Muğla’nın Marmaris ilçesinde çıkan orman yangını 5’inci gününde 83 saatin ardından kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları süren yangın süresince 1069 saat uçak ve helikopter uçurulduğunu belirten Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “4 bin 48 adet sorti yapılmıştır. 1 Mart’tan itibaren 13 bin 384 ton su atılmış. Bu yangında atılan su miktarı ise 12 bin 400 ton. Bu da yangına verdiğimiz önemi gösteriyor” dedi.
4 bin 500 hektar alanda etkili olan yangın kontrol altına alındıktan sonra soğutma çalışmaları ilk etapta günün ilk ışıklarıyla 3’ü Katar’dan gelen 46 helikopter ve biri Azerbaycan’dan gelen 15 uçakla havadan sürdü. Karadan da 405 arazöz ve 2 bin 202 iş makinesi, 119 su tankeri 28 TOMA ve 1169 araç ile 1204’ü orman işçisi olmak üzere 4 bin 587 kişilik personelle çalışmalara devam edildi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Marmaris Kriz Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen Bakan Kirişci, yangınının kontrol altına alındığını açıkladı. Kirişci, “Yangın kontrol altına alındı, soğutma çalışmaları başladı. Bütün aziz milletimize ‘geçmiş olsun’ diyorum. Türkiye’deki orman yangınlarının yüzde 88’i insan kaynaklıdır. Bu tedbirsizlik, özensizlik ve kasti olabilir. Yüzde 55’i hassas ormanlardan oluşan böyle bir coğrafyada, turizm cennetinde hepimizin çok dikkatli olması gerekiyor” dedi. Yangın süresince 1069 saat uçak ve helikopterin uçurulduğunu belirten Başkan Kirişci, “4 bin 48 adet sorti yapılmıştır. 1 Mart’tan itibaren 13 bin 384 ton su atılmış. Bu yangında atılan su miktarı ise 12 bin 400 ton. Bu da yangına verdiğimiz önemi gösteriyor” dedi.
‘Afet Tatkbikat Yılı’
Bakan Soylu da yangına zamanında müdahale edildiğini vurguladı. Türkiye’nin bir afet bölgesi olduğunu vurgulayan Soylu, “Bu afetlerle sellerle depremlerle kışın çığ ve her mevsim heyelanlarla karşı karşıya kalacağız. Biz bunun için bu yılı ‘Türkiye Afet Tatbikat Yılı’ ilan ettik. Türkiye’de ilk kez 5 vilayette eş güdüm içinde bir tatbikat yapmıştık. Bu konuda adım attık. Bütün kurumlarımız bir araya getirdik. ‘Türkiye Afet Müdahale Planı’ içerisindeki ‘Orman Yangınlarına Müdahale Planı’nı güncelledik” dedi. Marmaris yangınının, zamanında müdahale edilmese çok riskli olduğunu kaydeden Soylu, “Yangına dünya standartlarının üzerinde hızda müdahale edilmiştir. 87 saattir buradayız. Bu bizim görevimiz. Farklı işlerimiz de var, bunları sürdürmek zorundayız” diye konuştu.
Gece görüşlü helikopter
Kendisine yönelik eleştirilere de yanıt veren Soylu, “gece görüşlü helikopter” tartışmasına ilişkin olarak da şunları söyledi:
“Bir tabir düzeltmesi yapmak gerekir. Bizim helikopterlerimizin, örneğin Jandarma helikopterimizin, TSK’nın helikopterlerimizin, bizim devlet hava araçlarımızın yüzde 90’ından çoğu gece görüşlüdür. Ama gece görüşlü helikopter ayrı ve yangın söndürme gece görüşlü helikopteri ayrı. Gece yangın söndürebilen hava araçları ayrıdır. Bu ikisini birbirinden ayırmak gerekir. Biz Türkiye’de gece yangın söndürebilen hava aracı kullandık mı? Evet geçen sene bunu deneyimledik.”
Jandarma Havacılık Daire Başkanı Tümgeneral Ali Doğan da şunları söyledi:
“Gece görüşle yangın söndürmek ve gece yangın söndürebilen helikopter kavramları ikisi çok farklı. Gece görüş gözlüğüyle Jandarma Havacılık Başkanlığı ve Silahlı Kuvvetler’imizdeki diğer kurumlar 1990 yılından bu tarafa özellikle Sikorsky helikopterleriyle faaliyet icra etmektedir. Bugün dünyada en çok gece görüş saatine sahip ve en tecrübeli birliklerden bir tanesi olarak şunu söylüyorum. Gece görüş gözlüğü sıfır görüş şartlarına göre yapılmıştır. Yani herhangi bir Ay, yıldız ya da yerden bir suni ışık olmadan pilotların uçabileceği bir şekilde. Dolayısıyla bırakın yangını, yerden herhangi bir çakmak bir fener dahi gece görüş gözlüğü uçma kabiliyetine ters orantılıdır ve uçmanızı sağlayamaz. Gece görüş gözlüğüyle yangın söndürme kavramı diye bir şey yok.”
Yanan alan görüntülendi
Marmaris’te kontrol altına alınan orman yangınında zarar gören alanlar havadan görüntülendi. Daha önce yemyeşil olan orman alanlarının kapkara görüntüsü, yürek burktu.
Yaralanan eşeğe tedavi
Yangında, 1’inci ve 2’nci derece yanıkların oluştuğu belirlenen bir eşek de tedaviye alındı. HAYTAP saha sorumlusu veteriner hekim Mustafa Ağar, “Bu can dostumuz dün akşam Küfre kırsalında yangının ilk başladığı bölgede bulundu. İhbar sonrası bölgeye intikal ettik.
Orada acil müdahaleleri yaptık. Durumu çok iyi değildi, 1’inci ve 2nci dereceden yanıklar vardı. Bu yanıklara müdahaleler yapıldı. Şu an durumu iyiye gidiyor. Bursa Emekli Hayvanlar Çiftliği’ne göndereceğiz. Yangında yanarak ölen yaralanan kaplumbağa ve sürüngenler
başta olmak üzere çok sayıda hayvan var” dedi.
Göktürk-1’in gözünden Marmaris yangını
Milli Savunma Bakanlığı da, Harita Genel Müdürlüğü tarafından kullanıma hazır hale getirilen görüntüleri, sosyal medya hesabından paylaştı. Paylaşımda, “Marmaris’te kontrol altına alınan yangında, yanan bölgeler Hava Kuvvetleri Komutanlığımız tarafından Göktürk-1 uydusu ile uzaydan görüntülendi. Harita Genel Müdürlüğümüz tarafından da kullanıma hazır hale getirilen görüntüler ilgili kurum ve kuruluşlarımızla paylaşıldı” denildi.