‘Kademeli açacağız temmuzda hızlanırız’

MİTHAT YURDAKUL Ankara – Türkiye’nin dördüncü büyük limanı olan İskenderun Uluslararası Limanı’nda, depremin ardından hasar onarım çalışmaları sürüyor.

LimakPort İskenderun Genel Müdürü Gündüz Arısoy, liman için yeni bir tasarım yapılacağını, bir daha benzer bir deprem yaşanması halinde, bu şiddete dayanacak bir yapı ortaya koymaya çalıştıklarını söyledi. Limanın devreye alınmasının kademe kademe olacağını belirten Arısoy, “Mayıs ayında ilk aşaması başlarsa, temmuzda yüzde 80’ini faaliyete sokmuş oluruz” dedi.

Çalışmalar sürüyor

Limak İskenderun Uluslararası Limanı’nda deprem sebebiyle 6 Şubat’tan itibaren gemi tahliye ve yükleme işlemlerine ara verilmişti. İskenderun Limanı’nda devrilen konteynerlerden başlayan yangının kontrol altına alınmasının ardından limanda hasar gören konteynerler ayrıştırılırken, hurda ve devrilen konteynerler ayrı köşelerde sıralandı. Limanda yükleme ve boşaltma işlemlerine yeniden başlanabilmesi için çalışmalar devam ediyor.

LimakPort İskenderun Genel Müdürü Arısoy, limandaki çalışmalarla ilgili Milliyet’e bilgi verdi.

Tesislerde mühendislikle ilgili çalışmaların yürütüldüğünü de vurgulayan Arısoy, zeminle ilgili de sondaj, zemin etüdü ve topografik ölçüm gerçekleştirildiğini kaydetti. Proje firmasının da limanla ilgili ayrı bir çalışma başlattığını dile getiren Gündüz Arısoy, yeniden bir tasarım yapılacağını aktardı. Limandaki makine, ekipman ve yedek parça ihtiyacı ile ilgili de tespit ve çalışma yapıldığını anlatan Arısoy, sahada temizlik ve devrilmiş konteynerlerde ayıklama yapıldığını kaydetti. Limanın zeminiyle ilgili de bir faaliyet yürütüldüğünü ifade eden Arısoy, bir daha benzer bir deprem yaşanması halinde, bu şiddete dayanacak bir yapı ortaya koymaya çalıştıklarını belirtti.

Alternatif liman sıkıntısı

Limanın devreye alınmasının ise kademe kademe olacağını belirten Arısoy, mayıs ayında operasyonlara kısmi olarak başlamayı düşündüklerini anlattı. Bundan 1 ay sonra da yeni bir kademe halinde faaliyete geçilmesinin planlandığını aktaran Arısoy, “Mayıs ayında ilk aşaması başlarsa, temmuzda yüzde 80’ini faaliyete sokmuş oluruz” dedi. Limanın başta bölge illeri olmak üzere, ticaret için önemine dikkat çeken Arısoy, İskenderun Limanı’na alternatif olabilecek limanlarda kapasite sıkıntısı olduğunu, İskenderun’daki yükleme-boşaltma kapasitesinin alternatif tesislerde olmadığını dile getirdi.

Kapasitesi yılda 3.2 milyon ton

1 milyon metrekare alana kurulu olan limanda, 8 rıhtım bulunuyor. Dökme yük, genel kargo, proje kargodan oluşan konvansiyonel kargo kapasitesi yılda 3 milyon 247 bin tona ulaşan limanın ro-ro kapasitesi yılda 120 bin araç, ro-pax kapasitesi ise yılda 30 bin TIR seviyesinde bulunuyor. İç Anadolu, Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin ithalat ve ihracat kapısı görevini üstlenen liman, Mersin’den Şırnak’a, Malatya’dan Kilis’e kadar geniş bir bölgenin sanayicileri ve ihracatçıları için büyük öneme sahip. Liman, başta Kuzey Irak olmak üzere Orta Doğu’nun transit ticareti için de önemli rol üstleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir