Dijital oyuna sömestir dopingi

HANİFE BAŞ – Oyun sektörü sömestir rekoru kırıyor. Mobil başta olmak üzere bilgisayar ve konsol oyunlarında oynanma oranları yüzde 30 oranında artış gösterdi. Ancak kurlardaki artış oyun satın alma oranlarını olumsuz etkiledi. 

Gaming in Türkiye Kurucusu Ozan Aydemir, geçen yıl dünyada yaşanan dalganmaların oyun dünyasını da etkilediğini belirterek, özellikle TL’nin dolar karşısında gücünü kaybetmesinin Türkiye oyun sektörünü oldukça etkilediğini, 2022’de sektörün toplam cirosunun 625 milyon dolara ulaştığını söyledi.

Kurdaki yülselmenin oyun fiyatlarını yükselttiğini de anımsatan Aydemir, “Özellikle bilgisayar ve konsol tarafında yeni çıkan büyük oyunlar 800–1500 TL arasında olunca bu rakamlar oyuncuları oldukça zorlamaya başladı. Oyuncu sayısı bakımından oldukça iyi olsak da ekonomik şartlar alım gücümüzü zorluyor. 2023’te de bunu yaşamaya devam edeceğiz gibi duruyor. Bunun önüne geçmenin tek yolu oyunların, oyun içi ekonomilerini ya da satış fiyatlarını Türkiye’ye göre düzenlemesi olacaktır. Eğer bu olursa yeniden normal düzene geçebiliriz” dedi.

Sömestir tatillerinin oyuna ilgiyi her zaman artırdığını dile getiren Aydemir, “Bu dönemlerde popüler oyunların oynanma oranları zirve yapıyor. Hem mobil, hem PC hem de konsol tarafı hareketli. En çok oynanan oyunlara bakacak olursak. Mobilde, Subway Surfer, PUBG Mobile, Roblox, 101 Okey Plus, Words Of Wonders, Free Fire, Mobile Legends, Genshin Impact, Kafa Topu 2 ve benzeri oyunlar rağbet görüyor. PC ve konsollara baktığımızda, God Of War Ragnarok, Genshin Impact, Lost Ark, Valorant, LOL, CS: GO, Minecraft, Roblox, Call Of Duty öne çıkan oyunlar. Bu dönemlerde oynanma oranları yüzde 30’lara varan oranda artıyor” bilgisini verdi.

Mobil oyun zirvede

Digital Turbine EMEA Latam Pazarlama Müdürü Melisa Matlum Bileke, dünyada ve Türkiye’de önüne geçilemez şekilde büyüyen bir mobil oyun pazarı olduğunu söyledi. Türkiye’de mobil oyun indirme sayısının 2019’dan günümüze yüzde 44.6 artış gösterdiğini ve 2022 yılının sonunda 1.9 milyara ulaştığını dile getiren Bileke, bu oranın 2023 yılı sonuna kadar yüzde 13.7 oranında artmasının beklendiğini aktardı.

Bileke, “Geçtiğimiz yıl 17.9 milyona ulaşan mobil oyuncu sayısının ise 2023’de yüzde 9 oranında artarak 19.5 milyona ulaşması bekleniyor. Digital Turbine olarak MMA ile birlikte yayınladığımız Türkiye’deki mobil oyuncular araştırmasına göre Türkiye’deki kullanıcıların yüzde 81’i mobil oyun oynadıklarını belirtiyor. Bu kitlenin yüzde 51’i erkek, yüzde 49’unun kadın olması ise mobil oyunları yalnızca erkekler oynar tabusunu yerle bir ediyor” diye konuştu. Matlum, sömestir döneminde çocukların evde daha sık vakit geçirmesiyle de özellikle 7-17 yaş aralığının mobil oyunlarda geçireceği sürede bir artış olacağını öngördüklerini kaydetti.

EN ÇOK SEVİLEN TÜRLER

Türkiye’de mobil oyunlarda hyper casual önde. Araştırmalara göre 2022 yılında Türkiye’deki tüm mobil oyun indirmelerinin yüzde 33’ünü hyper-casul oyunlar oluşturdu. Kelime, puzzle oyunları çok seviliyor. Aksiyon macera, strateji, kart, spor, yarış diğer sevilen oyun türleri arasında yer alıyor.

Oyunfor’un, geçen yılki istatistiklerine göre de Türkiye’de oyun alışverişlerinde mobil oyun kategorisi liderliğini sürdürüyor. Ancak PC ve konsol oyunlarının satış grafiği de tüm yıl boyunca yükseliş gösterdi. En çok satın alma yapılan oyunlar arasında da PUBG Mobile, Garena Free Fire, Call of Duty Mobile, Arena of Valor, Roblox yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir