Akaryakıtta rüzgar tersine döndü! Motorine indirim geldi

Milliyet.com.tr/ Petrol fiyatları ve dolar kurundaki değişimlere bağlı olarak akaryakıt fiyatlarındaki hareketlilik devam ediyor. 27 Ocak tarihinde motorin ve benzine gelen 60’ar kuruşluk çifte indirimin ardından fiyat bir kez daha düştü. Motorine 1 lira 2 kuruş indirim geldi.

MOTORİNİN LİTRESİ KAÇ LİRA OLDU?

Fiyat değişikliğinin ardından motorinin litresi İstanbul’da 22 lira 50 kuruşa, Ankara’da 22 lira 77 kuruşa, İzmir’de ise 22 lira 82 kuruşa geriledi.

PETROLDE 2023 YILINDA YÖN NE OLUR?

Konuyla ilgili milliyet.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Ekonomist Hikmet Baydar şu ifadeleri kullandı: “Rusya, Ukrayna savaşı bitmediği sürece petrol fiyatları aşağı yönlü baskılanmaya devam edecektir. IMF’in büyüme beklentileri raporu yayınlandı. Büyüme beklentileri ortalamaların altında.

‘84 DOLAR SEVİYESİ ÇOK KRİTİK’

Petrolde talep daralması beklentisi oluştuğu için aşağı yönlü hareket beklenecektir. Şu an 84 dolar seviyeleri çok kritik seviyeler. Buralarda uzun süre kalırsa yeni dipleri dener. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle ABD yaptırımları önemli rol oynuyor. Eğer savaş sonuçlanırsa bu sefer petrole talep artabilir.

‘MART AYINDA POMPA FİYATLARINDA DÜŞÜŞ GÖREBİLİRİZ’

Türkiye’de akaryakıt fiyatlarındaki düşüş pompa fiyatlarına kısmen yansıdı. Kurda aşağı yönlü hareket olursa ki ben martta olabileceğini düşünüyorum. Doğal gaz sisteme girince o zaman kurda aşağı yönlü bir hareket olabilir. Mart ayında da pompa fiyatlarında bir düşüş görebiliriz.”

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Türkiye’de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç rafineri satış fiyatı bulunuyor. Gümrüksüz rafineri fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir