Gelecek hafta Merkez Bankası faiz kararını verecek

Küresel piyasalarda, gelecek hafta gözler dünya genelinde açıklanacak yoğun makroekonomik verilere çevrildi.

ABD’de açıklanan verilerde enflasyon riskinin güçlü kalmayı sürdürdüğüne ilişkin işaretler piyasaların ön bulmasını zorlaştırıyor.

Hafta içinde ABD’de açıklanan verilere göre, aralıkta yüzde 6,5 düzeyinde gerçekleşen Tüketici Fiyat Endeksi’ndeki (TÜFE) yıllık artış ocakta yüzde 6,4’e yavaşladı.

“Fed”in fazi artışı 50 baz puan olabilir”

Enflasyon verilerinin öngörülerin üzerinde gerçekleşmesi ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin sözle yönlendirmelerindeki tonu da şahinleştirirken, para piyasalarındaki fiyatlamalarda gelecek ay 50 baz puanlık faiz artışı yapılabileceğine yönelik beklentiler güçlendi.

Buna göre gelecek ay bankanın 25 baz puan faiz artırmasına kesin gözüyle bakılırken, 50 baz puanlık faiz artış ihtimali yüzde 15 seviyesinde bulunuyor.

Emtia fiyatları düşüyor

Buna göre, Brent petrolün varil fiyatı haftalık yüzde 4 azalışla 82,8 dolara, bakırın libresi yüzde 1,7 düşüşle 4,02 dolara ve altının onsu yüzde 1,2 değer kaybıyla 1.842 dolara indi.

Avrupa’da şahin ton etkili olmayı sürdürüyor

Avrupa borsalarında geçen alış ağırlıklı bir seyir öne çıkarken, gelecek hafta başta Almanya’da çarşamba günü açıklanacak TÜFE ve cuma günkü GSYH verileri başta olmak gözler yoğun veri gündemine çevrildi. Hafta içinde açıklamalarda bulunan Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, bankanın yıllık raporuna ilişkin Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, enflasyon baskıları karşısında bir sonraki toplantıda faiz oranlarını 50 baz puan daha artırmayı planladıklarını belirtti.

Küresel piyasalarda gelecek hafta gündemi

Gelecek hafta pazartesi Almanya’da ÜFE ve Avro Bölgesi’nde tüketici güven endeksi, salı bölge genelinde imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI ile Almanya’da ZEW beklenti endeksleri, çarşamba Almanya’da Ifo iş dünyası güven endeksi ve perşembe Euro Bölgesi’nde TÜFE takip edilecek.

Yurt içinde beş işlem gününün ardından borsa yeniden açıldı

Yurt içinde geçen hafta Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle kapalı olan piyasalar çarşamba günü yeniden işleme açıldı.

Açılış öncesinde sağlıklı fiyat oluşumu için bir dizi tedbir açıklandı. Buna göre, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) devlet katkısı fonlarının tahvil alma yükümlülükleri azaltılırken, asgari hisse senedi bulundurma yükümlülükleri artırıldı.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) şirketlerin hisse geri alımı yapma konusundaki bürokratik zorlukları azaltırken, yüzde 35 olarak belirlenen başlangıç özkaynak koruma oranının, 10 Nisan’a kadar yüzde 20 olarak uygulanmasına karar verdi.

Borsa İstanbul yüzde 11,57 değer kazandı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi haftanın son üç günündeki işlemlerde yüzde 11,57 değer kazancıyla 5.026,83 puana çıktı.

Gelecek hafta gözler Merkez Bankası’nın üzerinde olacak

Analistler, gelecek hafta gözlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) perşembe günkü para politikası kararlarına çevrildiğini kaydederek, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından piyasalarda oynaklığın bir süre daha devam edebileceğini dile getirdi.

Dolar/TL 18,8617

Dolar/TL haftayı bir önceki haftalık kapanışın hemen üzerinde 18,8617’den tamamladı.

Gelecek hafta yurt içinde ayrıca pazartesi tüketici güven endeksi ile çarşamba kapasite kullanımı ve reel kesim güven endeksi verileri takip edilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir