200 bin konutun yapımı başlıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremin vurduğu Hatay’a ikinci ziyaretini MHP lideri Devlet Bahçeli ile birlikte yaptı. Hatay’da incelemelerde bulunarak yardım çalışmaları hakkında bilgi alan Erdoğan ve Bahçeli, daha sonra Afet Koordinasyon Merkezi’ne geçti. Erdoğan, burada özetle şunları söyledi:

HASAR TESPİT BİTMEK ÜZERE: Depremde tamamen yıkılmış 21 bine yakın binadaki 71 binin üzerinde bağımsız birimin enkazı kaldırıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız 7 bin 328 personeli ile gerçekleştirdiği hasar tespit çalışmalarını bitirmek üzeredir.

KONTEYNER SAYISI 200 BİNE ÇIKABİLİR: Bölgede kurulan çadır sayısı 188 bine, hizmete sunulan konteyner sayısı 10 bine ulaştı. İhtiyaç halinde 200 bine kadar çıkartabileceğiz. Depremzedelerimizden çadırlarda barınanların sayısı 751 bini, konteynerlarda barınanların sayısı 24 bini, yurtlarımızda barınanların sayısı 252 bini, MEB’e bağlı okul ve tesislerde barınanların sayısı 462 bini, kamu ve özel sektöre ait otel veya misafirhanelerde barınanların sayısı 195 bini bulmuştur. Böylece toplamda 1 milyon 684 bin vatandaşımızın barınma ihtiyaçları giderilmiştir.

AYAĞA KALDIRACAĞIZ: Şehirlerimizin tamamını konutuyla, işyeriyle, sanayisiyle, tarımıyla, tarihi ve kültürel değerleriyle en küçük bir gerilemeye, ihmale mahal vermeden yeniden ayağa kaldıracağız. Hiçbir vatandaşımızı ne acısında, ne hayatını yeniden düzene koyma, ne de geleceğini inşa etme gayretinde asla yalnız bırakmayacağız. Çadırkentlerde ve konteyner kentlerde barınan vatandaşlarımızı 1 yıl içinde inşa edeceğimiz sağlam, güvenli, huzurlu konutlarına taşımaya başlayacağız. Depremden tek bir binası bile hasar almadan alnının akıyla çıkan TOKİ’miz hazırlıklarını hızla sürdürüyor. Mart ayı içinde Hatay’da 40 bin 426 konutun, Kahramanmaraş’ta 45 bin 67 konutun, Adıyaman’da 25 bin 882 konutun, Gaziantep’te 18 bin 544 konutun, Malatya’da 44 bin 770 konutun, Osmaniye’de 9 bin 550 konutun, Diyarbakır’da 6 bin konutun, Şanlıurfa’da 3 bin konutun, Elazığ’da 3 bin 750 konutun, Adana’da 2 bin 500 konutun, Kilis’te 250 konutun inşasına başlıyoruz.

FAY HATTINA MESAFE: Tüm konut alanlarını yeni bir şehir planı çerçevesinde, zemin kalitesine, fay hattına olan mesafesine bakarak, kendi mimarisine, tabi, tarihi ve kültürel dokusuna uygun şekilde tasarlıyoruz. Konutlarımızın hiçbiri zemin artı 3 veya 4 katı geçmeyecek. Köylerimizdeki ihya çalışmalarını da, eviyle, ahırıyla, bahçesiyle, parkıyla kendi özgün mimarisine göre aynen Manavgat’ta yaptığımız gibi gerçekleştireceğiz. İhya sürecini bilimsellik, hızlılık ve yapılarımızın güçlülüğü ilkelerine göre yürütüyoruz. Güçlendirme diye bir mantıkla asla bu bölgede inşa ve ihya çalışmaları yapmayacağız. Hepsi sıfırdan inşaatlarımızı yapacağız. Ülkemizdeki tüm üniversitelerimizden jeofizik, jeoteknik, jeoloji, sismoloji hocalarımızla, deprem uzmanlarıyla yoğun istişare halinde çalışıyor, buradan çıkan sonuçlara göre hareket ediyoruz. Yerleşim yerlerimizi mümkün olduğu kadar ovalardan dağlara doğru kaydırarak, zemin sıvılaşmalarının yol açtığı felaketlerden uzak tutmak istiyoruz.

OKULLAR AÇILIYOR: Adana, Kilis, Diyarbakır ve Şanlıurfa’da 1 Mart’ta eğitim öğretime başlanmasını sağlayacağız. Bu tarihi Gaziantep ve Osmaniye için 13 Mart, Hatay, Adıyaman, Malatya ve Kahramanmaraş için 27 Mart olarak belirledik. Deprem bölgesi illerindeki öğrencilerimiz için devam şartı aramayacağız. Diğer illere naklini almak isteyen öğrencilerimize de her türlü kolaylığı gösteriyoruz.

KILIÇDAROĞLU’NA TEPKİ: Hatay Havalimanı’nın hasar gören pistinin ve bağlantı yollarının onarılmasıyla havalimanımızı bir hafta içinde, insani yardım uçaklarına ve dönüşte yolcu uçuşlarına açtık. Ana muhalefetin başındaki zat, kendi belediyelerinin imar ettiğini, onardığını, bu tür yalanları söylemeye devam ediyor. Haddini bil, bu senin işin değil, anlamazsın bu işlerden. Bugüne kadar hep sustum. Dürüst ol, ama maalesef böyle bir dürüstlük yok.

Yardım paketine 100 milyarlık ilave kaynak

KREDİ BORÇLARINA ERTELEME: Deprem bölgesindeki vatandaşlarımız için kredi kartı taksit sürelerini iki katına çıkardık. Ağır hasar gören il ve ilçelerimizde yaşayan tüm vatandaşlarımızın kredi borçları otomatik olarak 6 ay, bölgedeki diğer yerlerde ise talebe bağlı olarak 1 ay erteleniyor. Kamu bankalarımız depremde vefat eden vatandaşlarımızın kredi borçlarını siliyor. İş yerleri ve işletmeleri zarar gören 150 bin esnafımızın Halk Bankası’ndan kullandıkları hazine destekli kredi ödemelerini 6 ay süreyle erteledik. Ayrıca depremin ülke genelindeki ekonomik faaliyetlere olumsuz etkisini önlemek amacıyla daha önce açıkladığımız 250 milyar liralık KGF paketini 100 milyar lira ilaveyle 350 milyar liraya yükselttik. Böylece bankalarımızın deprem bölgesine sağladıkları ayni ve nakdi destekler 80 milyar lirayı bulmuş oldu.

HAYVAN KAYIPLARI KARŞILANACAK: Bölgedeki çiftçilerimize toplam tutarı 2,8 milyar lirayı bulan ve ayni olarak ödenen mazot ve gübre desteklerini nakdi olarak şubat ayı içinde hesaplarına yatırıyoruz. Yıl boyunca ödenecek 530 milyon lira tutarındaki hayvancılık desteği ödemelerini de deprem bölgesindeki illerimizdeki çiftçilerimiz için şubat sonuna kadar yapacağız. Ayrıca bu illerimizdeki üreticilerimize 2 milyon büyükbaş ve 9 milyon küçükbaş hayvan için 1,5 milyar lira yem desteği vereceğiz. Depremde hayvanları telef olan çiftçilerimizin kayıplarını, inekse inek, koyunsa koyun, tavuksa tavuk, arıysa arı olarak tekrar bedelsiz olarak yerine koyacağız.

VERGİ ÖDEMELERİNE ÖTELEME: İŞKUR’un toplum yararına çalışma projesi kapsamında bölge illerinde 20 bin vatandaşımızın hızla istihdamını temin ediyoruz. Mücbir sebep ilanı kapsamında bu illerimizde vergi mükelleflerimizin Maliye’ye olan yükümlülüklerini 31 Temmuz’a kadar erteledik. Bölgedeki mükelleflerin beyanname ve bildirim sürelerini 15 Ağustos’a, tahakkuk eden vergilerin ödeme sürelerini 31 Ağustos’a kadar öteledik.

FİYAT ARTIŞINA MÜDAHALE: Acil ihtiyaç duyulan ürünler başta olmak üzere, fiyatlarında haksız artışa gidenler için üm denetim araçlarını en sert şekilde devreye alıyoruz. OHAL bunlar için, özellikle uyarıyorum bunlar yakalandıkları yerde gereken sorgu yapılacaktır.

‘Tüm ihtiyaçlar karşılanacak’

MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Cenab-ı Allah’ın büyük lütfuyla hepimiz bugünleri aşacağız, bütün ihtiyaçlar karşılanacak. Bu konuda MHP olarak sayın Cumhurbaşkanımızın yanındayız. Her konuda ona tam desteğimizi veriyoruz. Allah’a emanet olun efendim” dedi.

‘Hatay’ın demografik yapısı değiştirilemez’

EN AĞIR YIKIM: Hatay depremde en ağır yıkıma ve can kaybına uğrayan şehrimizdir. Şehrimizde enkaz haline gelen 6 bin 251 binanın altından 17 bin 436 vatandaşımızın cenazesi çıkartılarak defnedildi. Yaralı sayımız da 30 bini geçti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “şahsi meselemdir” diyerek kısa bir ayrılığın ardından ülkemize katılmasının altyapısını hazırladığı Hatay, coğrafyamızdaki farklı medeniyetlerin birikimini yaşatan şehrimizdir. “Hatay için hemen şimdi” diyerek başlattığımız acil eylem planı çerçevesinde Hatay’ı tüm renkleriyle ihya edeceğiz. Hatay’ın demografik yapısının değiştirilmesi gibi dedikodulara lütfen itibar etmeyin. Hatay’ın demografik yapısını değiştirmeye evvelallah kimsenin gücü yetmez.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir