MİTHAT YURDAKUL Ankara- Arısoy, “Yaşanan depremin büyüklüğü göz önünde bulundurulursa, limanın altyapısı tasarım kriterleri doğrultusunda performans sergilemiştir, ancak depremin yarattığı aşırı sert ve uzun süreli sarsıntının etkisi ile konteynır elleçleme ekipmanları kaçınılmaz olarak kısmi hasar görmüştür. Çok şükür liman operasyonları sırasında hiçbir can kaybı yaşanmamıştır. Liman olarak son derece hızlı hareket ettik ve bu ekipmanların üreticilerinin yetiki servis elemanlarını sahaya mobilize olarak onarım işlemlerine başlamalarını sağladık. Değişmesi gereken parçaların tespiti tamamlandı ve siparişleri verildi. Uçak kargo dahil olmak üzere en hızlı şekilde teslimatları gerçekleşmeye başladı.
Limak İskenderun Uluslararası Limanı’nda deprem sebebiyle 6 Şubat’tan itibaren gemi tahliye ve yükleme işlemlerine ara verilmişti. İskenderun Limanı’nda devrilen konteynerlerden başlayan yangının kontrol altına alınmasının ardından limanda hasar gören konteynerler ayrıştırılırken, hurda ve devrilen konteynerler farklı alanlara sıralandı. Limanda yükleme ve boşaltma işlemlerine yeniden başlanabilmesi için çalışmalar devam ediyor. LimakPort İskenderun Genel Müdürü Arısoy, limandaki çalışmalarla ilgili Milliyet’e bilgi verdi.
EN GÜVENLİ SİSTEMLER
Tesislerde mühendislikle ilgili çalışmaların büyük bir titizlikle yürütüldüğünü belirten Arısoy, yaşanan depremin olağanüstü şiddetine rağmen limanın yapısal kısımlarının ve rıhtımlarının çok az hasarla depremden çıktığını belirterek depremin daha ziyade açık saha dolgu alanlarını etkilediğini söyledi. Ancak emniyetli tarafta kalmak adına limandaki tüm yapıların hasar almış olsun ya da olmasın çok ciddi olarak mühendislik incelemelerine tabi tutulduğunu belirten Arısoy aynı uygulamayı tüm ekipmanlar için de yapıldığını belirtti.
İSKENDERUN LİMANI’NIN KAPASİTESİ
1 milyon metrekare alana kurulu olan limanda, 8 rıhtım bulunuyor. Dökme yük, genel kargo, proje kargodan oluşan konvansiyonel kargo kapasitesi yılda 3 milyon 247 bin tona ulaşan limanın ro-ro kapasitesi yılda 120 bin araç, ro-pax kapasitesi ise yılda 30 bin TIR seviyesinde bulunuyor. Konteyner elleçlemede yıllık 1 milyon TEU kapasiteli limanın kapasitesini yıllık 3.2 milyon TEU’ya kadar artırma imkanı bulunuyor. İç Anadolu, Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin ithalat ve ihracat kapısı görevini üstlenen liman; Mersin’den Şırnak’a, Malatya’dan Kilis’e kadar geniş bir bölgenin sanayicileri ve ihracatçıları için büyük öneme sahip. Liman, başta Irak’ın kuzeyi olmak üzere Orta Doğu’nun transit ticareti için de önemli rol üstleniyor.