Son dakika! HDP 14 Mayıs seçimlerine ilişkin kararını açıkladı

Emek ve Özgürlük İttifakı, 14 Mayıs cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik tutumunu açıkladı. Tutum belgesini HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan açıkladı.

HDP ADAY ÇIKARMIYOR

Emek ve Özgürlük İttifakı, 14 Mayıs seçimlerine ilişkin beklenen kararını açıkladı. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmayacağımızı duyuruyoruz.” dedi.

KILIÇDAROĞLU – HDP GÖRÜŞMESİ

Geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Mithat Sancar ve Pervin Buldan ile bir görüşme gerçekleştirmişti.

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ı TBMM’de ziyaret etmişti. Basına kapalı gerçekleşen görüşmede Kılıçdaroğlu’na CHP’den Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, Genel Sekreter Selin Sayek Böke, Grup Başkanvekili Özgür Özel eşlik etmişti. HDP’den Parti Sözcüsü Ebru Günday ve Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç da görüşmede yer almıştı. Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yapılmıştı.

Kılıçdaroğlu, HDP’ye hazırladıkları güçlendirilmiş parlamenter sistem ve anayasa değişikliği ve ortak mutabakat metnini verdiğini belirterek, “Türkiye’nin pek çok sorununu gündeme taşıdık. Bağımsız ve tarafsız yargı mutlaka olmalı, hukuk devleti mutlaka olmalı, sosyal devletin mutlaka hayata geçirilmesi gerekiyor. Temel hak ve hürriyetlerin korunması konusu ortak talep olarak dillendirildi. Çevre ve iklim değişikliği konusundaki duyarlılık karşılıklı olarak ifade edildi” demişti.

‘KAYYUM ATAMASINI ASLA DOĞRU BULMUYORUZ’

Kılıçdaroğlu, ziyaret sırasında pek çok konuyu masaya yatırdıklarına vurgu yaparak şöyle devam etti:

“Yerel yönetimler üzerinde duruldu; ‘yerel yönetimlerin kayyum uygulamasını, kayyum atamasını asla doğru bulmadığımızı’ ifade ettik Sayın Başkanlara. Seçimle gelen seçimle gider. Demokrasinin temel kuralı budur. Siz demokrasiyi yok ederseniz, halkın iradesini ipotek altına alırsanız bu doğru bir uygulama değildir. Demokrasiyi savunmak insan haklarını savunmaktır, yargı bağımsızlığını savunmaktır. Siyaset artık bir kavga alanı olmamalı. Bu ülke artık kavga etmeden bıkmadı mı? Arkadaş siz kavgadan bıkmadınız mı? Kucaklaşmak varken, hangi gerekçeyle kavga ediyoruz? Toplumu niçin kamplaştırıyoruz? Biz birlikten, beraberlikten yanayız. Biz birlikte hareket etmekten yanayız. Siyaset sorun yaratmamalı, siyaset var olan sorunları çözmeli.”

‘PARTİ KAPATMAK DOĞRU DEĞİLDİR’

Kılıçdaroğlu, parti kapatılmasına karşı çıktıklarını belirterek, “21’nci yüzyıldayız, hala ‘parti nasıl kapatırız?’ Bu arayışlar doğru değil. Parti kapatmak doğru değildir. Bugüne kadar kapatılan partilerin farklı isimlerle siyaset sahnesinde yer aldığını ve halkın da buna destek verdiğini biliyoruz” dedi.

BULDAN: PARLAMENTODA AĞIRLAMAK İSTEDİK”

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da Türkiye’nin en temel sorunlarını konuştuklarını belirterek “Türkiye toplumunun, Türkiye halklarının bizden beklentisini konuştuk. Bugün Sayın Başkanı burada ağırlamamızın nedeni, Kürt sorununun demokratik çözümünün parlamento çatısı altında, TBMM altında çözümünden yana olduğumuzu göstermek amaçlıydı. O yüzden Sayın Başkanı ve heyeti parlamentoda ağırlamak istedik. Başta Kürt sorunu olmak üzere, Türkiye’nin bütün sorunlarının çözümünde Türkiye toplumunun beklentilerini ve gelecek seçimler sonrası yapılacakları da istişare ettik. Geldikleri için teşekkür ediyoruz” diye konuşmuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ise yapıcı bir görüşme gerçekleştiğini ifade ederek, “Yeni bir başlangıca ihtiyaç var. Yeni başlangıç; özgürlük ve adaletle mümkün olacaktır. Türkiye’nin bütün sorunları burada geniş bir mutabakatla çözülebilir. Burada yaptığımız konuşmalarımızı kurullarımıza taşıyıp, ittifak güçlerimizle paylaşacağız. Birkaç gün içinde kapsamlı bir açıklamada bulunacağız” demişti.

 

  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir