Asrın felaketinde yaralar sarılmaya başlandı.
Türkiye, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremlerle sarsıldı.
11 ili vuran afette, 44 bini aşkın can kaybı yaşandı. Binlerce bina da yıkıldı.
Devletin tüm imkanları deprem bölgesine seferber edilirken, tüm kurumları da kentlerde arama-kurtarma çalışmalarına katıldı.
Zamana karşı yarışta bir cana ulaşmak için canla başla mücadele eden ekipler, çok sayıda vatandaşı enkazdan sağ çıkardı.
Yıkılan binaların enkazı iş makineleriyle taşınıyor
Devlet Su İşleri (DSİ) 20. Bölge Müdürlüğü ekiplerince şehrin farklı noktalarında yıkılan binaların enkazlarının kaldırılması için hummalı bir çalışma yürütülüyor.
DSİ’ye ait kamyon, ekskavatör ve dozerler günün erken saatlerinden itibaren müdürlük kampüsünden hareket ediyor. Kentte yıkılan binaların enkazı, iş makineleri aracılığıyla kamyonlara dolduruluyor.
Molozlar kamyonlarla belirlenen hafriyat sahalarına taşınıyor. Güvelik güçlerinin de bulunduğu alanda sahadaki diğer iş makineleri tarafından düzeltme çalışması gerçekleştiriliyor.
“Günlük yaklaşık 45 bin ton civarı bir enkazı bu döküm merkezlerine naklediyoruz”
DSİ 20. Bölge Müdürü Kazım Doğru, AA muhabirine, bölge müdürlüğü kampüsünün depremin ilk saatlerinden itibaren bir lojistik üs olarak kullanıldığını söyledi.
Ekiplerin şu anda enkaz kaldırma faaliyetlerine devam ettiğini ifade eden Doğru,şu ifadeleri kullandı:
Bu minvalde yaklaşık 500-550 iş makinesiyle şehirdeki enkazı belirlenen yerlere taşıyoruz. Şu anda iki döküm sahası var. Günlük yaklaşık 45 bin ton civarı bir enkazı bu döküm merkezlerine naklediyoruz. Bir kamyon günde hemen hemen 8 sefer yapabiliyor. Şu anda 300 kamyonumuz var. 2 bin 400 seferlik bir döküm gerçekleşiyor.
“1-1,5 ay içinde şehrin tüm enkazını kaldırmış oluruz”
Yıkılacak binalarla ilgili işlemlerin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yürütüldüğünü ifade eden Doğru, müdürlük olarak lojistik destek kapsamında depremin ilk anından itibaren 2 milyon litrenin üzerinde yakıt harcandığını belirtti.
Doğru, “Bu bulunduğumuz kampüste aynı zamanda tüm operatörlerin barınma ihtiyacını da karşılıyoruz. Vardiyalı bir sistem uyguluyoruz. Vardiyalı bir sistemle çalışmalarımız devam ediyor. Yaklaşık 1-1,5 ay içinde şehrin tüm enkazını kaldırmış oluruz.” dedi.