Altındaki sert düşüşün nedeni belli oldu

 Altın fiyatlarında yaşanan fiyat değişiklikleri yatırımcının dikkatini çekmeye devam ediyor. Gram altın 1100 TL seviyesinin altına gerilerken ons altın 1810 doları gördü. Peki altın fiyatlarındaki düşüşün sebebi ne? İşte detaylar..

Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “ABD tarafında halen ekonomik aktivitenin sıcak olması, Fed toplantı tutanaklarındaki şahin tutum ve en son Fed’in yakından takip ettiği PCE enflasyonunun aylık bazda %0,2’den %0,6’ya yıllık bazda %5,3’ten %5,4’e yükselmesi Fed’e yönelik faiz artırımlarına yönelik endişeleri körüklediğini düşünüyoruz.

Tüm bunları bir araya getirdiğimizde endekslerde geri çekilme, global tahvil getirilerinde yükseliş, doların diğer para birimlerine karşı yükselişi ve emtia gruplarında baskı ile karşılaşıldı.

Altında 1616$ seviyelerinden başlayan trendin 1957$ seviyelerine kadar sürdüğünü ardından yukarıda saydığımız nedenlerden dolayı satışların bir miktar derinleştiğini takip ediyoruz. Destek olarak belirlediğimiz 1805$ desteği üzerinde kalıcılık sağlamamız halinde altın fiyatlarında toparlanma görebiliriz. Değerli emtiada kazanımların 1854$ aşması halinde yükseliş trendinin yakalanabilir. Olası geri çekilmelerde ise 1785 ve 1745 destek seviyeleri önemli olacağı kanısındayız.

“YÜKSELİŞ TRENDİ TEKRAR GÖRÜLEBİLİR”

Altında bir stabizasyon görmemiz halinde çoğu analistinde öngördüğü bir katalist etkenle yükseliş trendinin tekrar görülebilir. Güvercin bir tutum içerisinde olan Fed’in faizleri %5,25-%5,50 aralığına kadar yükseltebileceğini öngörüyoruz. Ancak, Fed’in faiz artırım politikasında yavaşlaması hatta faiz indirimlerini düşünebilmesi için makro verilerde geri çekilmeyi takip etmemizde fayda görüyoruz.

Ata Yatırım Yurtiçi Piyasalar Direktörü Şükrü Cem Kaya ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Altın Ons 2022 Aralık başında başlatmış olduğu yükselen trendini sonlandırarak geri çekiliyor. Bu geri çekilmede ABD tarafında son gelen datalara bağlı yüksek faiz ortamının devam edeceği ve faiz artışlarının süreceği beklentisi etkili oldu.

“DENGELENME BEKLEYEBİLİRİZ”

1960 seviyesinde zirve yapan Ons altın düşüş trendi içindeki hareketine 1790 seviyelerine kadar devam edebilir. Ons altın için teknik olarak bu seviyeler mevcut geri çekilmede destek olarak takip edilecektir. Bu nedenle 1790 seviyelerinde dengelenme bekleyebiliriz. Gram altın ise hem Dolar/TL’deki hareketsizlik hem de Ons altındaki geri çekilmeye bağlı düşüş trendindeki hareketine devam ediyor. Gram altında da 1080 seviyelerinin dengelenme seviyeleri olacağını teknik olarak söylebiliriz. 2023’ün altının yılı olması için ABD tarafında olumlu sinyallere bağlı risk iştahının artması gerekiyor. Şimdilik FED tarafında 25 baz puanlık faiz artışı beklentisi, 50 baz puan artış beklentisine dönüşerek risk iştahını törpülemeye devam ediyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir