Yıkılan binalarda asbest riski

MERT İNAN- Raporda, Gaziantep genelinde yapı denetim kuruluşlarının görevlerini uygun şekilde yapmadıkları da vurgulanırken, “Bundan sonraki süreçte tüm yerleşim birimleri için jeolojik-jeoteknik ve mikrobölgeleme etütlerinin yapılması, planlama süreç ve kararlarının buna göre oluşturulması gerekir. Jeolojik-jeoteknik etütler sonucunda belirlenmiş riskli alanlar imara açılmamalı, bilimsel normlara dayalı yer seçimi yapılmalıdır. Parsel bazlı tüm yapılaşmalarda mühendislik hizmeti almayan hiçbir yapıya ruhsat verilmemelidir” dendi.

Asbestli malzemeler var

Depremde yıkılan ve ağır hasarlı oldukları için yıkılma karar verilen çok sayıda binada asbest katkılı malzeme kullanıldığı tespit edildiğine yer verilen bilgilendirme de şu tespitlere yer verildi:

“Bu nedenle gerek ağır hasarlı binaların yıkılması gerekse de moloz ve enkazların kaldırılması süreçlerinde toplum sağlığı dikkate alınmalı. Depremzedelerin yıkımlar sırasında toz ve asbest kaynaklı kirleticilerden korunması gerekir. Molozların dökülmesi sırasında özellikle yeraltı ve yüzey sularını kirletecek alanlardan kaçınılmalıdır. Ayrıca Gaziantep’te faaliyet gösteren yapı denetim kuruluşlarının görevlerini yasal mevzuata uygun olarak yapmadığı odamız tarafından daha önce Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne yazılı olarak bildirilmiştir. Ancak bugüne kadar herhangi bir tedbir alınmamıştır. Gaziantep’te hali hazırda Zemin ve Temel Etüt Raporlarının ve arazi çalışmalarının denetlendiği tek bir belediye Şahinbey Belediyesi’dir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir