İsrail’den Türkiye’ye teşekkür: Şükranlarımızı sunuyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 25 Mayıs’taki İsrail ziyaretine cevaben Türkiye’ye gelen İsrailli mevkidaşı Yair Lapid’i Ankara’da ağırladı. İki bakan görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, normalleşme adımları kapsamında ikili ilişkilerin büyükelçi seviyesine çıkarılması için çalışmaların başladığını açıklandı. Çavuşoğlu, toplantıda özetle şunları söyledi:

KEK EYLÜL YA DA EKİMDE: Görüşmemizde ülkelerimiz arasında başlayan olumlu diyaloğu somut adımlarla ilerletme kararlılığımızı teyit ettik. Kısa vadede karşılıklı üst düzey ziyaretleri değişik düzeylerde devam ettireceğiz. Diplomatik temsil düzeyimizin de büyükelçi seviyesine çıkarılması için çalışmaları başlattık. Ekonomik iş birliğimizin güçlendirilmesi için atılabilecek adımları ele aldık. Karma Ekonomi Komisyonu (KEK) toplantısını gerçekleştireceğiz. Eylül ya da ekim ayında. Gerek KEK Eş başkanımız İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu, gerekse Ticaret Bakanlığımız bu tarihler üzerinde çalışıyor.

GÜVENLİK İŞ BİRLİĞİ: Güvenlik konusunda iş birliği içindeyiz. Ülkemizde İsrail vatandaşlarına yönelik terör tehdidi konusunda yakın temas halindeydik. Bu tür olayların ülkemizde yaşanmasına hiçbir şekilde izin veremeyiz. Ülkemiz içinde bu tür hesaplaşmalara da terör saldırılarına da izin vermemiz mümkün değil. Bu konuda gerekli mesajlar da verilmiştir.

ÇALKANTILI İÇ SİYASET: Filistin ve İsrail meselesindeki beklentilerimizi ve hassasiyetimizi İsrail tarafı gayet iyi biliyor. İki devletli çözüm ve barış umutlarının zarar görmemesi için herkesin dikkatli adımlar atması gerekiyor. İç siyasette çalkantılı bir günde Lapid’in bu ziyareti gerçekleştirmesi ilişkilere verilen önemin göstergesidir. Diyalog ve iş birliğimizi arttırarak devam ettireceğiz.

İstihbarata övgü

Çavuşoğlu’nun ardından söz alan Lapid, geçtiğimiz hafta Türkiye’ye yönelik “seyahat uyarısına” da sebep olan İsrail-İran gerilimine değindi. Türk istihbaratına övgülerde bulunan Lapid, şöyle konuştu:

TÜRKİYE CEVABINI VERİR: (İstanbul’daki terörle mücadele operasyonu) Geçtiğimiz haftalarda İsrailli vatandaşların hayatı kurtuldu. Bu da Türkiye’nin İsrail ile yapmış olduğu iş birliği sayesindedir. Türk istihbaratı, çok yakın zamanda İstanbul’da bir İran komplosunu ortaya çıkardı. Türk hükümetinin profesyonel ve koordine aktivitelerini tebrik ediyoruz. Hem Türk hem İsrailli çalışanlara son haftalardaki çalışmalarından ötürü şükranlarımı sunuyorum. İran bu terör saldırısı girişimlerinin arkasındadır. İstihbaratlar şüpheye yer bırakmamaktadır. İsrail’in sadece masum turistlerinin hayatlarına kastetmekle kalmamış, Türkiye’nin egemenliğine de kastetmişlerdir. Hiçbir ülke buna müsaade etmez. Türkiye nasıl yanıt vereceğini bilir, bundan eminiz.

DOSTUM, SİZİNLE ÇALIŞMAK MUTLULUK: İsrail tabii ki hiçbir şey yapmadan durmayacaktır. Türkiye’ye yaptığımız seyahat uyarısını da değiştireceğiz. Türkiye bizim bir numaralı turizm destinasyonlarımızdan birisidir. Çok yakında umuyorum ki, İsrailli turistler Türkiye’ye korku olmaksızın dönebileceklerdir. Önümüzdeki günlerde Kudus’ü ziyaretinizde başlattığınız girişimi nihayetlendireceğiz. Hem Türk sahil kesimine ve İstanbul’a İsrailli hava yolu firmalarının direkt uçuşunu başlatmak üzere. Büyükelçilerimizin yakın zamanda geri dönmesi için önemli adımlar attık. Ekonomi ve siyasi diyaloğu da iyileştireceğiz. Dostum, uluslararası diplomaside ayrı bir boyutunuz var. Sizinle çalışmak mutluluk.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir