Beşiktaş – Antalyaspor maçında gol iptali ve penaltı kararları doğru mu? ‘Hakemin görme şansı yok’

Beşiktaş, Spor Toto Süper Lig’in 14’üncü haftasında ertelenen maçta Antalyaspor ile karşı karşıya geldi. Kritik mücadelede Abdulkadir Bitigen düdük çaldı. Abdulkadir Bitigen’in yardımcılıklarını Mustafa Savranlar ile Anıl Usta üslendi. VAR hakemi olarak Serkan Tokat görev aldı.

Beşiktaş – Antalyaspor maçında Abdulkadir Bitigen’in tartışmalı kararlarını eski hakemler değerlendirdi. Yayıncı kuruluş beIN Sports’un hakem programı beIN Trio’da; Deniz Çoban, Bülent Yıldırım ve Seçim Demirel, Abdulkadir Bitigen’in kararlarını yorumladı.

Siyah-beyazlıların 90+4’üncü dakikada kazandığı penaltı ve Tayyip Talha Sanuç’un 80’inci dakikada iptal edilen golüyle ilgili çarpıcı ifadeler kullanıldı.

İşte Beşiktaş – Antalyaspor maçındaki tartışmalı pozisyonlar hakkında yapılan değerlendirmeler…

“Beşiktaş’ın iptal edilen golünde VAR’ın kararı doğru mu?”

Seçim Demirel: Bu sene güncellenen elle oynama kuralıyla ilgili bir bölüm. Biz maçı izlerken kimin elle oynadığını fark edememiştik tabi, tekrar izlerken fark edebildik. Beşiktaşlı oyuncunun eline temas ediyor ve gol gerçekleşiyor. Çok açık bir gol iptali. Tartışılmayacak bir doğru karar aslında.

Deniz Çoban: Oyuncu kuralı bilmediği için mi seviniyor bu gole? Eline çarptığının farkındadır herhalde. “Elime çarptı, bilerek oynamadım” diye seviniyor olabilir çok da yadırgamamak lazım oyuncuyu. Net bir şekilde beyazlı oyuncuya çarpıyor. Futbol oyun kurallarına göre; top hücum eden oyuncunun eline çarpıp kaleye girerse o gol iptal ediyor. Elle oynamasına gerek yok, eline çarpması yeterli. Bu top önünde düşüp vursa, gol olsa da iptal ediliyor. Mert Hakan Yandaş’ın eline çarpıp, düştükten sonraydı. Kurallar bunu yasaklıyor. Gelip hakemin izlemesine gerek yok, baştan sona doğru bir uygulama.

Bülent Yıldırım: Oyuncu ya kuralı bilmiyor, ya da o mücadelede topun neresine çarptığını bilmiyor olabilir. Endüstriyel futbolda topun kimin elinden gittiğini bir hakemin görme şansı yoktur. Yıllarca VAR olmayan sistemde buna benzer ters kararlar çıktığında ‘skandal, bu takım yaptı’ diye hakemler yerden yere vuruldu. İyi ki VAR var. Dolayısıyla VAR’ın bu müdahalesi ve kararı doğru. Sahadaki ekip bir ihlalden emin olamadığı için VAR tarafından başlamış oldu süreç.

“Beşiktaş lehine verilen penaltı kararı doğru mu?”

Seçim Demirel: Pozisyonda ofsayt yok. Hakemin gördüğü pencereden, buna neden çaldığına odaklanmak istiyorum. Kalecinin niyeti aslında kötü değil ama sonuçta kayarak geliyor ve dikkatsiz davranıyor. O dikkatsiz hareketleriyle de ben Cenk Tosun’un hareketlerini kısıtladığını düşünüyorum. Temas gerçekleşiyor ama Cenk Tosun’un son anda kaleciye takılıyormuş gibi kendini atması soru işareti bırakıyor. Bu hem izleyici, hem de hakem açısından zorlayacak bir görüntü ama sonuçta totaline baktığımızda; ben kalecinin dikkatsiz bir müdahalede bulunduğunu, bunu rakibinin hareketini kısıtladığını düşünüyorum ve hakemin kararını destekliyorum.

Deniz Çoban: Dikkatsiz harekete örnek. “Ben dokunmayacağım” diyor fakat duramıyor. Cenk Tosun ilk teması aldıktan sonra topu da kurtarmış. Cenk Tosun’un dönerek düşmesi, hareketi süslemeye çalışması kafalarda soru işareti bırakıyor. Bunu 50’nci defa söylüyorum; bir ihlali değerlendirirken eğer düşen oyuncunun hareketlerine bakarsak yanılırız. Bu hakemlere de söylenir. İhlali yapacak oyuncunun hareketlerine odaklanmamız lazım. İhlali yapacak oyuncunun hareketlerine baktığımız zaman; dikkatsiz davrandığını görüyoruz, bu net bir penaltı.

Bülent Yıldırım: Bunun kontrolsüz olup, alıp rakibi süpüren bir hamle değil. Sarı karttan bahsetmiyoruz. Ataberk Dadakdeniz her ne kadar dikkatli gelmeye çalışıp, dizini kısmaya çalışsa da diz kaydığı zaman hem sol hem de sağ ayağına dikkatsiz kayması bir ihlal. Nasıl düştüğü bizi ilgilendirmez, aldatma olmadığı sürece. Bu dikkatsiz bir müdahale, yüzde yüz bir penaltı bence de. Hakemi kutluyorum, yanılmamış.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir