İYİ Parti’den ‘İnsani Hayat Bölgeleri’ projesi

Depremin etkilediği illerde 210 bin iş yeri, 327 bin esnaf, 461 bin memur ve 1,8 milyon kayıtlı çalışan bulunduğunu, 269 bin çiftçinin faaliyet gösterdiğini kaydeden Özlale, “Kahramanmaraş ve Hatay tarafından fabrikalarda çok ağır hasar olduğunu ve bir çoğunun yıkıldığını üzülerek görüyoruz. Bölgedeki yaşamın yeniden normale dönmesi, vatandaşlarımıza istihdam, şirketlerimize yatırım olanakları sunmak için zemin çalışması yapılmış bölgelerde her biri bin hektarlık alanı kapsayacak ‘İnsani Sanayi Bölgeleri’ kurulmasını öneriyoruz” dedi.

İnsani Sanayi Bölgelerini anlayabilmek için Mısır ve Ürdün’de bölge barışına destek olmak için uygulamaya sokulan özellikli sanayi bölgelerini örnek gösteren Özlale şöyle devam etti: “Mısır ve Ürdün’de bölge barışını destek olmak için ABD’ye herhangi biri tarife ve kota engeli bulunmaksızın ihracat yapma imtiyazına sahip 19 tane özellikli sanayi bölgesi bulunmaktadır. İnsani sanayi bölgeleri de benzer yapıya sahip olacaktır. Depremden olumsuz etkilenen bölgelerde hayatın yeniden başlaması için bu bölgelere aynı imtiyazların verilmesi hususunda uluslararası işbirlikleri kurulacaktır. Böylece hem ülkemiz, hem de işbirliği yapılacak ülkeler için bir ‘kazan kazan’ durumu ortaya çıkacaktır.”

Zemin çalışması yapılmış yerlerde kurulacak 4 bölge ile en az 250 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor. Özlale, Bin hektarlık insani sanayi bölgesinin altı yapı kurulum maliyetinin yaklaşık 8 milyar TL olduğunu kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir