‘Maskeyi çözmüştük konteyner de tamam’

EBRU SUNGUR – Kileci, “Pandemide maske sorununu, işi, makineleri buna uygun tesisleri maske üretimine yönlendirerek çözmüştük. Şimdi aynı şekilde nisan sonuna kadar konteyner sorunu da çözülüyor. İhtiyaç olursa yine bu üretim sürer” dedi. Fikret Kileci ile Gaziantep, Kahramanmaraş, Nurdağı ve İskenderun’da depremden etkilenen alanları ziyaret ettik. Yol boyunca deprem bölgesiyle ilgili bilgi veren Kileci şunları söyledi:

“Deprem bölgesindeki sanayinin en büyük sorunu ustaların, işçilerin başka illere gitmesi. Geri dönmeleri için barınma sorunu çözülmeli. 500 bin bağımsız birim yıkıldı, en az 350 – 400 bin konteyner gerekli. Bu ihtiyacın hızla karşılanması için üretimi buna uygun işletmeleri konteyner işine yönlendirdik. Deprem öncesi Gaziantep’te günde 3-4 konteyner üretilirken bugün 75’e ulaştı. Adana, Malatya, Adıyaman ve diğer illerde de benzer uygulamalar var, nisan sonunda ihtiyaç karşılanır.”

Üretilen konteynerlerin kiminin bağışlandığını, kiminin de valiliklere maliyeti karşılığı ulaştırıldığını belirten Kileci, “Depremden hemen sonra hızla yükselen konteyner fiyatları, üretimin artmasıyla normale döndü” dedi.

Nitekim Nurdağı ve İslahiye’de depremzedelerin önemli bir bölümünün konteyner kentte yaşamaya başladığını gördük. 22 bin nüfuslu Nurdağı’nda depremin ardından başka şehirlerdeki yakınlarının yanlarına gidenler dönmeye başlamış. Şu anda ilçede 12 bin kişi var ve her geçen gün sayı artıyor.

‘Prim desteği olmalı’

İş gücünü geri kazanmak için barınma sorununu çözmenin yanında çalışanların koşullarını iyileştirmek de gerektiğini vurgulayan Fikret Kileci, “Devlet, tüm ücret düzeylerinde çalışanlar için işverenlere prim ve vergi desteği vermeli. Bu sayede çalışanların ellerine geçen ücret artmalı” dedi. Yıkılan fabrikaların tekrar ayağa kaldırılması ve vadesi gelen çekler için de devlet desteğine ihtiyaç olduğunu belirten Kileci, “Sanayici devlete borçlansın. Bu borç da uzun vadeli, yıllara yayılan bir deprem kredisi gibi kurgulansın” önerisinde bulundu.

Kileci, bölgede sekteye uğrayan ihracatın toparlanması için İskenderun Limanı’nın bir an önce faaliyete alınması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Yapıların yüzde 80’inin depremde hasar gördüğü Nurdağı’nda konteyner kent kuruldu. İlçeden giden vatandaşlar geri dönmeye başladı.

Yıkımı sigorta şirketi yapıyor

Kahramanmaraş’ta 238 fabrikanın 15’i tamamen yıkılmış, 3’ü acil yıkılacak, 53’ü ağır, 47’si orta, 77’si az hasarlı. 20 fabrikanın kontrolden geçmesi beklenirken hasarsız fabrika sayısı sadece 23.

Yıkım işleminin sürdüğü Arsan Tekstil’le ilgili bilgi veren iş insanı Ahmet Açıkgöz, “Makinelerimizin çoğu sağlam ama binalar ağır hasarlı. Yıkımı sigorta şirketi yapıyor. Bu sayede yıkım sırasında makinelerin karşılaşabileceği olası riski biz almıyoruz. Bir yıl içinde tesisi ayağa kaldırmayı planlıyoruz” dedi.

2022’de 12 milyon dolarlık ihracat yapan Arsan Tekstil’de 1050 kişi istihdam ediliyor.

Gaziantep genişliyor

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, depremden sonra vatandaşların çok katlı binalarda oturmak istemediğini, az katlı konut fiyatlarının ikiye katlandığını söyledi.

Bu talebe karşılık vermek için harekete geçtiklerini belirten Şahin, “Şehrin çapını genişletiyoruz. Yeni imar alanları açıyoruz. Buralardaki arsalar, düşük yoğunluklu yapılaşmaya imkan verecek. Yeni imar alanlarına altyapı götüreceğiz. Nurdağı ve Islahiye’deki yeni yerleşim için de mikro bölgeleme çalışması tamamlandı, konutların temelleri atıldı” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir