Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın altın esprisi güldürdü

Bilecik’te keşfedilen 109 ton altının ekonomiye kazandırılması için geri sayım başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bugün Bilecik’teydi ve Söğüt Altın Madeni’nin açılışını yaptı.

Açılışta eğlenceli anlar

Erdoğan hem altındaki hedefi açıkladı, hem de bugüne kadar yapılan yatırımlardan bahsetti.

Açılışta renkli anlar da yaşandı.

“Köşe oluruz dedim”

Maden yatağından çıkarılan, “Akbaştepe” ve “Korudanlık” adı verilen külçelerin hediye edildiği Cumhurbaşkanı Erdoğan, espriyi patlattı.

Külçelerden birini eline alan Cumhurbaşkanı, “Bunu alınca köşe oluruz dedim. Meğerse 1 tondan 11 gram çıkıyormuş. Biraz ağlatacaklar bizi.” dedi.

Kahkahalar havada uçuştu

Cumhurbaşkanı’nın sözleri, yanındakileri de katılımcıları da güldürdü.

Tesis ilk altın dökümünü yapacak

Öte yandan Cumhurbaşkanı, altın madeni ile ilgili şunları söyledi:

“Söğüt Altın Madeni, hayırlı olsun. Maden sahasında yapılan çalışmalar neticesinde 109 ton altın kaynağıyla 60 ton altın rezervi tespit edildi. Bir başka ifadeyle 3,5 milyon ons kaynağı altının bir an önce Türk ekonomisine kazandırılması için çalışmaları hızlandırdık.

Maden sahasındaki faaliyetler 3 faz olarak 500 milyon dolara ulaşacak şekilde planlandı. 70 milyon dolar yatırım gerçekleştirilerek projenin ilk kısmı tamamlandı.

Tesis ilk altın dökümünü yapacak şekilde hazır hale getirildi. Kalan iki fazın yatırımlarını 3 yıl içinde neticelendirmeyi planlıyoruz.

İstihdam 1300 kişiye ulaşacak

Yıllık üretim miktarını 6,5 tona yükselteceğiz. Burası tam kapasite ile faaliyete geçtiğinde ülkemizde en çok altın üretimi yapılan ilk 3 madenden birisi olacaktır. Yaklaşık 1000 kardeşimiz istihdam ediliyor. İlerleyen dönemlerde bu sayının 1300’ü bulmasını bekliyoruz.

İnşallah buradan şehir merkezine gidecek, Valilik önünde bizleri bekleyen Bilecikli kardeşlerimizle kucaklaşacağız. 1 milyar771 milyon lirayı bulan yatırım ve projelerin resmi açılış sevincini yaşayacağız.

Türkiye 2002 yılından itibaren tarihinin en büyük kalkınma ve demokrasi hamlelerini gerçekleştirmiş ülkedir.

“20 yılda alınan mesafe takdire şayan”

Ülkemizi son 20 yılda büyük gayretle çalışarak bölgenin ticaret merkezi haline getirdi. Göreve geldiğimiz Türkiye ile bugünün Türkiye’si arasındaki devasa farkı ideolojilerinin penceresinden bakmayan herkes görüyor.

Yaşı 35-40’ın üzerinde olan vatandaşlarımız iktidarımız döneminde yapılan hizmetlerin büyüklüğünün ne manaya geldiğini biliyor.

Sadece 20 yılda katettiğimiz mesafe gerçekten takdire şayandır. Eğitimde binadan personele pek çok kronik sorunu çözdük. Hastaneler örnek gösteriliyor.

“Kendi hikayemizi yazıyoruz”

Yolların standardı pek çok AB ülkesinin üzerinde. Havalimanlarımız dünyanın en iyileri arasında yer alıyor. Enerjide yeni boru hatları, arama sondaj faaliyetleriyle kendi hikayemizi yazıyoruz.

Nüfusumuzun yüzde 85’ine yakını doğalgaza kavuştu.

Birileri güneş ve rüzgar enerjisini yeni yeni keşfededursun, biz Avrupa’da 5’inci, dünyada 12’nci sıraya yükseldik. Filomuza kattığımız sondaj ve sismik araştırma gemilerimizle dünyanın en geniş filosunu kurduk.

Petrol keşifleri

Adana ve Cizre’de yaptığımız keşiflerle petrol üretimini artırdık. Akkuyu’nun inşaatı da aralıksız devam ediyor. Bu sene içinde nükleer santralin ilk ünitesinde elektrik üretimine başlıyoruz. Son 10 yılda ortalama yıllık 742 milyon ton maden üretimi yapıldı.

Toplam madencilik üretimimiz 2021’de bir önceki yıla göre yüzde 14 artışla 814 milyon tona ulaştı.

Geçtiğimiz yıl maden ihracatımız yüzde 9,1 artışla 6,5 milyar dolara ulaştı ve bu alanda Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı.

En çok ithal edilen ürünlerin başında

Bor üretim ve ihracatında Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştık. Madencilik sektörünün GSYH’ye katkısını 11 milyar liradan 93 milyar liraya çıkardık.

Son 8 yılda binde 8 olan madenciliğin milli gelir içindeki payı kademeli olarak artarak geçen yıl yüzde 1,4’e yükseldi.

Altın petrolle birlikte en çok ithal ettiğimiz ürünlerin başında geliyor. Türkiye çok uzun yıllar boyunca kıymetli maden sektöründe kendi potansiyelini faaliyete geçirememiştir.

Çevrecilik bahanesiyle ülkemize çekilen yabancı destekli operasyonların sayısı bir hayli fazladır.

Cumhuriyet rekoru

Sivil toplum görünüşlü yapılar nedeniyle pek çok araç bu doğrultuda kullanılmıştır. Tüm dünyada kabul gören maden çıkarma yöntemlerine ses etmeyenlerin ülkemiz söz konusu olunca ortalığı nasıl ayağa kaldırdığını hepimiz hatırlıyoruz.

Gezi olaylarındaki gibi sokak terörünün de kara propagandaların bizi yolumuzdan alıkoymasına müsaade etmedik.

2000 yılında neredeyse sıfır olan altın üretimimiz 2020 yılında 42 tonla Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı.

Ortalama üretim 35 ton civarında

Son 5 yıllık verilere göre ortalama üretimimiz 35 ton civarındadır.

Göreve geldiğimizden bu yana 455 ton altının üretilmesini sağladık. 16 farklı madende üretim gerçekleştiriliyor.

Yapacağımız yeni keşiflerle altın üretimini artırmayı hedefliyoruz.

Bugün açılışını yaptığımız Söğüt Altın Madeni’ni bu hedefte atılacak önemli bir adım olarak görüyorum. Emeği geçenleri tebrik ediyorum.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir