Kalıcı konutların temelleri atıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Yıkılan her binamızı yeniden yaparak, şehirlerimizi inşa ve ihya ederek adım adım Türkiye Yüzyılı’na yürüyoruz” dedi. Erdoğan, ramazan ayında deprem bölgesindeki il ziyaretlerine Kahramanmaraş ile başladı. 17 bin 902 afet ve köy konutunun ilk temel atma töreni için belediye binası önünde düzenlenen törene, Cumhur İttifakı ortakları MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de katıldı. Dulkadiroğlu, Pazarcık, Elbistan, Afşin ve Türkoğlu ilçelerindeki temel atma törenlerine canlı bağlantı yapılırken, 11 ildeki deprem konutlarının temeli de Erdoğan, Bahçeli ve Destici tarafından butona basılarak atıldı. Erdoğan, özetle şunları söyledi:

CANIMIZDAN CAN GİTTİ: Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ebedi azaptan kurtuluş olan mübarek ramazan-ı şerifinizi tebrik ediyorum. 50 binin üzerinde can kaybına sebep olan felaket, tarihimizin en acı hadiselerinden biri olarak hafızalarımıza kazınmıştır. Kaybettiğimiz her bir insanımızla canımızdan can gitmiştir.

TÜRKİYE YÜZYILI’NA YÜRÜYORUZ: Yıkılan her binamızı yeniden yaparak konutuyla, iş yeriyle, caddesiyle, sokağıyla, okuluyla, hastanesiyle, parkıyla şehirlerimizi inşa ve ihya ederek adım adım Türkiye Yüzyılı’na yürüyoruz. Toprağa verdiğimiz canlarımızın hatırasını ebediyen kalbimizde yaşatırken, onlara layık olmak için hep birlikte daha çok çalışacak daha iyi mücadele edecek daha büyük hedeflere yöneleceğiz. Ve 14 Mayıs’a da böyle hazırlanacağız. Bu felaket mücadele azmimizi, başarma irademizi Türkiye Yüzyılı’nı gerçekleştirme kararlılığımızı asla elimizden alamayacaktır.

MAYISA KADAR 100 BİN KONTEYNER: Konteyner ve prefabrik kentlerin kurulumu hızla sürüyor. Mayısa kadar 100 bin konteynere ulaşmış olacağız. Bölge genelinde faaliyette olan geçici barınma merkezlerinde 2,5 milyon insanımıza hizmet veriyoruz.

650 BİN KONUT YAPACAĞIZ: Felaketten sonraki ikinci haftada kalıcı konutların inşası için adımları atmaya başladık. 1 yıl içinde 319 bin konut ve köy evi, toplamda 650 bin konutu yapacağız. Zemin etüdü başta olmak üzere hazırlıkları biten yerlerde hemen ihaleleri yapıp sözleşmeleri imzaladık ve inşaat aşamasına geçtik. Canlı bağlantılarla Kahramanmaraş’ta 7 bin 353 konut ile 620 köy evinin bugün temelini atıyoruz. Diğer illerimizdekilerle birlikte temelini attığımız konut ve köy evi sayısı 18 bini buluyor. Konutlarımız güvenli yerlerde zemin artı üç veya dört katı geçmeyecek şekilde, köy evlerimizi ahırı ve bahçesiyle ihtiyaçları karşılayacak biçimde yapıyoruz. Hak sahibi depremzede vatandaşlarımızı da söz verdiğimiz şekilde bir yıl içinde yeni yuvalarına kavuşturacağız.

‘Kandil’in kapısında nöbet tutuyorlar’

Erdoğan, Bahçeli ve Destici, Kahramanmaraş’ta Karacasu Konteyner Kent’te şehit, gazi ve depremzede ailelerle iftar yaptı. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada seçimler öncesinde siyaset sahnesinde yaşanan utanç verici pazarlıkların yaraları yeniden kanattığını belirterek şunları kaydetti: “Özellikle ana muhalefetin başındaki ve yanındakiler, bu deprem felaketini yaşadığımız böyle bir dönemde bunlarla aynı masaya oturup, aynı masa etrafında hala ülkemizin geleceğini karartma gayretlerini, inanıyorum 14 Mayıs’ta hep birlikte boşa çıkaracağız. Bu kabul edilemez görüntülerin ülke ve millet düşmanlarına nasıl cesaret verdiğini hep birlikte takip ediyoruz. Birilerinin koltuk uğruna, üç günlük siyasi çıkarları uğruna, bölücü örgütün uzantılarının kapısında nöbet tutması, Kandil’in kapısında nöbet tutması veyahut da Edirne’nin kapısında nöbet tutması hiçbir zaman sizleri karamsarlığa sürüklemesin. Türkiye, devleti ve milletiyle tüm bu oyunları bozacak güce, kapasiteye ve iradeye sahiptir. Yeter ki biz birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize sıkı sıkıya sahip çıkalım. Bunu başardığımız müddetçe üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir mesele yoktur.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir