Diyarbakır’ın mucizeleri

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki deprem Diyarbakır’da da büyük yıkıma yol açtı. Yedisi kent merkezinde, 13’ü ilçelerde olmak üzere 20 binanın yıkıldığı kentte en az 46 vatandaşın hayatını kaybettiği, 226 kişinin ise yaralandığı öğrenildi. AFAD, UMKE, itfaiye, jandarma, polis ve sağlık ekipleri ile vatandaşlar gün boyu enkaz altında kalanlar için seferber oldu.

Umut oldular

Yıkılan binalardan Bağlar ilçesi Tesisler Kavşağı’ndaki Serin-2 Apartmanı’nın enkazı altından yaklaşık 12 saat sonra 2 kadın çıkarıldı. Yaralılar, sağlık ekiplerince ambulanslarla hastaneye kaldırılırken çalışmalar aralıksız devam etti. Serin-2 Apartmanı’nın enkazından da 16 saat sonra Rabia isimli 13 yaşındaki çocuk kurtarıldı. Yaralı olarak enkazdan çıkarılan çocuk, hastaneye kaldırıldı. Yine aynı apartmanın enkazından depremin 17’nci saatinde ise lise öğrencisi Zozan Karakoyun ve ismi öğrenilemeyen bir lise öğrencisi ile biri kadın 2 kişi daha sağ olarak kurtarıldı. Kentte incelemede bulunan Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su gün içinde yaptığı açıklamada 20 binanın yıkıldığını bildirdi.

Bağlar ve Yenişehir

Deprem sonrası Diyarbakır’a gelen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Vali Ali İhsan Su ile yıkılan binalarda incelemelerde bulundu. Bağlar ilçesinde yıkılan Serin 2 Apartmanı’nın enkazı önünde açıklama yapan Bakan Bozdağ, şunları söyledi:

“Aziz milletimizin başı sağ olsun, yaralı vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum. Yıkılan binaların beşi Bağlar, ikisi Yenişehir ilçemizde. Bağlar ilçemizdeki binanın biri boş ve herhangi bir insanımız yok, diğerlerinde insanlarımız var. 478 vatandaşımız hastanelere kaldırıldı, 203 vatandaşımız taburcu oldu. Bazı provokatör paylaşımlar sebebiyle insanlarımızı manipüle eden yaklaşımlara karşı da hepimizin hassas ve duyarlı olmasında fayda vardır. Bunlarla ilgili adli süreçler işletilmektedir.”

Bağlar’daki Serin 2 Apartmanı’nda sürdürülen arama-kurtarma çalışmalarında 20 saat sonra mucize kurtuluşlar yaşandı. Enkaz altında bir bebeğin ağlama sesini duyan ekipler, çalışmalarını o bölümde yoğunlaştırdı. Yapılan çalışma ile bebeğin annesi sağ olarak kurtarıldı. Ekipler, bebeğe ulaşmak için yoğun bir çaba sarf ediyor.

İkinci deprem tekrar yıktı

Elbistan merkezli saat 13.24’te meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki ikinci deprem Diyarbakır’da enkaz alanlarını adeta tekrar yıktı. Yenişehir ilçesi Galeria Sitesi’nde çalışma sırasında bir göçük daha meydana geldi. Ofis Semti’nde ise kurtarma görevlisi bir kişi sarsıntı sonrası enkazın arasında sıkıştı. Ekiplerin hızlı müdahalesiyle yaralı görevli kurtarılırken, bazı enkaz alanlarında çalışmalar kısa süreliğine durduruldu.

Çadır kentler kuruldu

Diyarbakır’da evlerinde hasar meydana gelen yüzlerce vatandaş için çadır kent kuruldu. AFAD tarafından Nevruz Parkı, Anıtpark, Koşuyolu Park, Kent Meydanı’nda ailelere kurulan çadırlarda jandarma ekipleri battaniye, Kızılay ise yemek dağıtımı gerçekleştirdi. Ateş yakıp ısınan vatandaşlardan Saliha Turgut, “Ağabeyim öldü, ailesi enkaz altında. Çadırların içi çocuk dolu, Allah herkese şifa versin” dedi. Bu arada Diyarbakır Valiliği, resmi internet sitesinden geçici barınma merkezlerinin listesini paylaştı. Kızılay tarafından belli noktalarda kan bağışı merkezleri kurulurken, Büyükşehir Belediyesinden alınan karar doğrultusunda otobüs seferleri ücretsiz gerçekleştirildi.

Ses verdi, 16 saat sonra kurtarıldı

Depremde yıkılan 9 katlı Sami Apartmanı’ndan 16 saat sonra bir kadın daha kurtarıldı. Deprem sırasında koltuğun arasında yaşam üçgeni oluşturan ve ekiplere ses veren İHA muhabiri Murat Başal’ın teyzesi Saime Başal ekiplerce enkazdan sağ çıkarıldı. Başal’ın sağlık durumunun iyi olduğu, eşine ise ulaşılmaya çalışıldığı öğrenildi. l İHA

Şehri terk ediyorlar

Diyarbakır’da 7 apartmanın yerle bir olarak enkaz haline gelmesiyle beraber gece saatlerinden itibaren başlayan kurtarma çalışmaları devam ediyor. İkinci deprem sonrası Diyarbakır’da panik ve korku yaşayan vatandaşlar şehri terk etmeye başladı. Yüzlerce vatandaş kilometrelerce kuyruk oluşturarak şehri bavullarıyla terk etti.

Beş polis enkaz altında

Yenişehir ilçesinde yıkılan Diyar Galeria İş Merkezi’nin enkazında arama çalışmaları sürerken bir vatandaşın daha cansız bedenine ulaşıldı. Öte yandan enkaz altında bulunanlardan 5’inin polis olduğu öğrenildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir