Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın açıklamaları şöyle:
Biz büyük bir aileyiz! Hayırsever vatandaşlarımız tam 10 BİN depremzede aile için ‘Evim Yuvan Olsun’ dedi. Bu zor günleri birlikte aşacağız. Teşekkürler Türkiye.
BAKAN VARANK ‘EVİM YUVAM OLSUN’ KAMPANYASININ DETAYLARINI AÇIKLADI
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından ortaya çıkan barınma ihtiyacını gidermek amacıyla uygulamaya konulan ‘Evim Yuvan Olsun’ kampanyasına ilişkin açıklama yaptı. Bakan Varank, ilk günlerden itibaren vatandaşlardan yardım telefonları almaya başladıklarını belirterek, “Hayırsever vatandaşlarımız bize şunu söylediler: ‘Bizim kullanmadığımız evimiz var, yazlığımız var, bağ evimiz var. Ben yurt dışında yaşıyorum, senede 15 gün geldiğim Türkiye’de bir evim var, acaba biz bu evleri afetzede vatandaşlarımızın kullanımına açabilir miyiz?’ Biz de ilk günden itibaren o talepleri karşılamak üzere bir platform oluşturduk ve bir kampanya başlattık. ‘Evim Yuvan Olsun’ kampanyasıyla afetzede ailelerimizin kullanımına sunacak evi olan vatandaşlarımız bir sistem üzerinden evlerini kayıt yaptırabilir ve AFAD organizasyonunda bu evleri ilgili kaymakamlıklarımıza gönderebilirler. Kaymakamlıklarımız da öncelikle bu evlerin kontrolünü yapıyor. Daha sonra bu evleri afetzede vatandaşlarımızın kullanımına açacak” diye konuştu.
‘FATURALARI KAYMAKAMLIKLAR ÖDEYECEK’
Evini paylaşmak konusunda çekinceleri olan vatandaşların müsterih olması gerektiğini aktaran Varank, “Bu süreci tamamen İçişleri Bakanlığı’mız, AFAD koordinasyonunda ve kaymakamlıklarımız eliyle yürütecek. Burada evini gerek ücretsiz bir şekilde vermek ya da makul bir kira karşılığında sisteme kaydetmek isteyen vatandaşlarımız eğer gerçekten evleri uygunsa bu hayırseverlerimizle kaymakamlıklarımız sözleşme imzalayacak. Hayırseverlerimizin muhatabı bizzat kaymakamlıklarımız olacak. Daha sonra biz bu evleri afetzede vatandaşlarımızın kullanımına açacağız. Hayırsever vatandaşlarımız bize şunları soruyor: ‘Acaba biz bu evleri verdiğimizde bunların elektrik, su, doğal gaz faturaları nasıl ödenecek?’ Burada da afetzede vatandaşlarımızı, hayırseverlerimizin evlerine yerleştirdiğimizde faturaları kaymakamlıklarımız ödeyecek. Hayırseverlerimizin bunlarla ilgili bir endişeye düşmesine gerek yok. Yine; ‘Ben acaba evimi verdiğimde evimle ilgili bir hasar oluşursa’ diye soran vatandaşlarımız var. Burada da Türkiye Sigorta bir inisiyatif başlattı. Muhtemel hasarlarla ilgili bu evlerin sigortalamasını belli bir miktara kadar Türkiye Sigorta gerçekleştirecek. Türkiye’nin en büyük emlak listeleme şirketleri kayıtları tutacak. Türkiye’nin 3 büyük emlak arama portalı bu işte bizim paydaşımız. Vatandaşlarımız evlerini onların sistemleri üzerinden kaydetmiş olacak ve daha sonra kaymakamlıklarımız bütün süreçleri işletecek. Şu anda sistem çalışmaya başladı. Vatandaşlarımız evlerini bu sisteme giriyorlar. Vatandaşlarımız kullanmadıkları konutları varsa, yazlıkları, bağ evleri varsa, onlar da ‘evimyuvanolsun.org’ web sitesi üzerinden bunları afetzedelerin kullanımına açabilirler” dedi.