YSK Başkanı Ahmet Yener de dün yaptığı açıklamada, yurt dışı seçmen kütüğüne ilişkin çalışmanın tamamlandığını belirtti. Yener, “75 ülke ve 156 temsilcilikte vatandaş oy kullanabilecek. 2018 yılında yapılan seçimlere ilaveten bu yıl yapılacak olan seçimlerde, 15 yeni ülkede daha sandık kurulmasının gereği tespit edilmiştir” dedi.
Yener, sandık kurulmasına karar verilen bu ülkeleri, “Afganistan, Belarus, Brezilya, Estonya, Fas, Karadağ, Kore Cumhuriyeti, Libya, Litvanya, Malezya, Nijerya, Pakistan, Portekiz, Slovakya ve Tanzanya” olarak sıraladı.
Anket 4 Mayıs’a kadar
Resmi Gazete’de yayımlanan seçim kural ve yasaklarına göre; 18 Mart’ta başlayacak seçim takviminin ardından, Cumhurbaşkanı ve milletvekili adayları ile siyasi partiler aday listelerinin kesinleştiği 31 Mart’tan seçimlerin bir gün öncesi olan 13 Mayıs’a kadar propaganda yapabilecek. Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması halinde propaganda süresi 15 Mayıs ile 27 Mayıs olarak uygulanacak. Seçimin 10 gün öncesi olan 4 Mayıs itibarıyla ise kamuoyu araştırmaları, anket, tahmin, mini referandum gibi araştırma sonuçlarının paylaşımı yapılamayacak. Yollar, mabetler, kamu binaları ve tesisleri, fakülteler, öğrenci yurtları ve kampüsler ile yurt dışı ve gümrük kapılarında propaganda gerçekleştirilemeyecek.
Halkın huzur ve rahatını bozmamak koşuluyla” sadece yurt içinde açık yerlerde, güneşin batmasının ardından ikinci saatin sonuna kadar hoparlörle propaganda serbest olacak.
İttifak protokolleri 24 Mart’ta sunulacak
YSK seçim ittifaklarına ilişkin usul ve esasları da belirledi. Buna göre, ittifak protokolleri en geç 24 Mart Cuma günü saat 17.00’ye kadar YSK’ye teslim edecek. 7 Nisan akşamına kadar ittifak protokollerinde değişiklik yapılabilecek ve ittifaktan vazgeçilebilecek. Siyasi partiler, bu tarihe kadar, oy pusulasında kullanılacak ittifak unvanını da protokollerinde belirleyebilecek.