Türk Havacılık Uzay Sanayii Genel Müdürü Temel Kotil yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Türkiye Yüzyılı’nda milletimize olan sözümüzü tuttuk. MMU ve HÜRJET taksi yaptı, ATAK 2 yakında motor çalıştıracak, ANKA 3 de ilk uçuşunu gerçekleştirecek. Binlerce çalışma arkadaşımız ve iş ortaklarımızla ortaya çıkardığımız ürünlerimizi Çanakkale şehitlerimize armağan ediyoruz.
BU SÖZLERLE DUYURMUŞTU
Türk Havacılık Uzay Sanayii Genel Müdürü Temel Kotil CNN Türk’e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: Uçağın kuyruğunu kaldırdığınız zaman radyo dalgalarının yansıyacağı yeri ortadan kaldırıyorsunuz. Kuyruk olmazsa gitmiyor. Kuyruksuz yapmak zor. Kuyruk gidince uçağın stabilitesi bozuluyor. Biz onun küçük modelini yaptık uçurduk. Pilot kendi füzesini ateşliyor, yanından giden insansızın füzesini de ateşliyor. Onun için ANKA 3 bu amaçla yapılıyor.
ANKA-3 ÖZELLİKLERİ
ANKA insansız hava aracı platformu üzerinden geliştirilen ANKA-3 jet motorlu İHA’nın, kuyruk tasarımında herhangi bir yatay ve dikey stabilize bulunmaması, silah istasyonun gövde içinde barındırması sayesinde düşük radar izine sahip olacağı değerlendirmektedir. Yaklaşık 0.7 mach (800 km/s) hıza ve 7 tona varan kalkış ağırlığına, kanat altı silah istasyonlarıyla yüksek yük taşıma kapasitesine sahip olan ANKA-3, Türkiye’nin yeni nesil insansız hava araçlarında geldiği yeri göstermesi açısından oldukça önemli bir yere sahip olacak.
TUSAŞ ANKA-3 MİUS’UN İLK GÖRSELLERİ PAYLAŞILMIŞTI
TUSAŞ ANKA-3 Muharip İnsansız Uçak Sistemi’nin ilk görselleri ve ilk uçuşa kadar test takvimi paylaşılmıştı. Yeni Şafak tarafından aktarıldığı üzere Ocak 2023’de ilk prototipin yapısal montajı tamamlandı. Şubat-Mart 2023’te ise montaj ve yer testlerinin tamamlanması bekleniyor. Nisan 2023’de motor çalıştırma ve taksiye başlayacak olan ANKA-3 MİUS’un ilk uçuşu için de aynı ay hedefleniyor.