Son dakika… Kılıçdaroğlu’nun, HDP ile görüşmesi sona erdi


Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP’yi saat 12.00’de ziyaret etti. Kılıçdaroğlu ziyaretinde HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile Mithat Sancar ile görüştü. TBMM’deki görüşmesi 1 saat sürdü.

Peki Kılıçdaroğlu-HDP görüşmesinde beklentiler ne yönde? CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova şu değerlendirmelerde bulundu;

Kulislerde en çok tartışılan başlık bu. Hatırlayacaksınız geçen hafta AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ile yayın yapmıştık ve Kurtulmuş’un şöyle bir ifadesi vardı; ‘Kılıçdaroğlu’nun adaylık yarışında varlık gösterebilmesi HDP’ye bağlık. HDP’nin desteğine bağlı’ ifadesini kullanmıştı.

Millet İttifakı için HDP’nin vereceği destek ya da vermeyeceği destek önemli olacak gibi görünüyor bu süreçte. Dolayısıyla bu görüşmede neler konuşulacak? HDP bir takım taleplerde bulunacak mı? Kılıçdaroğlu bunlara ne yanıt verecek? İYİ Parti’nin yaklaşımı ne olacak? Malum Meral Akşener demişti ki; ‘Cumhurbaşkanı adayı olarak Kılıçdaroğlu her partiyle görüşecektir. HDP ile de görüşmesi doğaldır. Ama HDP’nin talepleri masaya gelemez. Orada kırmızı çizgilerimiz var. İYİ Parti’nin duruşu net.’

Dolayısıyla bu görüşmede ne konuşulacağı ve sonrasındaki sürecin nereye evrileceği o anlamda önemli olacak. HDP’nin artık 6’lı masada herhangi bir şekilde olması beklenmiyor. Neden? Ayrı bir ittifak içinde seçime gireceklerini açıkladılar. En son 16 Mart’ta bir toplantı yaptılar. Emek ve Özgürlük İttifakı… Orada Emek Partisi, Emekçi Hareket Partisi, İşçi Partisi, Toplumsal Özgürlük Partisi gibi 6 partiden oluşan bir ittifak bu. Bunlar bir arada seçime girme kararı aldılar. Dolayısıyla ‘Masaya da sofraya da oturmayacak’ deniyor HDP için ama bu ittifakın kendi Cumhurbaşkanı adayı çıkarıp çıkarmayacağı çok kritik olacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde. Kılıçdaroğlu’nun bugün HDP ile yapacağı görüşme o anlamda önemli.

16 Mart’taki ittifak yapma kararı alan partiler toplantıdan sonra Cumhurbaşkanı adayı için net bir açıklama yapmamışlardı. Aynen şu ifadeyi kullanmışlardı; Bugün yürüttüğümüz tartışma neticesinde oluşan ortak tutumumuzu en kısa zamanda bir basın toplantısıyla kamuoyuna paylaşma kararı aldık’ denmişti.

Belli ki bir ortak tutum var. Ama bunu paylaşmak için bu görüşme beklenmiş o da çok net. Dolayısıyla bugünkü görüşmeden sonra bu kararın ne olacağı önemli. Açıktan bir destek gelir mi? Yoksa daha önce olduğu gibi açıktan olmasa da bir destekle HDP, Kılıçdaroğlu’na bu seçimde güç verir mi? O nasıl olabilir… Dediğimiz gibi ‘Adayımız Kılıçdaroğlu’dur’ demezler ama kendi ittifakları da bir aday çıkarmamayı tercih eder veya çok düşük bir profil aday çıkarır. Bir çok senaryo konuşuluyor.

Bu görüşmeden önce HDP’nin talepleri ne olacak tartışmaları da vardı. HDP’nin eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Edirne Cezaevi’nde bir yazı kaleme almıştı 18 Mart’ta ve demişti ki; ‘HDP, Millet İttifakı’nın bir parçası değil. Olmak gibi bir isteği de yok. HDP’nin duymak ve emin olmak istediği şey demokratik değişimin ciddi içtenlikle ele alınıp alınmayacağı.’

Nedir bunlar? İfade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, kültürel haklar, temel haklar, ekonomiden eğitime, sağlığa gibi gibi temel politikalarda ne yapmak istediklerini duymak gibi bir yaklaşımdı bu.

Görüşmeye katılan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel dün akşam Habertürk’te canlı yayında şunu söyledi; ‘Kendi durumumuzu pozisyonumuzu HDP’ye ileteceğiz. Bakanlık vermiyoruz ama seçilmiş belediye başkanlarını da ellerinden almayacağız’ ifadesini kullandı. Yani CHP şimdiden diyor ki; Kayyumluk meselesine son vereceğiz. Bu vaatte bulunuyor.

Onun yanı sıra HDP seçmenine ‘Demokratik siyaset vaat edeceğiz.’ ifadesini kullandı Özgür Özel. 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir