ÖNDER YILMAZ Ankara – Oluşturulacak Afet Fonu’nda başta hibe yardımlar olmak üzere 5 milyar dolarlık bir rakam oluşmasının öngörüldüğü belirtilirken, deprem yaralarının sarılması için kurumlar vergisi mükellefi büyük ölçekli 22 bin şirkete bir defaya mahsus olarak getirilen deprem vergisinden ise 100 milyar TL gelir beklendiği açıklandı.
Komisyonda kabul edilen teklifin görüşmelerinde ilk imza sahibi olarak konuşan AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, deprem felaketinden sonra Türkiye’ye yardım göndermek isteyen bir çok kurum ve kuruluş olduğunu, bunların muhatap olarak ayrı bir kurum – kuruluş görmek istediğini söyledi. Düzenlemenin bu amaçla yapıldığını belirtti. Bu tür yardım yapacak kurumların bağımsız denetime dikkat ettiğini vurgulayan Öztürk, “Akredite olmuş, dünya çapında olan, Türkiye’de faaliyet gösteren denetim kurumlarınca da bu denetlettirilecektir ama mutlaka denetim Sayıştay’a tabidir” diye konuştu.
Fon’un zaruriyetten doğduğunu kaydeden Öztürk, “Şu an için gelecek olan başta hibe yardımlar var. 5 milyar dolar civarında bir rakam olabileceğini öngördük” dedi. Öztürk, hem ana bütçeden, hem de bakanlıkların bütçesinden ciddi harcamalar yapıldığını ifade ederek, “Genel bütçeden harcanan para bugün itibarıyla 28 milyarın üstünde bir rakam” dedi.
100 MİLYARLIK VERGİ
Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Mehmet Arabacı ise teklifle, 1 milyon civarındaki kurumlar vergisi mükellifi şirketin büyük ölçekli olan 22 bininden deprem yaralarının sarılması için 100 milyar TL civarında ek vergi alınacağını kaydetti. Bu verginin sadece şirketlere yönelik olduğunu kaydeden Arabacı, şirketlerin 2022 yılı gelirleri için verecekleri beyannamelerinde indirim konusu yapılan indirim ve istisnalar üzerinden vergi ödemiş olacakları belirtti.
Arabacı, “2022 yılı kazançlarına uygulamak üzere 2023 yılında verecekleri beyannamelerde bir defalığına gösterilmek ve alınmak üzere yüzde 10 oranında bir vergi alınması ve 2 taksitle ödenmesi öngörülmekte” dedi. Ek vergiyi depremde hasar gören 11 ilde kayıtlı şirketler ödemeyecek.