‘Deprem göçü’ giderek büyüyor

Kahramanmaraş’ta “deprem göçü” yaşanıyor. Evinin yıkıntısından kurtulan depremzedelerden, oluşturulan tahliye merkezlerine ulaşabilenler, hava ve karayollarının seferber edilmesiyle kent dışına çıkarılıyor. Kara yolu, deniz yolu, hava yolu ve demir yolu ile şimdiye kadar bölgeden toplam 102 bin 388 afetzedenin farklı illere tahliye olduğu tahmin ediliyor. Kimi afetzedeler ise sivil organizasyonlarla şehirden ayrılıyor. Sosyal medyada da sık sık ilanlar görülüyor deprem bölgesinden kalkacak bir otobüsle şehir dışına gitmek isteyenlere çağrıda bulunuluyor. Bu şekilde gidenler resmi kayıtlara geçmiyor. Kamusal tahliye organizasyonlarında ise ağırlıklı olarak il dışından gelen kamu personeline “herkes kendi amirine kayıtlarını iletsin” dendiği için listeler Türkiye’nin dört bir yanında tutuluyor.

Kahramanmaraş’ta AFAD’ın kontrolünde, Fuar Merkezi ve Avşar Kampüsü olarak iki “tahliye ve toplanma merkezi” bulunuyor. Hava yoluyla tahliyeler, bu iki merkezde organize ediliyor. AFAD yetkililerinin aktardığına göre, enkaz yerinden bu merkezlere taşıma gibi bir hizmet sunulmuyor. Kentten ayrılmak isteyenlerin bu nedenle tahliye edilmek için öncelikle sözkonusu merkezlere kendi imkanlarıyla ulaşmaları gerekiyor.

Kayıtlar karışabilir

Kahramanmaraş’tan bir vatandaşın tahliye kaydı, Sakarya’dan gelen görevli tarafından alındığı için bu ilde tutulacak. İlerleyen tarihlerde bu kayıtların birleştirilmesinin sıkıntı yaratabileceği, bu durumun afetzedelerin yararlanabilecekleri haklardan mahrum kalmalarına dahi yol açabileceği belirtiliyor.
Hem geçici barınma alanı hem de tahliye merkezi işlevini gören Fuar Merkezi hakkında bilgi veren görevliler, yaklaşık 10 bin kişinin yer aldığı merkezden, son iki günde 3 bine yakın tahliye gerçekleştirdiklerini, yapılan tüm tahliye ve yerleştirmelerin kayıt altında tutulduğunu bildirdi.

Ücretsiz otobüsler

Kahramanmaraş Otogar’ında da yoğun bir hareketlilik göze çarpıyor. Otogar yöneticisi Yaşar Karagöl Milliyet’e, “Önümüzdeki pazartesiye kadar şehir dışına ücretsiz seferler yapacağız. Petrol ofislerindeki arkadaşlarla anlaşarak, şehir dışına tahliye durmasın diye yakıt tedariği yaptık. Vatandaşı, Suriyeliyi, isteyen herkesi ücretsiz çıkarıyoruz. 10 bin kişiyi taşıdık bugüne kadar” bilgisini verdi. Şehirden yapılan tahliyelerde, bu gibi inisiyatiflerin kayıtları olmadığı için nüfus hareketliliği tam olarak hesaplanamıyor. Öte yandan ülkenin dört bir yanından yağan yardımların ulaştırılmasında gündem olan trafik sorunu, tahliye çalışmalarında da kendini gösteriyor.

Antalya 40 bin kişiyi ağırlıyor

Deprem-zedeler, Kültür ve Turizm Bakanlığı, AFAD ve Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği koordinasyonunda Türkiye’nin farklı köşelerinde misafir edilmeye başladı. Bu kapsamda Antalya’ya gelen depremzede sayısı 40 bini aştı.

Tahliye edilen depremzedelerin olduğu bir diğer il de Malatya. ‘Güney Ekspresi’ ile Malatya’dan 546 depremzede, Ankara’ya getirildi.

Depremden etkilenen şehirlerin yakınında bulunan Mardin’e 550’ye yakın hasta tedavi için getirildi.

Barınaktaki canlara da tahliye

Depremden bölgedeki hayvanlar da etkilendi. Kahramanmaraş’ta evlerdeki hayvanlar kadar barınak ve sokak hayvanları da tehlikede. Önceki gün kent merkezindeki açlıktan birbirini yeme noktasına gelmiş köpeklerin bir kısmı gönüllü Mert Güleç’in de içinde olduğu bir grup tarafından kurtarıldı. Güleç, sokak hayvanları için yemeğe ve şehir dışındaki kliniklere taşıma konusunda desteğe ihtiyaç olduğunu söyledi. l HANDE ATILGAN Kahramanmaraş

Elbistan’da nefes alınacak tek nokta

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde yaşanan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremin ardından bir yandan yıkılan binalarda arama çalışmaları sürerken, diğer yandan da depremin yaraları sarılıyor. Yaşanan deprem sonrası ilçede iki farklı bölgeye toplam 1500 adet çadır kuruldu. Ekiplerin çadır kurma çalışmaları devam ediyor. Dışarıda kalan kişiler çadırlara yerleştiriliyor. Pınarbaşı Mahallesine kurulan 700 adet çadır dron ile görüntülendi. Çadır kentte yaşayanlar, “Çadırlarımız kurudu. Allah devletimizden ve milletimizden razı olsun. İlk gün çok zorluk çektik ama şimdi her şey var” ifadelerini kullandı.

Pencereden atlayarak kurtuldular

Depremlerde 170 kişinin yaşamını yitirdiği, 3 bin 294 kişinin yaralandığı Şanlıurfada, arama-kurtarma çalışmaları dördüncü günde son buldu. Depremde yıkılan binaların moloz ve enkazı temizlenmeye çalışılırken, hayatlarını kaybedenler ise yakınları tarafından gözyaşlarıyla toprağa verildi. Depremde kentte 4 bin 727 binada da hasar oluştu.

Zenan Tekin, çocukları Aram Serhat (9) ve Aras Fırat (6), Bozova ilçesindeki beş katlı binanın birinci katında depreme yakalandı. Büyük panik yaşayan anne ile iki çocuğu, evden çıkmaya çalıştı fakat kapının açılmadığını fark etti. Bunun üzerine Zenan Tekin, çocuklarını alıp, üç metre yükseklikten, pencereden atladı. Anne ile çocukları yara almazken, bina büyük hasar gördü. Kurtulan Tekin ile çocukları, memleketleri Hakkari’ye geldi. Zenan Tekin, depremin şokunu üzerlerinden atamadıklarını, hala çok korktuklarını söyledi.

Mehmetçik’ten sıcak yemek ikramı

Turgut Özal Parkı’nda kurulan 166 çadırda kalan bin 418 depremzede vatandaşa Mehmetçik tarafından üç öğün sıcak yemek ikramı yapılıyor. Sıcak yemek ikramından faydalanan vatandaşlar, emeği geçenlere teşekkür etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir