Yer çadır gök umut

İlk depremin merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesindeki Kartalkaya Barajı sahilinin kenarında kurulu olan Atatürk Parkı, depremden sonra 580 çadırdan oluşan bir çadır kente dönüşmüş durumda. Sağlık ocağı ile dişçinin yeri sahil kenarında. Girişteki bölümde ise AFAD, Jandarma, Kızılay ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) yerleri var.

Duş ve tuvalet sorun

Üç öğün yemek çıkan çadır kentte bazı depremzedeler çadırlarının önünde kendi yemeğini pişirirken, çamaşır sırası çok olduğu için çamaşırlarını da elde yıkayanlar var. Sabah saatlerinde hava iyi olsa da gecenin soğuğu için yakılmış sobalar hâlâ tütüyor. En büyük sorun ise tuvalet ve duş. Anneler, çocuklarına banyo yaptıramamaktan yakınıyor.

Teleskop en sevdikleri oldu

Çadır kentin neşesi çocukların ise en fazla ilgi gösterdiği çadırlardan biri T3 Vakfı yani Teknofest ekibinin oyun ve etkinlik çadırı. Bu çadırın içinde 3D yazıcı ile başta plastik uçak olmak üzere bir dizi tasarımlar yapılıyor. Çadırda, yaş gruplarına göre boyama etkinliği de oluyor. Teknofest gönüllülerinden Furkan Demirel, “Çocuklar, teknolojiye çok meraklı. Burada hayallerini geliştiriyorlar” dedi. Çocukların ilgisi daha çok teleskopta yoğunlaşıyor. Park alanına çıkarılan teleskop ile gece gündüz gökyüzü takip ediliyor. 11 yaşındaki Şerife Kartallı, “Ben gece yıldızlara bakmak istiyorum. Daha büyük teleskop istiyoruz” dedi. 12 yaşındaki Tülin Bozdağ da, “Gökyüzüne bakarken kendimi uzayda gibi hissediyorum. Sıkıntılarımızı bir nebze de olsa unutuyorum” ifadelerini kullandı. 11 yaşındaki Beytullah Mitiler ise teleskobun başında sırasını beklerken heyecanlı görünüyordu.

Ahşap uçak yaptılar

Ermetal Teknolojik Eğitimler Vakfı’nın Bursa’dan gelen gezici otobüsü de çocuklardan yoğun ilgi görüyor. Çocuklar otobüsün içindeki minyatür torna tezgahlarında ahşap uçaklar yaparak deprem korkusundan bir nebze de olsa uzaklaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir