bülent Yıldırım: Üst düzey hakemlikte bazı şeyleri hissetmeniz lazım. Hakem kardeşimiz o kadar olaya uzak ki başlayan bir şeyin hiç farkında değil. Üstelik bunu yakalama şansı var. Redmond’ın ayağındayken top alan kontrolü yapmak çok değerli. Buraya göz atsanız bunu takip edebilirsiniz. Buraya yaklaşıp, oyuncuları taciz etseniz bunu yapmayacaklar. Ben de bunun yüzde 100 kırmızı kart olduğu fikrindeyim. Kırmızı kart daha doğru olurdu. Maç için de hakem için de çok büyük bir ihlal.

Fırat Aydınus: Aboubakar önce Giresunlu oyuncuya kafa sallıyor. Bu görüntüler, kafayı salladığını gösteriyor. Sonra ikinciyi yapıyor, bir daha sallıyor. 2 kere kafa sallıyor. Topsuz alanda olan bir durum bu. Giresunsporlu yere yattı. Sonradan başka bir açıdan gösterdiğinde Görkem’e karşı Aboubakar’ın sağ kolunu savurduğunu net bir şekilde kale arkasından görüyoruz. 2 kere kafa salladığını, sonra kolunu savurduğunu görüyoruz. Görüntüler çok net değil. Bu gördüğümüz kadarıyla pozisyonda şiddetli bir hareket var. Ben yardımcı hakemlerime derdim ki; ani bir atağa çıkıldığında, top bir yere doğru giderken o bölgenin yardımcı hakemiyle ben oraya motive olmuşum zaten. 4. hakem ve diğer yardımcı hakem, topsuz alanı kontrol altına almak zorundasınız. Zaten biz 2 hakem bakıyoruz. 4 hakemin oraya bakmasının bir anlamı yok. O zaman bu topsuz alandaki kaçırırsınız. Söylemezsen kaçırırsın. VAR yokmuş gibi yöneteceksen, VAR yokmuş gibi yardımcılarınla iş bölümü yapmalısın. Dördüncü hakemin yakalaması lazım bunu, Atilla Karaoğlan’a bildirmesi lazım. VAR baktı etti, kanıt göremedi herhalde. Aboubakar kolunu savurmuş, kafasını sallamış gibi diyoruz. Farazi ve hissiyatla. Net kanıtım yok. Bu pozisyondan sonra Atilla Karaoğlan, Aboubakar ile konuştu. Bir şeyler anlattı Aboubakar’a. Ne anlatmış olabilir? Görmediğin bir pozisyon için Aboubakar’ı neden ikaz ediyorsun. Aboubakar bir şey yaptı, kırmızı kartlık değil sarı kartlık mı dediler kulağına, belki de yardımcısı demiştir. Görmediğin bir pozisyon üzerine Aboubakar’a ikazda bulunuyorsun. Kırmızıya yakınım bu pozisyonda şiddetli hareketten dolayı.

Bünyamin Gezer: İyi hakem, çok ufak tefek nüanslarla belli olur. Bir kere gidiyorsun. Topsuz alanı da bir kontrol et Atilla Karaoğlan. Bir kere bak, hiç bakmıyorsun. Tamamen topa konsantre olmuşsun. Sen kamera mısın, sen her yeri kontrol etmek zorundasın. Orada bir mücadele var mı, hareket eden var mı? Daha dakika 9’da Aboubakar ile Perez arasında bir eşleşme var. Aboubakar, önce kafa atmaya çalışıyor. Tutturamıyor. Sonrasında da rakibine vuruyor. Görüyoruz bunu. Bu hareket bir kere ne, şiddetli hareket. Çünkü, top yok. Topun olmadığı bölgede yapılan ihlaller şiddetli harekettir. Şiddetli hareketlerde, şiddetini ölçmeye falan gerek yoktur. Trabzonspor – Adana Demirspor maçında Belhanda tokat attı, tokatın şiddetini ölçtük mü? Niye, tokat atmış zaten. Ne oldu VAR, hakemi çağırdı. Aboubakar, hiç masum olmayan hareketler yapıyor. İstese rakibini solundan geçer. Sen acımasızca bir hareket yapıyorsun. Benim görüşüm kırmızı kart. Gelelim VAR hakemi Özgür Yankaya açısından; zor pozisyon kardeşim. Özgür Yankaya da şunu düşünüyor, ‘Ya çekiyor mu, itiyor mu’ Şiddetli hareket olduğu kesin.

“Masuaku’ya gösterilen sarı kart doğru mu?”

Seçim Demirel: Kafa seviyesindeki bir topa ayak kalktı ve kafaya temas etti. Burada kontrolsüz bir hareketten sarı kart çok doğru. Biraz şiddet olsa başka şey bile konuşabilirdik. Doğru bir sarı kart.

Deniz Çoban: Kafaya ayağın gelmesi için bazen ‘ya nasıl kırmızı kart olmaz’ falan diyorlar ama top için mücadele ederken acımasızlık, gaddarlığı arıyoruz. Buna benzer örnekler var. Kramponun üzeri çok şiddetli olmayacak şekilde, yaralı olmayacak şekilde geldiğinde sarı kart görüyor UEFA’da. Doğru bir sarı kart gösteriyor hakem arkadaşımız.

Bülent Yıldırım: 1- Topla oynama niyeti var. 2- Ayağının ucuyla, tabanıyla değil… Rakibin yüzüne gelen küçük bir hamle var. Bu kontrolsüz bir fauldür bence de sarı kart doğru.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir