‘20 bin Suriyeli ülkesine döndü’

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, dün Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile Hatay’ın Defne ilçesinde gerçekleşen 6.4 büyüklüğündeki depremin ardından kent merkezinde incelemelerde bulundu. Akar, AFAD Koordinasyon Merkezi’nin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri İrtibat Bürosu’na gitti.

Defne merkezli depreme AFAD Koordinasyon Merkezi’nde yakalandığı hatırlatılarak deprem anında hissettiklerinin sorulması üzerine Akar, şunları söyledi:

“Her akşam AFAD Koordinasyon Merkezi’nde çalışmaların koordine edildiği, ihtiyaçların belirlendiği bir toplantı gerçekleştiriyoruz. Toplantı için hazırlıklarımızı sürdürürken çok şiddetli sarsıntı oldu. Uygun bir şekilde alanı boşalttık ve Mobil Koordinasyon Merkezi’ne geçerek toplantıya devam ettik. Bütün ilgili valilerimiz, yetkililer süratle duruma vaziyet ettiler. İlk andan itibaren gerekli raporları aldılar ve arama kurtarma timleri başta olmak üzere her türlü desteği sağlamaya başladılar. Yapılması gerekenleri yaparak sıkıntının büyümesini önlediler.”

‘Çalışmalar sürüyor’

Hatay merkezli deprem ve sonrasındaki artçıların ardından Mehmetçik olarak yeni bir kuvvete ihtiyaç olup olmadığı sorusu üzerine Akar, “Anlık olarak bilgi alışverişi ve gerekli koordinasyon yapılıyor. İş makineleri, arama kurma timleri, güvenlik, lojistik imkanları seferber edilmiş durumda. Bunların tamamına yakını bölgeye konuşlandı. Çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Vatandaşlarımızla beraber, onlarla omuz omuza devlet ve millet birlikteliğinin çok güzel örneklerini görüyoruz” dedi.

‘İddialar gerçek dışı’

“Depremin ardından Suriyeli sığınmacıların Türkiye’ye akın halinde giriş yaptığı” iddiaları konusunda ise Akar, şu yanıtı verdi: “Kesinlikle bu iddialar gerçek dışı. Türkiye’de yaşayan Suriyeli vatandaşlar evlerini ve yakınlarını kaybetmeleri nedeniyle kendi topraklarına dönüyor. Tek yönlü olarak Türkiye’den Suriye’ye doğru evlerine ve topraklarına dönen Suriyeli vatandaşlar var. Şu anda bu rakamın 20 bini geçtiğini takip ediyoruz.”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir