Doğal gazda ‘ticaret merkezi’ hazırlığı

MİTHAT YURDAKUL Ankara – AK Parti’nin kanun teklifine göre; Türkiye’nin doğal gaz ticaret merkezi olma hedefleri doğrultusunda, doğal gaz piyasasında alım-satım yapacak yerli ve yabancı şirketlerin güven duyacağı bir piyasa yapısı oluşturulacak. Bu kapsamda, doğal gaz tedarik ve alt yapı faaliyetleri, farklı tüzel kişiler eliyle yürütülecek. İhraç edilen doğal gazda iletim tarifeleri, yurt içi iletim tarifelerinin tabi olduğu kısıtlamalara tabi olmayacak. Gaz ihracatındaki iletim tarifeleri, rekabet ortamı gözetilerek belirlenecek. Devlet adına doğal gaz ithalatı gerçekleştiren BOTAŞ yeniden yapılandırılacak. BOTAŞ’ın faaliyetlerinin ayrıştırılması ve yeniden yapılandırılması amacıyla yeni şirketler kurulacak. Bu şirketlerin işletme konusu, unvanı, sermayesi ve ortaklık yapısı ve bu kapsamda gerçekleştirilecek devir işlemleri, Cumhurbaşkanı kararı ile düzenlenecek. Doğal gaz ithalatına hem BOTAŞ, hem de özel sektör açısından serbestlik getirilecek. İthalat yapılacak ülke ile BOTAŞ’ın doğal gaz ithalat sözleşmesi bulunup bulunmadığı, piyasada rekabet ortamının oluşturulması koşulları dikkate alınarak, şirketlerin doğal gaz ithalatına izin verilebilecek. BOTAŞ’ın doğal gaz alım sözleşmelerindeki kontratlar devredilebilecek.

‘Yeşil OSB’

Teklife göre, kaynak ve enerji verimliliği, endüstriyel atık işbirliği ve çevreye duyarlı uygulamaları ile öne çıkan OSB’ler, TSE tarafından sertifikalandırılarak “yeşil OSB” olarak kabul edilecek. Yeşil dönüşümü hızlandırmak için bu OSB’lerin krediye ulaşımı kolaylaştırılacak. Sanayi planlı alanlar, jeolojik ve jeoteknik etüt yapılması kaydıyla yer seçimi işlemi prosedürü uygulanmadan OSB olarak belirlenebilecek. Teklifle, yerli ve yabancı yatırımcılar tarafından sıklıkla talep edilen OSB içinde fabrika binaları kiralanabilecek ve satın alınabilecek.

Teklifin Vakıflar Kanunu’nda değişiklik öngören maddesine göre ise devlet üniversitelerinin mülkiyetine geçmiş vakıf kültür varlıkları, mazbut vakfına devrolarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün yönetimine girecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir