Dünyaca ünlü Fransız sokak sanatkarı Miss. Tic hayatını kaybetti

Gerçek ismi Radhia Novat olan ve Miss. Tic ismiyle tanınan Fransız sokak sanatkarı 66 yaşında hayatını kaybetti.

BBC’nin aktardığına nazaran; ailesi tarafından yapılan açıklamada, Miss. Tic’in geçirdiği bir rahatsızlık nedeniyle öldüğü belirtilirken, öbür rastgele bir ayrıntı verilmedi.

MISS. TIC KİMDİR?

Miss. Tic, graffiti tekniklerden biri olan ‘stencil’ sanatının (şablon sanatı) kurucularından biri olarak görülüyor. Sanatkarın Paris sokaklarına yaptığı gizemli bayan figürleri, yıllar içerisinde kentin yaygın görüntülerinden biri oldu.

Sanatçı, 1997 yılında kamu malına ziyan vermek suçlamasıyla kısa müddetliğine tutuklandı.

Yapıtları, daha sonra gerek Fransa’da gerekse de farklı ülkelerdeki galerilerde sergilenmeye başlanan Miss. Tic, Kenzo ve Louis Vuitton üzere moda markalarıyla da işbirlikleri yaptı.

Vefatının akabinde Fransa’da çok sayıda taziye iletisi yayımlandı.

Fransa Kültür Bakanı Rima Abdul Malak, Miss. Tic’in “ikonik ve cesaretli feminist” olarak tanımladığı işlerini hürmetle selamladı.

1956 yılında Paris’in Montmartre yerleşiminde Normandiyalı bir anne ve Tunuslu göçmen bir babanın çocuğu olarak dünyaya gelen Miss. Tic, uygulamalı sanatlar ve sokak tiyatrosu eğitimi aldı.

2011 yılında AFP’ye verdiği bir röportajda, “Sokak tiyatrosu geçmişim vardı. Sokak sanatı fikrini de sevdim” dedi ve kelamlarını şöyle sürdürdü:

“İlk olarak ‘şiir yazacağım’ diye düşündüm. Daha sonra ise bu şiirlerde ‘görsellere muhtaçlığımız var’ dedim. Otoportrelerle başladım ve daha sonra öbür bayanlara yöneldim.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir