Dünyaya sıfır atık çağrısı! Emine Erdoğan BM Özel Oturumu’nda konuştu

Emine Erdoğan, Dünya Sıfır Atık günü kapsamında Birleşmiş Milletler Özel Oturumu’nda açıklamalar yaptı. Erdoğan’ın açıklamaları şu şekilde:

“Bu tarih inanıyorum ki ortak evimiz dünya için çok önemli bir adım olacaktır. Başta sayın genel sekreter olmak üzere eş sunucu 105 ülke temsilcisine iş birliklerinden dolayı yürekten teşekkür ediyorum. 

Sözlerime başlarken 6 Şubat sabahı ülkemizde meydana gelen depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum. 11 ilimizi etkileyen deprem sürecinde dünyanın 4 bir köşesinden gelen dost yardımlar milletimiz için önemli bir teselli kaynağı olmuştur. İnsanı yardım imkanlarını seferber eden dua ve iyi dileklerini paylaşarak Türkiye’nin yanında olan dost ülkelere şahsım adına çok teşekkür ediyorum. 

4 MİLYON TON SERA GAZI SALINIMI ÖNLENDİ

Sıfır atık projesini başlattık. Tüm dünyaya yayılan çalışmalarımızla büyük dönüşümlerin başlatılabileceğini gösterdik. Proje kapsamında geri kazanılan milyonlarca atık ile 650 milyon ton ham madde tasarrufu sağlanırken 4 milyon ton sera gazı salınımı önlendi. 

Türkiye olarak küresel hiçbir meseleye kayıtsız kalmadığımız gibi çevre sorunlarında da çözümün bir parçası olma kararlılığımızı sürdürüyoruz.  

‘SIFIR ATIK VAKFI KURMA İÇİNDEYİZ’

Sıfır atık vakfı kurma içindeyiz. Vakfımız uluslararası alanda bu sesin daha çok yankılanmasında katkı sağlayacak. 

Doğanın genel sisteminde atık diye bir şey yoktur. Miladını tamamlanmış her şey başka bir şeyin ham maddesi olur. Üretim ve tüketim davranışlarımızı dönüştürmek, atıklarımızı yeniden kullanıma kazandıracak bir sistem kurmalıyız.

Sıfır atık tohumunu hangi vidana ekersek ekelim mutlaka yeşereceğine inanıyorum. Yeter ki ortak vicdan ve akıl pusulası ile hareket edelim. BM kapsamında sıfır atık adına yapılan her girişimin son derece kıymetli olduğuna inanıyorum.

Ülkemizde başlattığımız hareketin dünyada model teşkil edecek seviyeye gelmesinden bir sıfır atık gönüllüsü olarak büyük gurur ve mutluluk duyuyorum. Elde edilen bu başarı duyarlı siyaset yapıcılar kadar atıklarını azaltan, evindeki atıkları geri dönüşüme kazandıran sorumlu insanlarındır. 

Tüketim kültürünün bağımlısı olmayı reddederek sıfır atık felsefesini seçen gençlerimizindir.

Tüm çevre gönüllülerine ortaya koydukları emek için kalbi şükranlarımı sunuyorum. Dünya bize emanettir. Bu emaneti korumak ve sürdürülebilir yaşamın temelini atmak, adalet ve fırsat eşitliğinin sağlanmasından geçmektedir.  

Ne yazık ki uluslararası sözleşmelerde verilen taahhütlerin, samimi, adil yaklaşımla ele alınmadığını görüyoruz. İklim ve çevre sorununa da adil dağılım ilkesine dayalı hakkaniyetli bir sisteme ihtiyacımız var. 

Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her fırsatta dile getirdiği dünyada beşten büyüktür ifadesi iklim değişikliği mücadelesi kapsamında ayrı bir önem kazanıyor.

Refah seviyesi yüksek ülkelerin ihtiyaçlarını karşılamak için toprağını suyunu seferber ederken kendi çocuklarını besleyemeyen ülkelere sırt dönemeyiz.

‘DÜNYA BEŞTEN BÜYÜKTÜR’

Dünya beşten büyüktür. Gelecek nesiller bize tüm bunların hesabını sorarken verebilecek cevabımız olsun istiyorsak hemen bugün değişimi başlatmalıyız. Buradan dünyayı ben mi kurtaracağım diye düşünen herkese seslenmek istiyorum. Evet siz, evet biz dünyayı kurtaracağız. Bu gidişatı tersine çevirebilecek son nesil biziz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir