‘Maskeye devam edilmeli’

MERT İNAN/İstanbul – Türkiye’de ilk Kovid-19 vakasının tespit edildiği 11 Mart 2020’den bu yana görülen toplam vaka sayısı 15 milyon 123 bin 331’e çıktı, vefat edenlerin sayısı ise sayısı 99 bin 32 oldu. Dünyaya paralel olarak Türkiye’de de Kovid-19 vaka sayısında artış oranını Milliyet uzmanlarına sordu. İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, son birkaç aydır vaka sayısının arttığını belirtirken “Böyle giderse yeni bir dalga hepimizi etkileyebilir” uyarısı yaptı. Yatan hasta sayısında da bir miktar artış yaşadıklarına dikkat çeken Tükek, “Kronik hastalar enfekte olunca mecbur yatarak tedaviye alınıyor. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki arkadaşlar da yatan hasta sayısında artış olduğunu belirtiyor. Şahsi fikrim, ülke genelindeki günlük vaka sayısının 3-4 bin arasında olduğu yönünde” dedi. Hatırlatma dozları ile kapalı alandaki maske uygulamasının halk sağlığı açısından önemli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Tükek, maske kullanımına dikkat çekerek, şunları dedi:

“Maskeyi zorunluluktan değil gerekli olduğundan takıyoruz. Birçok vatandaşımız hastaneye bile maske takmadan geliyorlar. Maske kültürüne alışmıştık, yeniden maske taktırmak daha zor olabilir. Herkesin aşısının eksiksiz olması gerekir. Artış eğrisi hepimizi endişelendiriyor. Yatan hasta sayısında bir ay içinde ciddi artışlar görebiliriz.”

Bayram uyarısı

KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz da toplu taşıma ve kapalı kalabalık ortamlarda mutlaka maske takılması gerektiğini söyleyerek, “İstanbul’daki vaka sayılarında çok ciddi artış olduğunu görüyor ve duyuyoruz. Hastalığı daha önce geçirenlerde semptomlar nezle belirtileri şeklinde görülüyor

Ancak asıl sıkıntı gençlerin hastalığı risklere gruplara bulaştırması. Halkımız hatırlatma dozlarını aksatır özellikle toplu taşımada maske takmazlarsa Kurban Bayramı sonrası yeni bir dalganın içine girme riski var. Soğuk algınlığı ve nezle olduğunu düşünenler evlerinde kalmalı. Eksik aşılılar mutlaka hatırlatma dozlarını yaptırsınlar. Tahminimiz Avrupa’da görülen BA4 ve BA5 varyantının İstanbul’da yayıldığı yönünde” diye konuştu.

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul ise sadece toplu taşıma araçları değil, kalabalık kapalı ortamlarda da virüsün tehdit oluşturduğunu belirterek, “Test pozitiflik oranının yüzde 30’lara dayandığı belirtiliyor. Kronik hastaları başta olmak üzere eksik dozların mutlaka yaptırılması gerekiyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir