Dünyayı sarsan “çip krizi” nedir?

Otomobil fiyatları arttıkça arttı, ilk nedeni salgındı ama çip krizi fiyat artışını körükledi. Otomobil üretilemeyince dünya araç piyasası karıştı.

60 yıl önce icat edilen çip, bilgisayarlardan otomobile günümüz modern cihazlarının en önemli ve en pahalı bileşeni salgın sırasında akıllı telefonlar ve elektronik ürünlere yönelik talebin beklenmedik şekilde arttı. Çip alanına benzeri görülmemiş talep, küresel kıtlığı tetikleyen kısa vadeli bir arz şokuna neden oldu.

Son aylara damgasını vuran çip krizi otomotiv sektörünü etkilemeye ve üretim bantlarını teker teker durdurmaya başladı. Çip ithal eden tüm ülkeler için alarm zilleri çaldı. Şimdi tartışılan konu, çip krizi ne zaman sona erer. Bazı şirketler, artan talebi karşılamak için yeni yatırımlar planlıyor. Sıkıntının bu yılın sonuna kadar çözülüp çözülmeyeceği tartışma konusu.

Çip krizi nedeniyle, elektronik devleriyle otomotiv devleri arasında gerilim yükselebilir. Ve hatta ülkeler arasında gerilim artabilir.

Ve türkiye, otomotiv sektöründe lider ülkeler ya da Türkiye gibi otomotiv ile ciddi istihdam sağlayan ve ihracat yapan ülkeler için yaşanan çip krizi kritik. Çip tedariki bugünden yarına çözüm bulunacak bir sorun olmaktan çıkarken hem karmaşık üretim yapısı hem de hammaddesinden başlayarak üretiminin zaman alıyor.

Çip tedariki konusunda ülkeler adım atmalı. Yatırımlarla ileride elektronik ve otomotiv sektöründeki daha büyük krizlerin önüne geçilmeli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir