AYLİN RANA AYDİN – Kilis ve Osmaniye, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaralarını sarmaya çalışıyor. Gıda, tekstil, demir çelik, tarım gibi sektörleriyle öne çıkan iki şehirde de işverenin yanı sıra kalifiye eleman ve esnafa destek talebi var. Depremden etkilenen iki şehir aynı zamanda göç eden nitelikli iş gücünü kaybetmemek adına da taleplerde bulunuyor.
Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Devrim Murat Aksoy, sanayici olarak şehirde iş gücü konusunda sorunları olduğunu dile getirdi. Organize sanayi bölgesinde (OSB) yıkık fabrika olmadığını ancak iş gücü konusunda sıkıntı yaşadıklarını söyleyen Aksoy, “İş gücü sorununun giderilmesi için de konteyner kent kurulması projemiz var. Konteyner kent için alan belirledik, ilgili bakanlıklara da ilettik. Bir de Osmaniye OSB’deki 13 bin çalışanımız için psikolojik destek talebimiz var” dedi. Çarşıda küçük esnafın hasarlı dükkanları olduğunu ve bunların tadilatıyla ilgili talepleri de ilettiklerini açıklayan Aksoy, şöyle konuştu:
“Küçük sanayi sitesi faaliyette oralarda sorun yok, ancak esnafın durumu kötü. Buradan göç veriyoruz. Henüz normalleşmeye dönmemiz mümkün değil. OSB çalışanlarından yakınlarını kaybedenler var, kalifiye elemanlardan kaybımız var. Şu an bütün fabrikalar işçilerini arayıp tespitlerde bulunuyor. OSB’de üretime çalışanlarımız geri dönerse başlayacağız. Şu an iki tane OSB var. Üç tane de yapım aşamasında var. Bölgede demir çelik ürünleri, tekstil, gıda ve tarım alanında da yer fıstığı öne çıkıyor.”
Turp üretiminin yüzde 70’ini karşılayan Osmaniye’de depreme rağmen hasat ve ürünün pazara hazırlanması devam ediyor. Depremzede kadınlar üretimin yükünü üstleniyor.
Enerji fiyatları
OSB’de yer alan firmalar için enerji fiyatlarının düşürülmesine yönelik taleplerini de ilettiklerini kaydeden Aksoy, “Ohal kapsamında verilen desteklerin haricinde küçük esnaflara 0 faizli, 2 yıl ödemesiz kredi verilmesi, depremden etkilenen 11 ilde konut yapımı teşvik edilerek, konut ihtiyacının karşılanması amacı ile 150 metrekareden küçük konutlarda KDV oranının yüzde 1’e düşürülmesi, Osmaniye OSB’ye acil ihtiyaçların karşılanması için nakdi hibe desteği sağlanması, elektrik, doğal gaz ve iletim bedeli ödemelerinin ertelenmesi, SGK prim desteği, enerji desteği, asgari ücret gibi desteklerin sağlanması, kısa çalışma ödeneklerinin OSB’yi doğrudan kapsamının sağlanması, iş başı eğitim sürelerinin 3-6 ay olan süresinin 1 yıla uzatılması, kredi faizlerinin silinmesi ödeme dönemlerinin ertelenmesi gibi taleplerimizi ilgili birimlere ilettik” ifadelerini kullandı.
Afet bölgesi olarak 2023 yılında muafiyet talep ettiklerini de kaydeden Aksoy, “2023 yılı için afet bölgesinde SGK prim muafiyeti ve kurumlar vergisi muafiyeti talep ediyoruz” dedi.
DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ TALEBİ
Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hacı Mustafa Celkanlı, taleplerini yetkili mercilere ilettiklerini dile getirdi. Celkanlı, depremden etkilenen illerdeki üyelerin desteklenmesi faaliyetlerini sürdürebilmeleri için deprem sonra alınan ekonomik tedbirlere ek olarak, 6 Şubat 2023 tarihinden önce düzenlenmiş çekler ile ilgili olarak bankaların düşük faizli, 6 ay ödemesiz kredi açarak çek karşılığının alıcıya kredi karşılığı bankalarca ödenmesini talep ettiklerini belirtti. Deprem bölgesindeki illerde 6 Şubat tarihinden önce tahakkuk etmiş ve bu tarihten sonra tahakkuk edecek su, doğal gaz ve elektrik faturalarının ödemesinin Ağustos 2023 sonuna kadar faizsiz ertelenmesini de talep ettiklerini belirten Celkanlı, “Deprem bölgesindeki illerde kiracı ise 2 bin lira, ev sahibi ise 5 bin lira uygulanacak kira yardımının ev sahibi ve kiracı olmasına bakılmaksızın 5 bin lira olarak uygulanması, iş yerlerine kira yardımı yapılmasını, Bağ-Kur primlerinin devlet tarafından karşılanmasını, sanayici ve iş insanlarının tahakkuk eden SGK primlerine yüzde 50 oranında indirim yapılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı. Celkanlı, depremden etkilenen illerdeki konut yapımının teşvik edilerek konut ihtiyacının karşılanması amacıyla 150 metrekareden küçük konutlarda KDV oranının yüzde 1’e düşürülmesini de talep ettiklerini belirtti.