Antakya’nın çok ‘Güzel’ insanları

ŞAHİN BAYAR- Depremin yerle bir ettiği Antakya’da yardımseverliğiyle bilinen Güzel ailesi, 19 odalı konaklarında depremzede ve yardım ekiplerini ağırlıyor. Konakta depremzedelere dağıtılmak üzere her gün 3 bin kişilik de yemek pişiriliyor.

Güzel ailesinden Sinan Güzel ve ağabeyi Emirhan Güzel, 17 yıl önce Batı Afrika ülkesi Gine’ye yerleşerek burada restoran, yemek, mobilya ve inşaat alanında yatırım yaptılar. Ancak Hatay ile de bağları kopmadı. Antakya’da yaşayan annesi Sebahat Güzel’i ziyaret eden Sinan Güzel, 6 Şubat’taki büyük depremlere yakalandı.

‘300 kişi ağırladık’

Depremi çok şiddetli bir şekilde yaşadıklarını anlatan Sinan Güzel, “Hemen Antakya merkeze indim. Büyük bir yıkım vardı. Halamı ve teyzemi enkazdan çıkardık. İkinci gün bir refleks göstererek, evimizi depremzedeler ve arama-kurtarma ekiplerine açtık. İlk hafta burada 250-300 kişi ağırladık. Sıcak yemek yemelerini sağladık” dedi. Güzel, konakta enkazdan sağ çıkarılan çocukların da olduğunu söyledi. 10 Şubat’ta Gine’ye dönmek için bilet aldığını belirten Güzel, depremin ardından bu kararını değiştirdiğini anlattı: “Gidemedim, gitmek istemedim. Hayat normale döndükten sonra ailemin yanına gideceğim.”

3 bin kişilik yemek

Konakta endüstriyel mutfak bulunduğunu, çadır ve köylerde kalan depremzedeler için her gün 3 bin kişilik yemek pişirdiklerini dile getiren Güzel, şöyle devam etti:

“Burada Türkiye’nin her tarafından gönüllü insanlar var. İstanbul’dan, İzmir’den, Aydın’dan gelenler var. STK’lardan gelen hijyen ürünleri, yardımları, çocuk oyuncaklarını çadırkentlere ulaştırıyoruz. Elimizden geldiğince, insanların hayatlarına dokunmaya, onları hayatta tutmaya çalışıyoruz.”

Konaktaki gönüllüler arasında bulunan Yasin Kaya ve Ebrar Kaya çifti, iki çocuklarını İstanbul’da bırakarak depremzedelerin yanına koşmuş.

Ebrar Kaya, sadece mutfak kurmak için kente geldiğini ancak daha sonra depremzedeleri bırakamadığını anlattı. Şu anda Antakya’daki en büyük sorunun duş sorunu olduğunu söylen Kaya, çözüm bulmak için Almanya’daki iş adamlarıyla görüşmeler yürüttüğünü ifade etti.

Gönüllülerin diğer bir hedefi ise bakkal ve market gibi küçük esnafı tekrar hayatın içine katmak. Bunun için konteyner kent ve çadırkentlerin bulunduğu bölgelere market ve bakkal açılmasını öneriyorlar. Sinan Güzel, “Bölgemizdeki işletmeleri tekrar ayağa kaldırmak için uğraşıyoruz. Kimsenin Hatay’ı terk etmesini istemiyoruz” dedi.

Kuruyer’in coğrafyasını değiştirecek enkaz dağı!

Antakya’da enkaz kaldırma çalışmaları hızla devam ediyor. Şehrin yaklaşık 8 kilometre dışındaki Kuruyer’e dökülen enkaz alanında yeni bir dağ oluşmaya başladı. Arama-kurtarma çalışmalarının sona erdiği Antakya’da önce ana caddeleri kapatan büyük enkazlar kaldırıldı. Bu sayede kentin ana yolları kamyon trafiğine açılabildi. Güvenlik güçleri de enkaz kaldırma çalışmalarının yapıldığı sokaklarda sıkı önlemler alarak vatandaşların bu bölgelere girmesine izin vermiyor. İş makinaları tarafından kamyonlara yüklenen enkaz, şehrin yaklaşık 8 kilometre dışındaki Kuruyer’e dökülüyor. Bu sırada enkaz dolu yüzlerce kamyon Kuruyer’e giden yolda uzun kuyruklar oluşturuyor. Vadiye benzer bir bölgeye dökülen enkaz, iş makinaları tarafından ezilerek, alan kazanılmaya çalışılıyor. Buna rağmen bölgede Kuruyer’in coğrafyasını değiştirecek yeni bir dağ oluşmaya başladı. Yüklerini boşaltan kamyonlar dönüş yolunda da uzun kuyruklar oluşturuyor. Enkaz kaldırma seferberliği günboyu devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir