Mert İnan – Son günlerde İstanbul başta olmak üzere birçok bölgede bahar yağışları görülse de kış döneminde kuraklığın pençesinde kavrulan Türkiye’de durumun vehameti raporlara yansıdı. 2022 Aralık ile geçtiğimiz Ocak ve Şubat aylarını kapsayan kış mevsimi yağışlarına ilişkin Meteroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan istatistikler önümüzdeki yaz döneminde sorun olması beklenen kuraklığın boyutuna ışık tutarken, uzmanlar da endişeli olduklarını dile getirdiler.
Yağışlar yüzde 51 azaldı
Meteroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye’de 1991-2020 yılları arasında ortalama 205.3 mm gerçekleşen yağış miktarı bu dönem 114.8 mm olarak ölçüldü. Geçen yıl kış mevsiminde ortalama 233.2 mm yağış alan Türkiye’de 2023 yılı kış mevsimi yağışlarında yüzde 51 azalma görüldü. Ülke genelinde son 63 yılın en düşük ikinci kış mevsimi yağışı kaydedilirken, bölgesel bazda tüm bölgelerin normalin altında yağış aldığının altı çizildi.
Kış yağışlarının en çok azaldığı bölgenin yüzde 55 ile İç Anadolu olduğu, Doğu Anadolu’da ise son 63, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde son 50 yılın en az yağışlı kış mevsimi gerçekleşti. Rapora göre en fazla yağış azalması yüzde 72 ile Osmaniye’de gözlenirken Iğdır tüm kış boyunca ortalam 30.5 mm ile Türkiye’nin en kurak kenti oldu.
Susuzluğa önlem şart
Son yağışlar ve kış dönemi tablosunu Milliyet’e değerlendiren DSİ eski Yöneticisi ve Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız “Şu an bahar yağışları iki katına bile çıksa kış dönemi açığını kapatmaz. İstanbul ve ülke geneli şimdiden bu yaz için önlem ve hazırlıkları masaya yatırmalı. Özellikle büyük şehirlerde yazın su yönetimi zorlaşabilir.”